loading
close
SON DAKİKALAR

Dot çıtayı yükseltiyor

Dot çıtayı yükseltiyor
Tarih: 11.02.2012 - 20:58
Kategori: Kültür & Sanat

Tiyatro topluluğu Dot, yeni sezonu 1 Ekim'de Öksüzler adlı oyunla açacak. Sonra da Süpernova sahnelenecek. Murat Daltaban, yeni oyunların çıtayı yükselteceğine inanıyor

Türk tiyatrosunda yeni bir kapı açarak alternatif/bağımsız tiyatroların güçlenmesine önayak olan tiyatro topluluğu Dot, Kutlama / Festen adlı oyundan sonra yeni sezonda da yine 'aile' temalı Öksüzler oyunuyla seyirci karşısına çıkacak. 1 Ekim'de sahnelenmeye başlanacak, yönetmenliğini Tuğrul Tülek'in yaptığı oyun, yetimhanede büyüyen iki kardeşin bir gece boyunca yaşadıklarını anlatıyor. İlk olarak 2009'da Edinburgh Festivali kapsamında sahnelenen Öksüzler, iki yıldır hem Dot'un kurucularından Murat Daltaban'ın hem de Tuğrul Tülek'in aklının bir köşesinde sırasını bekliyormuş. Tülek, Dennis Kelly'nin yazdığı Öksüzler için, "Bir ailenin evinde bir gece boyunca devam eden bir oyun Öksüzler. Bir yetimhanede büyüyen iki kardeşin hikayesi gibi görünse de aslında toplumun öksüzleştirilmesiyle ilgili. Yani, toplumu yöneten ve toplumun güvenliğinden sorumlu insanların toplumu oluşturan insanları nasıl terk ettiğini anlatıyor. Bir yandan da eğitimsizlikle, sosyal şartların yetersizliği ve eşitsizliğiyle ilgili mesajları var. Çekirdek bir aile üzerinden bütün toplumu kavrıyor aslında," diyor. Tülek, ilk yönetmenliğinin heyecanı içerisinde, "Oynadığım oyunların prömiyerine bir hafta kala kabuslar görmeye başlarım. Fakat söz konusu yönetmenlik olunca bu kabuslar daha erken peydah oldu. Bir ay öncesinden oyunla ilgili kabuslar görmeye başladım," diyor. 

YENİ SALONDA YENİ OYUN 
Tuğrul Tülek, Öksüzler'in çalışmalarına devam ederken, Murat Daltaban bambaşka bir telaş içinde. "Yeni sezonda Kutlama sahnelenmeyecek. Kutlama'yı bitirdik. Kutlama'nın sahnelendiği çadırdan da tamamen ayrıldık," diyen Daltaban, Dot'un G-Mall'a iyice yerleştiğini söylüyor. G-Mall'un yedinci sinema solunu bir inşaat sürecinden geçiyor şu an. Yeni salonun açılışını yapacak oyun ise Türkçeye Süpernova olarak çevrilen Beautiful Burnout. Daltaban, "Uzun zamandır Süpernova'ya hazırlanıyoruz. Çok ciddiye alınması gereken bir projeydi. Bir boks hikayesi. Oyuncular bir senedir boks çalışıyor. Nisan, mayıs ayından bu yana da koreograf eşliğinde çalışmalar devam ediyor. Böylece boks daha estetize edilmiş oluyor. Son 15 gündür de sahne ve oyunculuk çalışmalarına başladık. Bu oyun da aralık ayında sahnelenecek. Yeni salonda oynayacağız ilk oyun bu," diyor. Sahneleyecekleri oyunları nasıl belirlediklerini sorduğumuzda, Murat Daltaban, Beautiful Burnout adlı oyunu Edinburg Festivali'nde izleme fırsatı bulduklarını anlatıyor. "Bu oyuncu performansına dayalı, oyunculukla ilgili önermeleri olan sıkı bir oyun," diyor. Tuğrul Tülek ve Murat Daltaban'ın oyun hakkında hemfikir oldukları bir konu var: Süpernova, İstanbul'da ve Türkiye'de yapılan işlerin ötesine geçen bir oyun olacak. Dot'ta bir gelişme daha var. Yazar Hakan Günday, Dot için Malafa adlı eserini sahneye uyarlamış, yeni bir oyun için ise çalışmalarına başlamıştı. Günday, Dot için yazdığı oyunu tamamlamış. Hatta ikinci bir oyun için yeni bir taslak bile hazırlamış. Murat Daltaban, Günday'ın oyunu üzerinde çalışmaya devam ettiklerini fakat oyunun ne zaman sahneleneceğinin kesinleşmediğini söylüyor. 

İKİNCİ SALONU AÇACAK KADAR ÇALIŞKANIZ
Yeni oyunun dışında, Dot'un yeni sezon için tiyatroseverlere bir sürprizi var. Maçka'da bulunan G-Mall'daki DotMarsta sahnesinde oyunlarını sahneleyen Dot, yeni sezonda tiyatro sahnesine dönüştürdüğü G-Mall'un yedinci sinema salonunu da kullanacak. Fakat 1 Ekim'de sezon DotMarsta sahnesinde, Öksüzler ile başlayacak. Murat Daltaban, "Dot'un büyümesini hem biz hem de seyirci istiyordu," diyerek yeni sahnenin neden açıldığını da açıklıyor: "İki salonu da işletebilecek kadar çalışkanız. Üstelik bizi seven bir seyirci kitlemiz var. O kadar ki bir üçüncü salon olsa onu da düşünürüz. Önemli olan tiyatro sahnelerini çoğaltmak. Tiyatrolar ne kadar çoğalırsa o kadar iyi. Bizim yüksek bir enerjimiz var. Bu nedenle durup beklemek istemiyoruz." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları