loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim-İş: 'Yapısal reformlar', emekçinin cebinde kalan son paraya da göz dikmenin 'damat'çasıdır!

Eğitim-İş: 'Yapısal reformlar', emekçinin cebinde kalan son paraya da göz dikmenin 'damat'çasıdır!
Tarih: 12.04.2019 - 16:31
Kategori: Sendika

Eğitim-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "Kendi yarattıkları ekonomik krizi, zaten onu en acı şekilde yaşayan emekçilere fatura etmek niyetinde olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bilmelidir ki bu zihniyetle yapabileceği tek 'yapısal reform' istifa etmesidir" denildi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş),  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 'Ekonomi Reform Paketi' ile ilgili açıklama yaptı.

Eğitim-İş'in açıklaması şöyle:

"Cumhurbaşkanı'nın damadı olmasından başka ne hikmeti nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanı yapıldığı hala anlaşılamayan Berat Albayrak, açıkladığı son 'yapısal reform' paketiyle kendisini bile aşmıştır. Daha önceki 'yapısal reform paketi' sunumunun içeriği ve basitliğiyle alay konusu olan Albayrak, bu kez powerpoint sunumundaki basitlikle değilse de, açıkladığı paketin emekçi düşmanlığı ve muğlak kısımlarıyla konuşulmaya başlamıştır.

Bakan Albayrak, Türkiye'deki orta sınıfı bile patates, soğan alırken cebindeki parayı hesap etmek zorunda bırakan, ucuz sebze alabilmek için 'varlık kuyrukları' yaratan, mutfaktaki tencereyi kaynamaz hale getiren kötü ekonomi politikalarını kendileri uygulamamış gibi, krizin faturasını emekçiye kesen bir paket açıklamıştır.

Bu paketle görülmüştür ki; ülkedeki meslek örgütlerine ve saygın ekonomistlere kulağını, gidişatı apaçık gösteren ekonomik parametrelere gözünü kapatan iktidar, sadece patronların yüzünü güldürecektir. Yoksuldan alınarak zengine verilmesinin fermanı, tersine Robin Hoodçuluğun ilanı olan yeni pakette çalışanlara yönelik çok büyük bir saldırı vardır.

EMEKÇİNİN SOSYAL HAKLARI ÖZELLEŞTİRİLEMEZ!

Bu paketle; halihazırda çoğu açlık sınırında çalışan 45 yaş altı emekçilere Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) zorunlu kılınacaktır. BES fonunun genişletilmesi ve kıdem tazminatının fona devredileceğini açıklayan Albayrak, BES fonunun büyüklüğünün böylece milli gelirin yüzde 10’unu oluşturacağını iddia etmiştir. Bu göz boyama tasvirinin arkasında yatan gerçekse bunun emekçinin emeklilik hakkını özelleştirme, kıdem tazminatını da sermayeye peşkeş çekme hamlesi olduğudur. Zorunlu kılınan BES, düşük ve orta gelirli çalışanlar için çok ciddi bir gelir kaybına yol açacak, zaten krizden beli bükülen büyük bir kesim, daha da geçinemez hale gelecektir. Eğitim-İş olarak BES garabetinin ilk yasalaştırılması sürecinde de uyarmıştık, tekrarlıyoruz: Çalışanların sosyal güvence ve hakları özelleştirilmez! Emekçinin alın teri, patronun yüzü gülsün diye peşkeş çekilemez. Biz emekçilerin, bu kadar büyük bir saldırıya boyun eğeceği düşünülemez. Eğmeyeceğiz!

BU ZİHNİYETİN YAPABİLECEĞİ TEK BİR 'YAPISAL REFORM' VAR

Sunumda ayrıca Bakan Berat Albayrak'ın istihdam bazlı eğitime yöneleceklerini söylemesi de hükümetin sosyal devlet olmanın tüm gereklerini rafa kaldırdığının, eğitimin bile sermaye için araç hale getirileceğinin ilanıdır. Belli ki niyet, AKP iktidarı süresince giderek piyasacılaştırılan, gericileştirilen eğitimi, patronların arka bahçesi yapmaktır. Uyarıyoruz: Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim neferleri olarak çocuklarımızın eğitim hakkına, hayallerine ipotek koydurmayacağız!

Bakan Albayrak'ın açıkladığı paketin geri kalanı ise vaatler, soyut ifadelerden ibaret kalmıştır. Dolayısıyla ortada ne bir 'yapısallık' ne de bir 'reform' vardır. Kendi yarattıkları ekonomik krizi, zaten onu en acı şekilde yaşayan emekçilere fatura etmek niyetinde olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bilmelidir ki bu zihniyetle yapabileceği tek 'yapısal reform' istifa etmesidir."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları