loading
close
SON DAKİKALAR

Ekonomi Nobeli ABD'li iki ekonomiste

Ekonomi Nobeli ABD'li iki ekonomiste
Tarih: 13.02.2012 - 09:29
Kategori: Ekonomi

ABD'li ekonomistler Thomas Sargent ve Christopher Sims Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi oldu

Nobel Ekonomi Ödülü'nü bu yıl ABD'li ekonomistler paylaştı.
Thomas Sargent ve Christopher Sims 2011 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi oldu.
ABD'li ekonomistler politika tedbirleri arasındaki ilişki ve bunun ekonomiyi nasıl etkilediği konusundaki çalışmayla ödüle değer görüldü.
İsveç Merkez Bankası (Riksbank), Nobel Ödülü'nün kurucusu Alfred Nobel adına Nobel Ekonomi Ödülü'nün verilmesini 1968 yılında kararlaştırdı.
Nobel Ekonomi Ödülü'nü ilk olarak 1969 yılında Norveçli ekonomist Ragnar Frisch ve Hollandalı Jan Tinbergen aldı.

İsveç Bilimler Akademisi, bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li ekonomistler Thomas Sargent ve Christopher Sims arasında paylaştırdı.
Akademi, Thomas Sargent ve Christopher Sims'i, ''makroekonomide sebep ve sonuç üzerindeki deneysel araştırmalarından'' ötürü ödüle layık gördü.
Geçen yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü Diamond, Mortensen ve Pissarides almıştı.

Akademi, Diamond, Mortensen ve Pissarides'i ''araştırma uyuşmazlığıyla piyasa analizleri yönteminden'' ötürü bu ödüle layık görmüş, ''Ödülü kazananların teorisinin işsizlik, iş açığı ve ücretlerin ekonomi politikası ve düzenleme tarafından etkilenme yollarının anlaşılmasına yardımcı olduğunu'' açıklamıştı.

Önceki yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü ABD'li Elinor Ostrom ve Oliver Williamson paylaşmıştı. Nobel Ekonomi Ödülü'nü alan Ostrom, bu ödülü kazanan ilk kadın olmuştu.
Los Angeles'da 7 Ağustos 1933 tarihinde dünyaya gelen Ostrom, California Üniversitesi'nden 1965 yılında Siyaset Bilimi doktorası aldı.

İsveç Bilimler Akademisi Ostrom'u, ''ekonomi yönetimi analizlerinden'' ötürü ödüle layık görerek, Ostrom'un çalışmasının, ''ortak mülkiyeti, mülkiyeti kullanan gruplar tarafından nasıl başarılı biçimde idare edilebileceğini gösterdiğini'' belirtmiş, Williamson'ın da, ''şirketlerin nerede, çatışma çözümlerinde temel olarak hizmet verdiğine ilişkin teori geliştirdiğini'' kaydetmişti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları