''Diyolog ve müzakerenin tam zamanı''

TBM Taksim Hill otelde "Kürt sorunu yuvarlak masa toplantısı" gerçekleştirildi...
Türkiye Barış Meclisi (TBM) tarafından "Kürt sorunu yuvarlak masa toplantısı" düzenlendi.
TBM tarafından "Kürt sorunu yuvarlak masa toplantısı" gerçekleştirildi.
Toplantıya, gazeteci-yazar Altan Öymen, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yayman, insan hakları savunucusu Hüsnü Öndül, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yücel Demirer, Yrd. Doç. Dr. Sezai Temelli, akademisyen Cengiz Aktar, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Necmiye Alpay, Hakan Tahmaz, Şirin Tunç, Aslı Aydıntaşbaş, Ezgi Başaran gibi çok sayıda akademisyen, gazeteci ve yazar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını TBM adına Hakan Tahmaz yaptı.
''Ölümleri durdurmak, insanı görevimiz''
Tahmaz, ölümleri durdurmayı en kutsal insani görev olarak gördüklerini belirterek, Ölenin kimliğine bakılmaz. 72 milyonun acısı acımız diyerek, silahların susması, siyasetin konuşması, müzakerelerin yeniden başlaması ve toplumsal diyalogun acilen geliştirilmesi için çağrıda bulundu.
Tahmaz, cenazeler, faili meçhuller, binlerce Kürt siyasetçisinin tutuklanmasının ve PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki hukuk dışı tecridin siyasetin konuşmasını engellediğini söyledi.
''Kürt sorunu hala gündem de"
21.yüzyılda Türkiye’de şiddet ve Kürt sorununun hala ana gündem olmaya devam ettiğini, bu durumunda toplumun tüm kesimlerini yorduğunu söyleyen Tahmaz, bu yorgunluğun toplumda kutuplaşmayı, ruhsal ve zihinsel kopuşu güçlendirdiğini vurguladı.
“Sorunun birincil derece muhatabı bizleriz. Bu ülkede yaşayan yurttaşlar, sivil toplum örgütleri ve yurttaş girişimleri” diyen Tahmaz, Bugüne kadar siyasal aktörlerin ne yapmak istediği veya ne yapmaya çalıştığının çok konuşulduğunu, AKP, BDP, CHP ve MHP'nin bu konuda söylenmemiş sözünün neredeyse kalmadığına dikkat çekerek, "Bugün esas olarak ortak ne yapabiliriz konusunu konuşmalıyız. Siyasi aktörlere bıkmadan, usanmadan diyalog ve müzakere çağrısı yapan bizlerin, kendi aralarında diyalog zeminlerini geliştirmeleri ve ortak çözüm arayışları girişimleri bu kritik aşamada çok önemli işlev görebilir. Çözümün toplumsal gücünü harekete geçirmede, siyasal aktörlerini zorlamada ve teşvik etmekte etkili rol oynayabiliriz. Biz ortak zemin oluşmasının kolaylaştırıcılığıyla kendimizi sınırlıyoruz. Buranın ortak iradesi bizim de ortak irademiz olacaktır. Birlikte çok şey yapabileceğimize inanıyoruz" dedi.
''Diyolog ve müzakerenin tam zamanı''
Kürt sorununun demokratik çözüm sürecini hızlandırmaktan başka bir çıkışın olmadığını ve bunun için yeni anayasa hazırlığının büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Tahmaz, "Yeni anayasa, fikren ve ruhen eskisine ne kadar benzemez ise o derece sorunu çözme şansını yakalayabilir.
Bugünün siyasal ortamını değiştirmeden, kürt sorununun taşıdığı riskleri ortadan kaldırmadan, yapılacak anayasanın daha fazla sorunlu olabileceğine dikkat çeken Tahmaz, Bu nedenlerden dolayı diyalog ve müzakerenin tam zamanı” dedi.
Vişne Haber Ajansı
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları