loading
close
SON DAKİKALAR

Domates fiyatları yükselişe geçti

Domates fiyatları yükselişe geçti
Tarih: 22.11.2011 - 14:12
Kategori: Ekonomi

Silifke'de örtü altı üretimde hasadına başlandığında 1 TL'den alıcı bulan domatesin fiyatı ihracatın başlamasıyla 1,30 TL'ye yükseldi

Mersin’in Silifke ilçesinde örtü altında hasadına kısa bir süre önce başlanan domates 1 TL’den alıcı bulurken, ihraç edilmeye başlanmasıyla fiyatı 1,30 TL’ye yükseldi.

Atayurt Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Türer, örtü altında üretimi yapılan domatesin kısa bir süre önce hasadına başlandığını ve toptancı halinde üreticiden 1 TL’den alındığını anımsattı.

Üreticiden gelen domatesleri, paketleme işleminin ardından iç piyasada Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerine gönderdiklerini belirten Türer, "Şimdi de Rusya başta olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, Bulgaristan’a ihracatına başlanan domatesin fiyatı 1,30 TL’ye yükseldi" dedi.

Örtü altındaki domatesin arılarla döllendiğini vurgulayan Türer, bu nedenle domatesin dolgun, şeklinin düzgün, renginin koyu ve ağır olduğunu, böylelikle üreticilerin hem hormonsuz hem de ağır domates ürettiği için daha fazla kazandığını kaydetti.

Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca da ilçe genelinde 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığını ve her yıl ortalama 175 bin ton domates hasatı yapıldığını söyledi.

Domates üretiminin 4 bin dönümlük bölümünün serada gerçekleştirildiğini ifade eden Akarca, üretimin yaklaşık üçte birinin ihraç edildiğini belirtti.

Silifke’nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen, domates üretiminde de iddialı konuma yükseldiğine işaret eden Akarca, gerçekleştirilen ihracatla ülke ekonomisine 30 milyon TL’lik döviz girdisi sağlandığını kaydetti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları