loading
close
SON DAKİKALAR

Doğal Taşköprü keşfedilmeyi bekliyor

Doğal Taşköprü keşfedilmeyi bekliyor
Tarih: 12.02.2012 - 22:25
Kategori: Seyahat

Karaman'da, merkeze bağlı Kalaba köyünde bulunan doğal Taşköprü, binlerce yıldır Kalaba Vadisi'nden geçen Göksu Nehri'nin kollarından biri olan Selaldım deresinin üzerinden ulaşımı sağlıyor.

Arkeolog Sabri Aydal, doğal köprünün Türkiye'de örneğinin çok az olduğunu söyledi. Köprünün bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Aydal, ''İnsanlar vadinin iki tarafına bu köprünün üzerinden gidip geliyorlar, hayvanlarını geçiriyorlar'' dedi.
 
'Köprüde dinsel amaçlı sunaklar var'

Köprünün, binlerce yıldır bölgedeki önemini kaybetmediği inancında olduğunu anlatan Aydal, şunları kaydetti: ''Doğal köprünün iç kısmında dinsel amaçlı kullanılan sunaklar var. Köprünün içine girildiğinde suyun aşındırması sonucu oluşan küçük oyuntular ve mağaralar görülüyor. Mağaraların uç kısmına insanlar tarafından yapılan sunaklar, köprünün kutsal sayıldığının işareti... Sunak geleneği tarih boyunca binlerce yıl devam eden bir gelenek. Bizans dönemine kadar devam ediyor. İnsanlar kutsal gördükleri yerlere hediyeler sunmak amacıyla sunaklar yapmışlar. Buralara hediyeler koymuşlar. Bu köprünün içindeki sunaklar yiyecek ve sıvı maddeler konulmak için yapılmış. Binlerce yıldır hayvancılığın ve avcılığın çok önemli olduğu, insanların konar göçer yaşadığı bu bölgede, herhalde en kutsal yapının bu köprünün olduğu düşüncesindeyim.''

Aydal, Türkiye'nin bir çok yerinde kazılarda çalıştığını, tüm tarihi yerleri gezdiğini fakat kendisinin böyle doğal bir köprü oluşumunu ilk defa gördüğünü ifade etti. Köprüye Kalaba köyü içinden 5 kilometrelik bir arazi yolundan gidildiğini anımsatan Aydal, doğa ve tarih tutkunlarının köprüyü mutlaka görmesi gerektiğini kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları