loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim İş'in 20 Aralık eylemine verilen disiplin cezalarına AYM'den hak ihlali kararı

Eğitim İş'in 20 Aralık eylemine verilen disiplin cezalarına AYM'den hak ihlali kararı
Tarih: 31.03.2021 - 09:25
Kategori:

Anayasa Mahkemesi 20 Aralık 2014’te gerçekleştirdiği eylem dolayısıyla disiplin cezaların maruz kalan Eğitim İş üyeleriyle ilgili hak ihlali kararı verdi.

Eğitim-İş tarafından 2014 yılında  gündeme oturan yolsuzluk haberleri, saldırı altındaki Cumhuriyet değerleri ve eğitimin maruz kaldığı tahribat nedeniyle Muğla Yatağan’dan Ankara Tandoğan’a “Laik eğitim ve emeğe saygı” yürüyüşü düzenlemişti.

Eğitim İş Yatağan, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Ankara hattında gerçekleşen yürüyüşte, AKP’nin eski ortağı FETÖ ile arasında çıkan kavga sonucu 17-25 Aralık operasyonları adı altında kamuoyuna yansıyan yolsuzluklara da “yolsuzluğunuz yoksulluğumuzdur” diyerek tepki göstermişti. 

17 Aralık 2014’de Muğla Yatağan’dan başlayan yürüyüşün, 20 Aralık 2014’te Tandoğan’daki kitlesel eylemle sonlandırılması planlanmıştı. Her yerde yaşanan baskı ve engelleme çabalarının sonucunda gelinen Tandoğan’da kitlesel eylemimize polis tarafından müdahalede bulunulmuştu.
Saldırı sonucunda yüzlerce eğitim emekçisi biber gazı ve plastik mermilere maruz kalmış, aralarında sendika yöneticilerinin de bulunduğu 100’e yakın eğitimci ise gözaltına alınmıştı.

Gözaltılar, ceza davaları sürecinin yanında yukarıdan gelen baskılarla eyleme katılan eğitim emekçileri hakkında ayrıca disiplin soruşturmaları açılmıştı.

Yıllarca süren yargılamalar sonucunda ceza davasından tam dört yıl sonra 14 Aralık 2017’beraat kararı çıkmıştı.

Eğitim İş disiplin soruşturmalarını da ceza davaları gibi takip etmiş, idari süreç ve disiplin cezasına yargıda iptal davaları olumsuz sonuçlanan beş Eğitim İş üyesine ilişkin olarak iç hukukta son merci olan Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi;

  • Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine,   
  • Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın ilgili mahkemelere gönderilmesine karar verdi.

Eğitim-İş'in açıklamasında "haklılığımız tescil, hakkımız teslim edilmiştir. Yasal, anayasal ve evrensel haklarımızı kullanmaya, mücadelede cezalarla bizi yıldırmaya çalışanlara karşı direnmeye ve eğitim emekçilerinin daima yanında olmaya devam edeceğiz" denildi. 

 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları