loading
close
SON DAKİKALAR

Ekonomistler enflasyonun tek haneye düşmesini yorumladı: İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba

Ekonomistler enflasyonun tek haneye düşmesini yorumladı: İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba
Tarih: 03.10.2019 - 15:46
Kategori: Ekonomi

TÜİK bugün eylül ayına ait enflasyon verilerini açıkladı...

TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2019 yılı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,99, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,42, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,26 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18,27 artış gerçekleşti.

Ekonomistler enflasyonun tek haneye düşmesini değerlendirdi. 

Mustafa Sönmez, "Beklediğimiz gibi, TÜFE %1'e yakın arttı" dedi. Sönmez, şunları kaydetti:

"Geçen yılın Eylül ayının yüksek TÜFE'si nedeniyle, yıllık TÜFE 9.26 olarak tek haneye indi. Ekim'de de aynı şey olacaktır. Ama kasım'dan sonra yine çift haneli enflasyon görünür ve yıllığı %12'den az olmaz. YEP de bunu söylüyor zaten. Bugün %9,3 yıl sonunda %12 olacak TÜFE ile kimse teselli bulmasın. Emsal hangi ülkede %3-4'ün üstünde enflasyon var. Bu haliyle bile Türkiye devasa enflasyon sorunu olan bir ülke. Züğürt tesellisi ile avunmayın. TÜİK, önceki gün yapılan elektrik zammını Eylül ayına almamış. Alsaydı, elektrikte yıllık artışın %40'ı bulduğunu görecektik. Doğalgazdaki yıllık artış ise %28,5."

Ekonomist Murat Muratoğlu, enflasyon rakamları açıklanmadan sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Bugün enflasyon TEK HANE açıklanacak! Bu başarının gerçek kahramanı şüphesiz Berat Albayrak ve onun keskin zekâsı. Tam bir yıl önce enflasyonu %24.5 açıklayanı görevden aldı. Arkadaşını getirdi. Enflasyonun düşüşünde çok önemli rol oynayan bu hamlesiyle tüm övgüleri hak etti!" dedi.

Muratoğlu, enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra ise şu yorumda bulundu: 

"Enflasyon 9.26 açıklanınca... İstatistik Kurumu elektriği, gazı ve sigarayı kaçak kullanıyor galiba..."

Ekonomist Ümit Akçay ise, "Enflasyon düştü, fiyatlar artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları