loading
close
SON DAKİKALAR

Doğan Online'ın cirosu 700 milyon TL

Doğan Online'ın cirosu 700 milyon TL
Tarih: 11.02.2012 - 22:33
Kategori: Ekonomi

Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner "14 milyon tekil üyesi Doğan Online'nın 3 milyon işlem yapan müşterisi, 700 milyon TL cirosu var" dedi

Webrazzi Summit 2011’de düzenlenen bir söyleşiye katılan Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, 1999 yılında başladıkları internet sektörünün bugün bambaşka bir noktaya ulaştığını belirterek, "Doğan Online üzerinden bakarsak. Biz "Hepsiburada"yı 50 metrekare bir dairede kurduk. 5 tane ofis değiştirdi. Bugün 20 bin metrekarede büyük bir kapalı alanda hizmet veriyor. 14 milyon tekil üyesi Doğan Online’nın 3 milyon işlem yapan müşterisi, 700 milyon TL cirosu var" dedi.

Türkiye ve dünyada sektörün önde gelen firmalarının üst düzey yetkililerinin konuşmacı olarak katıldıkları internet konferansı "Webrazzi Summit 2011’" Point Hotel Barbaros’ta yapıldı. Konferansta dijital pazarlama, sosyal medya, e-ticaret, risk sermayesi, Melek Yatırım, online oyun, mobil uygulamalar ve daha birçok konu, masaya yatırıldı.

Doğan Online ve Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Webrazzi Summit 2011’de Arda Kutsal’ın yönettiği söyleşiye katıldı. Türkiye’de katıldığı ilk konferansın Webrazzi Summit olduğunu söyleyen Hanzede Doğan Boyner, Webrazzi’nin kurucusu Arda Kutsal’ın sorularını yanıtladı. Hanzade Doğan Boyner, "Doğan Online kurulduğundan beri internet pazarında Türkiye’deki değişimi nasıl görüyor" şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi:
"Ben Doğan Online’nin kuruluşunda çok aktif rol aldım. Kurucusuyum, diyebilirim. Ancak Doğan Online’nın başında aramıza yeni katılan çok değerli CEO’muz Yenal Gökyıldırım var. Öncelikle onun çizmek istiyorum. 1999 yılından bugüne bambaşka bir dünya. 3 milyon internet kullanıcısı vardı. İnternet üzerinden alışveriş yapanların sayısı 10 binlerle ifade ediliyordu. Toplam pasta 1-2 milyon dolar en fazlaydı. İnternette yerel site sayısı çok azdı. Gazeteler ağırlığı oluşturuyordu. Facebook, Google, Twitter yoktu bambaşka bir dünya. Bugüne geldiğimizde çok farklı bir dünya. 35 milyon kullanıcı. İnternet artık evlere, okullara, köylere girmiş. Artık internet ekonomisi oluştu."

Bugün 15-20 milyar dolarlık internet üzerindeki hacimden bahsedildiğini söyleyen Hanzade Doğan Boyner, şöyle konuştu:
"O günlerde internet ekonomisi yoktu. Tabii ben ilginç dönemlerini yaşadım internetin. 1990 yılında şirketi kurduk sonra 2000’deki balonu yaşadık. O dönem ekonomi yoktu. Reel olarak oluşmamıştı. Cirolar, karlar müşteriler yoktu. Sadece Türkiye’de değil Dünya’da böyleydi. Sonra 2001 krizini gördük. Sektör 3-5 yıl kendini toparlayamadı. Daha sonra tekrar büyümeye başladı. Doğan Online üzerinden bakarsak. "Hepsiburada", 50 metre kare bir dairede başladı. 5 tane ofis değiştirdi. Bugün 20 bin metrekarede büyük bir kapalı alanda hizmet veriyor. 14 milyon tekil üyesi Doğan Online’nın. 3 milyon işlem yapan müşterisi var. 700 milyon TL cirosu var. Dolayısıyla o günden bugüne bambaşka bir dünya. 10 yıl sonra konuştuğumuzda eminim ki bambaşka bir dünyadan konuşuyor olacağız."

Boyner, "2012 sonunda şirket olarak hedefiniz nedir" sorusuna, "Yenal beyin söylemini tekrar edeceğim. Yükselen büyüme değil katlanan büyümeden bahsediyor. Dolayısıyla Doğan Online’nin katlanarak büyümesini varsayıyoruz. Fikir önemli ama onu uygulayabilecek beynin olması önemli. Organik büyümenin dışında ama bunların dışında ortaklıklar ve satın almalarla büyümeyi de hedeflerimizin arasına koyduk. Tabi satın almaları da yüzdü 100 değil kurucuların içinde kaldığı yapıları. Grupfoni’ye teklif verdik ama şartlarda anlaşamadık." dedi.

Boyner, "Şirket olarak ilgilendiğiniz alanlar neler" sorusuna, "Reklam teknolojileriyle çok ilgileniyor. İnternette reklam altyapılarıyla ilgileniyoruz. Mobil reklam altyapılarıyla ilgileniyoruz. Her ihtiyacını bir yerden alan yapının gücü bambaşka bir güç orda tekrarlanamayacak güç o. Mama sandalyesini de bilgisayarını da aynı yerden almanın rahatlığını yaşıyor. Ona çok inanıyoruz. Ama onun yanında bütün sitelerle ilgileniyoruz.Bizim kaynak sıkıntımız yok. Dolayısıyla önemli olan doğru insanı ve doğru yatırımı bulabilmek. Zaten yabancı fonların da girmesiyle kaynak sıkıntısı açıldı. Şu an Türkiye’de doğru iş modeli olan girişimcilerin kaynak sıkıntısı yaşadığını düşünmüyorum." dedi.

Boyner, "Çok değişik şirketlerde görev yaptınız. Yabancı yatırımcı iyi mi" sorusuna, "Bence yatırımcıyı yerli yabancı ikiye ayırmak gerekiyor. Bizim grubumuzda değişik şirketlerde yabancı yatırımcılarla çalıştım. Yatırımcıyı stratejik ve finansal olarak ikiye ayırmamız gerekiyor. Yani statejik yatırımcının getirisi krizlerden etkilenmez, şirketin zor günlerinde daha dayanıklı olur. Ama şirketin içinde olur. Hep o şirketin sahibi olmak ister. Finansal yatırımcı ise, kısa vadede şirketi çok baskı yapar. Çok kötü gün dostu olmaz. 3-5 yılda çıkmak ister. Çok daha sert davranabilir" yanıtını verdi.

Boyner, "Doğan Online’nın Dünyada örnek aldığı bir şirket var mı?" sorusuna, "Yok. Çok net. Çünkü Doğan Online internetin tam ortasına oturmuş. Öyle bir sistem yaratmış ki. Yani gezi, alışveriş gibi çok fazla alanda kolu olan faaliyet gösteren geniş bir yapı. Her sitemizin takip ettiği dünyada internet siteleri var tabiki" dedi.

"Doğan Online düğmeye basıldı, bastı diye görüyorum. Düğmeye basmaktaki temel prensip yabancı yatırımcının Türkiye’ye bakıyor olması mı? Türkiye bazında reklam pastasının büyüyor olması mı? Eflasyonun büyüyor olması mı. Daha temel sorayım. Siz de yatırım almayı yada teklif düşünür müsünüz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Evvela burada bir düğmeye basılma olmadı. Düğmeye basıldı mı? Düğmeye basılmadı. Çünkü biz aslında hep büyüme içerisindeydik. Bilmiyorum dışardan da o kadar gözükmüyordu ama. Yani ciddi bir değişim içine, yani değişim tabiki oluyor hep oluyor ama. Biz yatırım alacağız o yüzden makyaj yapalım zaten bizim boyutumuz buna müsait değil. Çünkü konuştuğumuz gibi çok altımızda şirket var, hacmimiz büyük. Biz exit etmeyi düşünmüyoruz. Yani bu işi çıkıp bırakıp gitmeyi düşünmüyoruz. Halka açılma bizim için yol olabilir. Doğru yatırımcı olursa düşünebiliriz. Çünkü büyümenin ve sermaye ihtiyacının sonu yok. Vizyonunuz neyse yani coğrafi büyüme hem yapay hem dikey büyüme. Dolayısıyla akıllı sermayeyi içine almayı düşünebiliriz ama bizim şu yapıdan farklıyız biz. Bir girişimcinin tek başına kurduğu bir sermayeyi alıp exit ettiği o yapıda değiliz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları