loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK: İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz

DİSK: İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz
Tarih: 23.12.2020 - 16:23
Kategori: Sendika

DİSK, ülke genelinde bölge çalışma müdürlükleri önünde eylem yaparak asgari ücretin insan onuruna yaraşır şekilde belirlenmesi çağrısında bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında 4 Aralık'ta gerçekleştirmişti.

Komisyon ikinci toplantısını 15 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapmıştı. Komisyonun üçüncü toplantısıysa Türk-İş'in ev sahipliğinde dün (22 Aralık 2020) yapıldı.

Dördüncü toplantının önümüzdeki hafta yapılması beklenirken TÜİK, asgari ücret önerisini sundu. TÜİK, ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruşluk asgari ücret önerdi.

DİSK, bugün "Sefalet ücretine hayır! İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz" diyerek 10 bölgede eylem gerçekleştirdi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü önündeki eyleme katıldı. 

Burada açıklama yapan Çerkezoğlu şunları kaydetti:
"O masada olmasak bile sürecin tarafıyız. Bu sürecin tek başına bir masa başı pazarlığı olarak görmediğimiz içindir ki aralık ayı başından itibaren iş yerlerinde, meydanlarda, alanlarda, sokaklardayız. Vergi dairelerinin önünden seslendik asgari ücret vergi dışı bırakılsın diye. İş yerlerimizden  seslendik 'insan onuruna yaraşır bir asgari ücret istiyoruz' diye. Şimdi de bütün Türkiye'de bölge çalışma müdürlükleri önünde DİSK'liler insan onuruna yaraşır ücret için taleplerini ifade ediyorlar. 

Bu mu adaletiniz, bu mu ülkenin değerlerini ve bütün güzelliklerini üreten işçi sınıfına reva gördüğünüz asgari ücret? TÜİK'in belirlediği ve masaya sunduğu rakam ülkenin gerçekleriyle ve işçi sınıfının beklentileriyle hiçbir biçimde uyuşmamaktadır. TÜİK bu rakamı bir işçi üzerinden hesaplamaktadır. Ama asgari ücret bu değildir. Asgari ücret, uluslararası standartlarda da söylendiği gibi Türkiye'nin imza koyduğu BM, Avrupa Konseyi ve ILO kararlarında da söylendiği gibi işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği ücrettir. 
2 bin 792 TL ile bir işçinin kirasını, mutfak masrafını, elektrik, su, doğalgaz faturasını, en temel giderlerini karşılaması mümkün değildir. O nedenle asgari ücret işçinin ailesiyle birlilkte geçinebileceği ücret olarak hesaplanmalıdır. Buradan bakıldığında TÜİK'in bir işçi üzerinden hesapladığı rakam DİSK olarak önerdiğimiz işçinin ailesiyle birlikte geçinmesi gereken 3 bin 800 TL'nin teyit edilmesi anlamına gelmektedir."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları