loading
close
SON DAKİKALAR

Efeler Belediyesi, %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikasının açılışını yaptı

Efeler Belediyesi, %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikasının açılışını yaptı
Tarih: 20.03.2022 - 13:44
Kategori: Yerel

Aydın, Efeler'de %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası açıldı. Efeler Belediyesi tarafından desteklenen kadınların ürettiği tarımsal ürünlerin hazırlandığı ve paketlediği %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası açılışı yapıldı.

Pandemi ile gündeme gelen, bölgesel tarım ürünlerinin yetiştirilip üreticiden tüketiciye ulaşmasına yönelik destek çalışmalarına önemli bir örnek çalışma CHP'li Efeler Belediyesinde gerçekleşti. Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay'ın seçim vaadlerinden de birisi olan %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası açılışı yapıldı. 

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay www.istanbulgercegi.com'a yaptığı açıklamada; "Seçim dönemide de kadının özgürleşmesi, ekonomik hayata katılması için çok önemli bir adım attık. Bu fabrikada 200 kişi istihtam edilecek. Biz de bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikamız hayırlı olsun. Tepecik Mahallesi’nde bulunan ve pozitif ayrımcılık anlayışı ile kurulan fabrikada ürünlerin girişinden işlemesine, paketlemesinden çıkışına kadar tüm süreci Efelerli kadınlar yürütecek. Sadece Efelerli kadınların istihdam edildiği fabrikada, Efelerin incir, kestane, enginar, şevketibostan, domates gibi birçok ürünü işlenip konserve haline getirilecek. Paketlenip bekletilen ürünler Efe Bakkal başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok farklı noktasında satışa sunulacak. Efeler üretecek, Efeler ekonomisi kazanacak” dedi.

Gazeteci Özlem Gürses’in sunduğu açılış programına Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay eşi Güneş Atay ile birlikte katıldı. Açılışa ayrıca, CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Parti Meclis Üyesi Doç. Dr. Gökhan Günaydın, İyi Parti Genel Bşk. Yrd. Berna Sukas, İyi Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, Gelecek Partisi Aydın İl Başkanı Suzan Yücel Milli Çeşme Belediye Başkanı Muammer Ekrem Oran, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Kıbrıs Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, KÖY-KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, oda başkanları, sendika ile dernek yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Merak Akşener %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası açılışı dolayısıyla Başkan Atay’a tebrik mesajı gönderdi.

Kılıçdaroğlu mesajında, “Efeler belediyemiz tarafından tamamlanan % 100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası açılış töreninize nazik davetinizden dolayı teşekkür ederim. Gerçekleştirdiği tüm projelerde kadınlarımıza geniş olanaklar sağlayan belediye başkanımız Sn. Mehmet Fatih Atay’ı yürekten kutluyor açılışa katılan tüm misafirlerimize de selamlarımı iletiyorum” ifadelerine yer verdi.

“HER KADININ YAŞAM ŞARTINI İYİLEŞTİRMEKTE KRİTİK BİR ROLE SAHİPTİR”

Akşener ise telgrafında, “Kadınlarımızın ekonomik hayata katılımı milletimizin geleceği için ziyadesiyle önemli olmakla birlikte her kadının yaşam şartını iyileştirmekte kritik bir role sahiptir. Kadınlarımıza bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür eder, açılışınızın hepimize hayırlı olmasını temenni ederim” sözlerine yer verdi.

“BELEDİYE BAŞKANI OLARAK SONUNA KADAR YANINIZDAYIM”

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay konuşmasında “Sizler idolümüzsünüz bizim. Çünkü sizler bir kadın olarak nelerin başarılabileceğini bu topluma gösteriyorsunuz. Ben seçimden önce verdiğim sözleri bir bir yerine getirmek için çaba sarf ediyorum. Ben ayrımcılık yapan bir belediye başkanıyım. İki kesime ayrımcılık yapıyorum; birincisi gençlere ve çocuklar ikincisi ise kadınlar. Ben bir erkek olarak kadınlara ayrımcılık yapmaya devam edeceğim. Siz hak ettiğiniz değeri alana kadar belediye başkanı olarak sonuna kadar yanınızdayım. Güçlü kadın istiyoruz, eşitlik istiyoruz. Güçlü bir kadın olabilmek için üretken olmak gerekiyor. Güçlü kadın olabilmek için bağımsız olmak gerekiyor. Özgürlüğünüzün olması gerekiyor, geçiminizi sağlamanız gerekiyor. İşte burada, 200 civarı işçi kardeşimiz çalışacak. Kadınlar üretecek, bu fabrikada işleyeceğiz ve para da kazanacağız.” ifadelerine yer verdi.

“PATRON OLMAYA VAR MISINIZ?”

Başkan Atay sözlerine şu şekilde devam etti;

“İnanıyorum, iddialı konuşuyorum, Efeler Belediyesi bütçesinin yarısı kadarını iki yıl içerisinde bu fabrikadan kazanacak. Gideceksiniz köye, tarlalar kiralayacaksınız. Size söz veriyorum tohumu benden, fidesi benden, gübresi benden, traktörü benden ve hatta akaryakıtı yani mazotu da benden, elde ettiğiniz ürünleri de peşin olarak alacağım söz veriyorum size. Patron olmaya var mısınız?”

“HEM TARIMA HEM DE KADINA DESTEK VERDİĞİ İÇİN YÜREKTEN SELAMLIYORUM”

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun sizlere ve tüm Efelerlilere ve tüm Aydınlı vatandaşlarımıza selamlarını ve sevgilerini getirdim” diyerek başladığını sözlerini şu şekilde devam ettirdi;

“Bu Türkiye’de bir ilk bildiğimiz kadarıyla ve gerçekten çok önemli. Sayın başkanımız da söyledi “Biz söz verdik yaptık” diye. Biz boşuna söylemiyoruz, sayın başkanım ve bizim belediyelerimiz tıkır tıkır çalışıyorlar, tüm projelerini de teker teker tamamlıyorlar. Efelerde % 100 kadın diyerek yola çıkıp bunu tamamladığı için ve hem tarıma hem de kadına destek verdiği için yürekten sevgiyle saygıyla selamlıyorum başkanım sizi.”

“ÜRETİCİMİZ PARA KAZANSIN TÜKETİCİMİZDE SAĞLIKLI ÜRÜNE UYGUN FİYATLA ULAŞSIN DİYE GAYRET EDİYORUZ”

CHP Parti Meclis Üyesi Doç. Dr. Gökhan Günaydın, “10 bin yıl evvel bu memlekette tarım başlamış. Başka bir deyişle Anadolu Dünya’da tarımın ilk kez başladığı, tohumun keşfedildiği üretimin yapıldığı topraklar. Oysa bugün tarımsal hammadde dış ticaretinde yılda 4 milyar dolar açık veren bir memleketiz. Demek ki tarım meselesi sadece bugünün meselesi değil aslında yakın gelecek açısından Türkiye’nin en önemli en ciddi sorunlarından bir tanesi. Üreticimiz para kazansın tüketicimizde sağlıklı ürüne uygun fiyatla ulaşsın diye gayret ediyoruz. Başka bir deyişle tarlada, fabrikada, pazarda ve elbette sofralarımızda dayanışmanın eşitliğin ve barışın egemen olduğu yeni bir Türkiye’yi hep beraber kurgulayacağız. Buna ilişkin inancımla ve buna ilişkin yüreğimle hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum güzel bir geleceği hep beraber paylaşmak umuduyla hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

“ KADIN DEMEK HAYAT DEMEK”

Tepecik Mahalle Muhtarı Mevlüt Başak, “Başkanım siz kadınlara değer veriyorsunuz. Kadın demek hayat demek. Kadın demek sevgi demek. Kadın demek benim için elleri nasırlı kadın demek. Toprak demek o toprağın verimli olduğunu o zaman anlarım çünkü onlar bulgurla soğanla kesikle büyümüştür. Ben 3 senedir görev yapıyorum Allah razı olsun başkanımdan 8 yıllık muhtarım ama 24 saat telefonum açıktır. Başkanımızdan dan aldığım ilhamla ben bunları söylüyorum, yürekten konuşuyorum.” dedi.

KÖY-KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, “Mustafa Kemal Atatürk aslında çok öncesinden buralarda kooperatif kurulmasının, örgütlenmenin, köylü milletin efendisidir dediği iktisat kongresi ve daha sonra İzmir Ticaret Odası’nda ama Aydın aslında toplumsal cinsiyet eşitliğinin en özel korunduğu, ekonomik ve sosyal alanlardır. Dolayısıyla Tarımsal Üretim kalkınma kooperatifleri temelde, tabanda ne kadar yaygınlaşır ve dikey örgütlenmesini tamamlarsa, bu tarz katma değerli ürünlerin yerel yöneticiler tarafından bizi anlayarak ürüne dönüştürülmesi o kadar kolay olacaktır. Aynı Mersin’deki gibi, aynı İzmir’deki gibi. Yasaları çok iyi bilen, uygulayan belediye başkanlarımızla, köylü milletin efendisidir diyorum, çok teşekkür ediyorum” dedi.

“BU FABRİKA KADINLARIMIZ İÇİN BİR REHBER, BİR KILAVUZ”

Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Meral Seçer konuşmasında “Kadın emeğinin değerlendirilmesi, kadının istihdamına katkı sunulması açısından Fatih Başkanımın yaptığı bu projeden dolayı ve ekibine gerçekten teşekkür ediyorum. Burada dikkatimi çeken kadınların üretiminde, sosyalleşmesinde yerel yönetimlerin ne kadar önemli olduğu. Yerel yönetimler kadınların istihdamı konusunda onların sosyalleşmesi kültürel açıdan gelişmesi açısından bir can suyu olabilir bir rehber olabilir. İşte buradaki bu fabrika aslında kadınlarımız için bir rehber bir kılavuz olacak diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları