loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK-AR: Yoksulluk sınırı 5 asgari ücrete denk

DİSK-AR: Yoksulluk sınırı 5 asgari ücrete denk
Tarih: 11.02.2012 - 20:36
Kategori: Özel Haberler

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kasım ayına ilişkin yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarını açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kasım ayına ilişkin yoksulluk ve açlık sınırı rakamlarını açıkladı.

Buna göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 992 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise, 3 bin 136 lira olarak hesaplandı. Böylece yoksulluk sınırı, 5 asgari ücret oldu.

DİSK konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Bugün asgari ücret, işçinin ailesi ile beslenmek için yapması gereken harcamanın 3'te 2'si, insanca yaşamak için yapması gereken harcamanın 5'te 1'dir" dedi.

DİSK, şu taleplerde bulundu:
 
"Asgari ücret Tespit Komisyonu, işçilerin ağırlığı artırılarak demokratikleştirilmeli, emek örgütlerinin katılımı konusundaki sınırlandırmalar kaldırılmalıdır.
 
Görüşmeler, kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.
 
Asgari Ücret,  işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir. 
 
Asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu vb. ayrımı yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi esas alınmalı, asgari ücrette uygulanan ve yeni yasa tasarısı ile daha fazla kişinin mağdur edilmesine yol açacak yaş uygulaması kaldırılmalı, bölgesel asgari ücret uygulanması yolundaki girişimlerden uzak durulmalıdır.
 
Asgari ücret gelir  dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay almalıdır.
 
Evlerde yapılan işler için de asgari ücret uygulamasına gidilmelidir."

DİSK

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları