loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim İş İstanbul 4. Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül: Açlık ve yoksulluk halkımızın kaderi değildir

Eğitim İş İstanbul 4. Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül: Açlık ve yoksulluk halkımızın kaderi değildir
Tarih: 29.12.2020 - 10:48
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna bağlı, Eğitim İş Sendikası İstanbul 4, Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül açıklanan asgari ücrete tepki gösteren yazılı açıklamada bulundu.

Eğitim İş Sendikası İstanbul 4, Nolu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül; "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında son toplantısını gerçekleştirdi. Buna göre asgari ücret, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi.

Eğitim İş'in konuyl ilgili yaptığı yazılı açıklamada "Yapılan asgari ücret zammı, vatandaşlarımızı ölmeyecek kadar yaşamaya mahkûm etmiştir" denildi. 
 
Eğitim İş'in açıklaması şöyle: 

"28/12/2020 tarihinde asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak oy çokluğu ile belirlenmiştir. Bu oy çokluğu; asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın -sayısı resmi olarak açıklanmasa da on milyon- onurlarına zarar vermiştir. Bu vatandaşlarımızın sayısı, aileleri veya yakınlarıyla birlikte milyonlara ulaşmaktadır ki bu da bu kadar çok insanın mağdur olması anlamına gelmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu “bekâr bir işçi için” hesaplanan yaşama maliyetini Kasım 2020 itibariyle net 2.792 TL olarak açıklamıştır. Kalori hesaplaması ve yaşamsal ihtiyaçların bir kişi için “en alt düzeyde” tutarı budur. Açıklanan bu asgari ücret tutarı, insan hakları ile uyuşmamaktadır. Ülkemizdeki döviz kurunun durumu, dışa bağımlı üretim, zamlar ve yüksek enflasyon; özellikle pandemi dönemindeki gıda enflasyonu, vatandaşlarımızı temel gıdalara ulaşmada bir hayli zorlamaktadır. Bu şekilde; asgari ücretle çalışan velilerimiz, uzaktan eğitim masraflarını karşılamak şurada dursun, çocukların temel besin kaynaklarını temininde dahi sıkıntı yaşamaya devam edecektir.

Türkiye’de şu an açlık sınırı 2360 TL, yoksulluk sınırı ise 8165 TL olarak açıklanmıştır. Yapılan asgari ücret zammı, vatandaşlarımızı ölmeyecek kadar yaşamaya mahkûm etmiştir. 1 Ocak 2020’de asgari ücret 390 dolar iken, 1 Ocak 2021’de verilen %21 zam oranı ile birlikte asgari ücret dolar bazında 370 dolara karşılık gelmektedir. Bunun sorumlusu da her şeye yetkili olup hiçbir şeyden sorumlu olmayanlardır.

Öğretmen maaşı ile ilgili de toplu sözleşmelerdeki olumsuzluklar sonucunda öğretmen maaşı zamları da erimiş ve uzaktan eğitim şartlarında ek derslerde azalma olduğu gibi öğretmenlerimizin yaşamsal ihtiyaçlarında artışa ama bu ihtiyaçları giderecek maddi olanaklarında düşüşe rastlanmıştır. Velilerimizin aldığı asgari ücretler ve öğretmenlerimizin maaşları; insan onuruna yakışır, insan hakları temelinde, pandemi döneminde de temel yaşam ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak biçimde aynı zamanda kişilerin psikolojik bütünlüklerine zarar vermeyecek bir zeminde oluşturmalı ve buna göre de düzenlenmeli; TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR! Eğitim emekçilerine verilecek zam oranının %5-7 arasında olacak olması kabul edilemez. Öğretmenlere ve tüm emekçilere seyyanen %50 zam ile birlikte sokaktaki enflasyona uygun olarak ivedilikle zam yapılmalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, anayasal haklarına göre de maddi ve manevi olarak iyi  ve insana yakışır bir hayat sürmelidir. Bu onurlu yaşama hakkı vatandaşlarımızın en temel hakkıdır. Bu hak mücadelesinde vatandaşlarımızın yanındayız.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz." dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları