loading
close
SON DAKİKALAR

Doğalgazda 'al ya da öde' endişesi: 'Vatandaşa kullanmadığı gazın parasını ödetmeyin'

Doğalgazda 'al ya da öde' endişesi: 'Vatandaşa kullanmadığı gazın parasını ödetmeyin'
Tarih: 08.03.2019 - 12:58
Kategori: Ekonomi

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Marmara Bölgesi’nin arz güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynayan Trans Balkan Boru Hattı’ndan yapılan doğalgaz ithalatında ciddi oranda düşüş yaşandığını söyledi.

Akın, 15 Şubat’ta 359 bin metreküpe kadar gerileyen ithalatın 19 Şubat’ta 863 bin metreküp, 20 Şubat’ta ise 508 bin metreküp olarak gerçekleştiği bilgisini vererek, “İthalat düşüyor iyi güzel ama endişemiz şu: Doğalgaz piyasasında ‘al ya da öde’ yükümlülüğü var. Anlaşma gereği doğalgazı ihtiyaç olsun olmasın alacaksınız ya da parasını ödeyeceksiniz. Kullanmadığı gazın parasını vatandaştan alacak bu yükümlülüklerden iktidar derhal kurtulmalı” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, doğalgaz sektörünün “al ya da öde” endişesi yaşadığını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Ahmet Akın, Türkiye’nin doğalgaz ithal eden bir ülke konumunda ve enerjide dışa bağımlılık oranının yüzde 70’in üzerinde olduğunu vurguladı. Önergesinde cari açıkta önemli bir kalem olan doğalgaz ithalatı ile ilgili olarak kamuoyunun şeffaflık beklentisi içinde olduğuna dikkat çeken Ahmet Akın, “Al ya da öde yaptırımında vatandaşlarımızın kullanmadığı doğalgaz ücretini yine vatandaşlarımıza mı yansıtacaksınız?” diye sordu.

CHP’li Akın Bakan Dönmez’e “Türkiye doğalgaz ithalatı yaptığı ülkelere metreküp başına ne kadar ödüyor? Son üç yılda bu ülkelere metreküp başına ne kadar ödendi? Rusya’nın “Al ya da öde” yaptırımına karşı hangi önlemleri aldınız? Türkiye, Rusya’dan doğalgazı Avrupa ülkelerine göre neden daha pahalı satın alıyor?” sorularını yöneltti.

"SİLİVRİ DOĞALGAZ REZERVİ NE KADAR?"

Ahmet Akın, soru önergesinde verdiği bilgilerde Türkiye’nin doğal gaz üretiminin büyük kısmı ise Batı Karadeniz ve Trakya’daki sahalardan sağlandığını, TPAO verilerine göre üretilen toplam doğalgazın 343 milyon metreküp olduğunu ifade etti. Akın, “2017’de 55 milyar metreküp doğal gaz ithal ettik ve bunun yüzde 52’si Rusya’dan. Silivri’de 3 milyar metreküp gaz bulunduğu açıklandı. Bu veriye göre, bu rezervden yıllık ne kadar üretim yapılacak? Bu üretime en erken ne zaman başlanacak?” diye sordu.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları