loading
close
SON DAKİKALAR

Dünya ilk rahim naklinden umut buldu

Dünya ilk rahim naklinden umut buldu
Tarih: 26.05.2012 - 14:04
Kategori: Sağlık, Yaşam

İngiliz Daily Mail Gazetesi, dünyanın ölü bir bedenden ilk rahim nakli yapılan kadını olan Derya Sert'e geniş yer ayırdı...

Daily Mail, "Rahmi olmadan dünyaya gelen Derya Sert, 7 saatlik bir operasyonla sağlıklı bir organa kavuştu. Ultrason görüntüleri Derya’ya araba kazasında ölen bir kadından nakledilen rahmin son derece sağlıklı çalıştığını gösteriyor." ifadesini kullandı.


Bu ameliyatın dünyada ilk kez Türkiye’de gerçekleştiğinin vurgulandığı haberde yapılan ilk naklin dünya çapında milyonlarca çocuksuz kadına umut ışığı doğurduğu belirtildi.

Haberde İsveçli doktorların da rahim nakli operasyonlarına başlamak üzere olduğu duyurulurken, İngiliz doktorların da bu konuda çalıştığını, İngiltere de en az 15 bin kadının rahimsiz doğduğu ya da kanser ve benzeri sebeplerden organlarını kaybettiği belirtiliyor.


Daily Mail’e konuşan Derya Sert (22) ise “İnsanlar bana erkek çocuk mu kız çocuk mu istediğimi soruyorlar, sadece sağlıklı bir çocuk istiyorum. Eğer bir sihirli asam olsaydı. Şu anda hamile kalmak isterdim. Sadece anne olmak ve çocuğumu kollarımda tutmak istiyorum” dedi.


Haberde “Bazı kadınların anne olma arzusu çok güçlü ve bunun için riskleri göze alabiliyorlar” denirken, doğum uzmanı Lord Winston’un “Kadınlar bazı durumlarda çocuk sahibi olamayacaklarını kabul ederek büyük riskler almamalı” sözlerine de yer verildi.

Rahim naklinin daha önce fare, sıçan ve koyun gibi hayvanlarda başarılı olduğunu ve bu hayvanların döllemelerinin başarıyla gerçekleştiği haberde belirtilirken ölü bir kadının rahmi nakledilen Derya’nın, önümüzdeki sürecinin de dünya tarafından yakından izleneceği belirtiliyor.

Vatan

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları