loading
close
SON DAKİKALAR

Dolar rekorla başladı, altında sert hareket

Dolar rekorla başladı, altında sert hareket
Tarih: 11.02.2012 - 22:01
Kategori: Ekonomi

Gün içinde yüzde 7'ye kadar değer kaybeden altının onsu daha sonra toparlanarak kaybını yüzde 3 seviyesine kadar çekti. Güne ekside başlayan İMKB'de ilk seansı yüzde 1.1 artıda kapattı.

Euro bölgesindeki borç krizine yönelik endişelerin azalmaması nedeniyle dolara karşısında sert gerileme yaşayan euro/dolar paritesinde de kısmi toparlanma yaşanıyor. Parite sabah saatlerinde yüzde 1'e varan gerilemeye 1.33'lü seviyelere gelerek son sekiz ayın en düşüğünü gördü. Ancak daha sonra yeniden 1.34'ün üzerine çıktı.  

TL'nin yeni zirvesini görmesinin büyük oranda yurtdışından kaynaklandığını belirten uzmanlar, doların geldiği bu seviyelerinin orta ve uzun vadeli pozisyon almak isteyen yatırımcılar için satış fırsatı olabileceği değerlendirmesini yapıyor.  
 
Finansinvest Yatırım Danışmanı Berna Özdemir gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Merkez Bankası yüksek TL'den rahatsızlığını belirtse de şu anda bir müdahale görünmüyor. Yurtdışında yaşanan sıkıntılar TL'nin yükselişi yönünde baskı yaratmaya devam ediyor. Ancak, orta ve uzun vadede dolar/TL'nin bu seviyelerinin satış için kullanılabileceğini düşünüyoruz" dedi.
ALTIN VE GÜMÜŞTE PANİK   

Doların kuvvetlenmesi ve risk iştahındaki sert dönüş emtia fiyatlarını da aşağı çekiyor. Buna küresel ekonomideki büyüme endişeleri de eklenince başta gümüş olmak üzere değerli metallerde çok sert bir gerileme hakim.
 
Gümüşün onsu Cuma günü yaşadığı büyük düşüşten sonra bu sabah da yüzde 10'dan fazla değer kaybederek 29 dolara gelirken altının onsu da yüzde 7'ye varan düşüşle 1,530 dolara indi. Değerli metal daha sonra gelen tepki alımlarıyla değer kazanarak 1,600 doların üzerine çıktı. Altının onsu şu anda önceki işlem gününe göre yüzde 2.5 aşağıda bulunuyor. Kapalı Çarşı’da da altının gramının satış fiyatı 95 liraya kadar geriledi. Çeyrek altın 155 liradan, Cumhuriyet Altını ise 615 liradan satılıyor.
 
"SPEKÜLATÖRLER DÜKKANI KAPATTI"
 
Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) üçüncü parasal genişleme kararının gelmemesi nedeniyle spekülatörlerin satışa geçtiği uyarısında bulundu.
 
Yıldırımtürk şöyle konuştu, " Artık altında da gümüşte olduğu gibi iş bitti. Bundan birkaç yıl önce petrolün varil fiyatında 147 dolardan 35 dolara kadar gelen bir gerileme yaşanmıştı. Aynı hareketi buraya uyarlarsak altının onsu 1,350 dolara kadar kadar gevşeyebilir. Artık altında ayı piyasasına girdik. Doların, Türk lirasına karşı değer kazanmış olması nedeniyle içerde düşüşü dışarıdaki kadar sert yaşamıyoruz. Önümüzdeki günlerde TL'nin değer kazanmasıyla bu düşüş marjı daha da artabilir.
 
Fed'in aldığı kararlar çok önemliydi. Fed'in üçüncü parasal genişleme (QE3) kararı alması bekleniyordu, ama gelmedi. Spekülatörün elnide altın vardı ve satmıyordu. Fed'den yeni paranın gelmediği görülünce satmak zorunda kaldı. Böyle dönemlerde çok hızlı fiyat hareketleri yaşanabilir.
 
Düşüşe kısa vadeli tepkiler gelebilir. Ancak bunlar satış fırsatı olarak değerlendirilmeli. Önceki fiyatlar şişirmeydi.
 
Yıldırımtürk, küresel durgunluk nedeniyle bakır gibi sanayide yoğun şekilde kullanılan emtia fiyatlarına da çok dikkat edilmesi gerektiğini ve spekülatörlerin artık dükkanı kapattığını söyledi.
 
Petrol de aynı endişelerle yönünü aşağı çevirdi. ABD ham petrolünün fiyatı yüzde 3'ü aşan düşüşle 77 dolardan işlem görüyor.
 
ASYA PİYASALARI EKSİDE

Hafta sonunda Washinton'da düzenelenen Dünya Bankası, IMF ve Avrupalı üst düzey yöneticilerin katıldıkları zirve ve toplantılardan da şimdilik çok somut adımların çıkmaması piyasalardaki endişeli havayı daha da artırdı.

Asya borsalarında da sert satışlar yaşandı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.2 düşerken, Tayvan Borsası günü yüzde 2, Güney Kore Borsası yüzde 1.5,  Tayland Borsası yüzde 7'ye varan gerilemeler yaşandı.

Geçen hafta yüzde 2.7 değer kaybeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi de haftaya yüzde 2'lik değer kaybıyla 55 bin 200 seviyesinden başladı. Ancak Endeks Avrupa borsalarına gelen alım dalgasıyla kayıplarını geri alarak artıya geçti. Endeks ilk seansı yüzde 1.1'lik yükselişle 56 bin 935  puandan kapattı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları