loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim-İş Sendikası Başkanı Kadem Özbay; Milli Eğitim Bakanlığı Anayasa yerine dini kuralları mı esas alınmaya başlamıştır?

Eğitim-İş Sendikası Başkanı Kadem Özbay; Milli Eğitim Bakanlığı Anayasa yerine dini kuralları mı esas alınmaya başlamıştır?
Tarih: 31.08.2023 - 13:20
Kategori: Sendika

Eğitim-İş sendikası bugün Çanakkale'de herkese açık olmayan sosyal medya hesabında, özel hayatında içki içerken fotoğrafını paylaştığı için görevinden uzaklaştırılan okul müdürü için eylem yaptı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonuna bağlı Eğitim-İş sendikası bugün Çanakkale Lapseki’de okul müdürü olarak görev yapmakta olan üyesi, herkese açık olmayan sosyal medya hesabında, özel hayatında içki içerken fotoğrafını paylaştığı için görevinden uzaklaştırılmasını Çanakkale’de protesto etti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve Genel Örgütlenme Sekreteri İlhan Yaşar’ın katılımıyla Çanakkale Valiliği önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Çanakkale Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, çevre illerin şube başkanları ve yönetimleri ile üyeler katıldı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Bugün konuşmaya kendi sözlerimle değil, ülke yöneticilerinin bazı sözleriyle başlamak istiyorum:

Daha birkaç ay önce ne diyordu Tayyip Erdoğan: “21 yıl boyunca hiçbir kardeşimizin hayat tarzına müdahale etmediğimiz gibi, kimsenin bir başkasının kılık kıyafetine, düşünce tarzına, beklentilerine, beğenilerine karışmasına da izin vermedik. Bizim böyle bir derdimiz yok. Kimseye bundan dolayı musallat olmadık.”

Yine bir başka söylem AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’e ait: “Türkiye büyük bir ülkedir, hiç kimse bir diğerinin hayat tarzı üzerinde baskı kuramaz”

Ve daha niceleri…

Bugün kulağa hoş gelen bu sözlerle, içinde bulunduğumuz gerçeklik arasındaki derin uçuruma dikkat çekmek için buradayız. Bugün hayat tarzına müdahalenin ne kadar vahim boyutlara ulaştığını gösterecek bir örneği teşhir etmek için bir aradayız.

Çanakkale Lapseki’de okul müdürü olarak görev yapmakta olan bir sendika üyemiz, herkese açık olmayan sosyal medya hesabında, özel hayatında içki içerken bir fotoğrafını paylaştığı için görevinden uzaklaştırılmıştır. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Valiliğe gönderdiği yazıda “özel hayatındaki bazı hallerini içeren sosyal medya paylaşımları” vurgusu yapmıştır.

Bu haksız ve hadsiz görevden almanın adını açıkça koymak gerekir: Bu, yaşam tarzına müdahaledir. Bu, kamu görevlisine “Senin özel hayatında ne içeceğine ne yiyeceğine ne giyeceğine ne konuşacağına ne okuyacağına kısacası senin adına her şeye ben karar veririm demektir!

Benim istediğim gibi yaşamaya mecbursun” demektir!

Bu, Anayasa’nın 2. Maddesinde ifade edildiği üzere demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde gericilik hamlelerinin çağ dışılığına akıl dışılığına evrildiğinin göstergesidir. Bu yurttaşlarını kendi beğendiği şekilde yaşayan ve yaşamayan diye ayıran, öteki gördüğüne de her türlü hukuksuzluğu reva gören bir yönetim anlayışının dışa vurumudur. Ve üstüne basa basa söylüyoruz ki bu asla ama asla kabul edilemez!

Şimdi Bakanlığa sormak istiyoruz;

Milli Eğitim Bakanlığı’nda Anayasa yerine dini kurallar mı esas alınmaya başlamıştır?

Kamu çalışanlarına iş yeri sınırları dışında içki içme yasağı mı getirildi, yoksa ahlak polisi mi kesildiniz? Bunları takip etmek için özel birimler mi oluşturdunuz?

Dolaplarımızı, çantalarımız da kontrol edecek misiniz?

Evimize, özel yaşamımıza, gazetemize kitabımıza da karışacak mısınız?

İşe bakın ki; bu takiyecilerin hassas kalplerini, çocukların derslere aç girmesi, musluktan su içmesi değil; eğitim emekçisinin ay sonunu getirememesi değil; eğitim emekçisinin özel hayatında içki içmesi sarsmaktadır. Yok öyle yağma!

Resme daha geniş bir yerden baktığımızda ise gördüğümüz manzara şudur:

• Ensar Vakfı yurtlarında 45 çocuğun cinsel istismara uğraması skandalıyla ilgili başlatılan soruşturmada adı geçen 3 kamu görevlisinden biri il milli eğitim müdürü yapılabilir, ancak iktidar yanlısı olmayan kamu emekçileri, özel hayatında eşiyle dostuyla oturup ne yiyip ne içeceğine siz karar vereceksiniz, utanmadan yargılayacaksınız, ahlak satacaksınız!

• “Kız öğrenciler eşofman giymemeli” diyen beden eğitimi öğretmeni okul yöneticisi yapılabilir, kız ve erkekler ayrı okullarda okuyabilir diyen biri bakan yapılabilir, anayasanın değişmez maddeleri arasında yer alan laiklik ilkesine açıkça saldıran vekiller olabilir, Cumhuriyet’e , Atatürk ve devrimlerine hakaret eden iktidar mensupları olabilir ancak bunları eleştiren, Cumhuriyet’i, Devrimlerini, kurucu önderi Atatürk’ü ve önemli yıldönümlerini olması gerektiği gibi kutlayan eğitim emekçileri MEB’in radarına girer.

Bizim kabullenmemizi bekledikleri rezalet işte tam olarak budur. Ve biz de Eğitim-İş olarak buradan kesin bir cevap veriyoruz: ÇOK BEKLERSİNİZ!

Bizim sözlüğümüzde boyun eğmek yok! Başöğretmenimizden böyle öğrendik ve öğrencilerimize hep böyle öğrettik. Haklarımızdan, özgürlüklerimizden, size rağmen tırnağımızla kazıya kazıya edindiğimiz mesleki kariyerlerimizden vaz geçmeyeceğiz!

Görevden uzaklaştırma neden yapılır?

Güvenlik tehdidi oluşturuyordur, delil karartma şüphesi vardır. Soruşturmanın sağlıklı ilerlemesine engel oluşturuyordur. Hangi dayanakla açığa aldınız, siz de biliyorsunuz ki bu durum tamamen hukuksuz, keyfi ve göz dağı vermek amaçlıdır! Bir yerlerden talimat aldığınız kesin! Nereden talimat alırsanız alın, ne yaparsanız yapın, baskılara boyun eğmeyiz, eğmeyeceğiz!

Buradan ilan ediyoruz: Kamu görevlisine belli bir düşünceye, inanca veya siyasi görüşe yönelik yaşam tarzı dayatması, Türk Ceza Kanunu kapsamında ayrımcılık suçudur. Buna asla geçit vermeyeceğiz! Bu hukuksuz uygulamaya imza atan tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacak, bu haksız görevden alma iptal edilmedikçe tüm örgütlü gücümüzle eylemlilik süreci başlatarak karşı koyacağız." dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları