loading
close
SON DAKİKALAR

E-Kitap'ın mucidi öldü

E-Kitap'ın mucidi öldü
Tarih: 12.02.2012 - 18:40
Kategori: Kültür & Sanat

Şimdi tüm dünyada farklı firmaların sunuculuğunda binlerce kullanıcının rahatlıkla ulaşabildiği e-kitap'ın fikir babası ve mucidi Michael Stern Hart geçtiğimiz salı günü bu dünyadan ayrıldı.

Şimdi tüm dünyada farklı firmaların sunuculuğunda binlerce kullanıcının rahatlıkla ulaşabildiği e-kitap'ın fikir babası ve mucidi Michael Stern Hart geçtiğimiz salı günü bu dünyadan ayrıldı.

64 yaşında hayata veda eden Hart, bugün gelinen noktayı 40 yıl öncesinden hayal etmiş ve ilk girişimi de başlatmıştı. Her şey, 1971 yılında Hart'ın, ilk metnini dijital ortama aktarmasıyla başladı. 24 yaşındaki Michael, Amerika'nın meşhur Bağımsızlık Bildirisi'ni 4 Temmuz 1971'de dijital ortamda online olarak dağıtınca e-kitap'ın ilk adımı da atılmış oldu. Ardından dijital ortama aktardığı kitapları formatlayıp yayınladığı online kütüphane olan 'Project Guttenberg'i kurdu. 1987'de 300'den fazla kitabı dijital ortama aktaran Hart, insanları ücretsiz olarak ve tamamen yasal yollarla Shakespeare, Homeros, Allan Poe gibi bir kısım yazarla buluşturmayı başarmıştı.

Bugün gelinen noktada Project Guttenberg, 40 bin kitaba ev sahipliği yapıyor. Haftada ortalama 50 yeni kitabın dâhil olduğu online bir kütüphane konumuna geldi. Mart ayında 'Bu yıl e-kitap yılı olacak' açıklamasını yapan Hart, 6 Eylül'de hayata gözlerini yumdu. Project Gutenberg (PG), kültürel eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek ve dağıtmak amacıyla gönüllüler tarafından yürütülen bir çalışma. 1971'de kurulan PG, dünyanın en eski dijital kütüphanesi unvanına sahip. Toplanan eserlerin büyük bir çoğunluğu kamu malı olan kitaplardan oluşur.

Proje, bu kitapların olabildiğince ücretsiz ve kalıcı bir biçimde, herhangi bir bilgisayarda kullanılabilen açık formatlarda (epub, PDF, Word, vs...) paylaşılmasını sağlıyor. PG'nin internet sitesinde 60'a yakın dilde kitap olsa da ağırlıklı olarak Almanca, Çince, Flemenkçe, İngilizce, İtalyanca, İsyanyolca, Fince, Fransızca, Portekizce ve Tagalog dillerinde kitaplar bulunuyor. Sitede, halihazırda Türkçe bir eser bulunmuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları