loading
close
SON DAKİKALAR

Ekrem İmamoğlu: 5 yılda deprem korkusunu bu kentte yenmiş olacağız

Ekrem İmamoğlu: 5 yılda deprem korkusunu bu kentte yenmiş olacağız
Tarih: 07.10.2019 - 09:09
Kategori: Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fox Tv'de canlı yayında İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"(Haydarpaşa Garı ihalesi) Ulaştırma Bakanlığı burayı direkt İBB'ye verebilir, ki en doğru kurum burası. Nasıl ormanları İBB'ye daha önce tahsis etmiş, İBB de geçmişten bu güne bu tür yerleri layıkıyla kullanmış. Bu da verilebilirdi. Ama ihale kararı verildi. Çünkü İstanbul adına çok konuşulan yerlerden bahsediyoruz; Haydarpaşa Garı ve Sirkeci. Ulaştırma Bakanlığı Basın müşaviri 'Haksızlığa neden olursunuz' minvalinde bir açıklama yaptı. Dedim ki Allah aşkına size hangi motivasyon bu açıklamayı yaptırdı? Burasını 16 milyon adı altına alınıyor. Bunun içinde siz ve varsınız, ben de. Biz burada kültürel açıdan verimli işler yapmak için alacağız. Şartnamede 20 milyon liralık dijital ekipman şartı aranıyor. İhaleye zor girilsin de ne için, neye göre tanımlanmış, hangi adres. Bakın bu basit bir şey değil. İhale konusunda kararlıyız, sonrasında hukuki mücadele konusunda kararlıyız. Yol yakınken İBB İstanbul halkı adına hukukun çerçevesinde bir kamu kurumu İstanbul halkına emanet edip bu işin sıhhatli bir şekilde yürümesine vesile olabilir. Olur, bir hata yapmışlardır. Çağrı yapıyorum doğrusu budur yanlıştan dönün.

-Hamidiye Su’yu almaktan vazgeçenler var ne yazık ki. Ben gördükçe gülüyorum. Bana mesaj geliyor, sayın başkanım şu kurum da sözleşmeyi iptal etti. Ben THY’ye binmekten gurur duyuyorum. Bu suyu oradan kaldırmanın ne anlamı var. Suya da rozet takacağız neredeyse.

-İşsizlikle zamlar yan yana gelince ümitsizliği körüklüyor, gelecek kaygısını artırıyor. Bunun psikolojik karşılığı var. Bu durumlar bazen şiddeti körüklüyor. Bu ülkenin çok iyi ekonomistleri, geleceği ekonomik anlamda okuyan bilim insanları var. Bu durumun hemen okunması lazım.

-Birkaç zam yapmak zorunda olduğumuz şeyler oldu. Bugün ufak tefek zamları bile yazan gazetelerin, yüzde 60’ı bulan elektrik var. Siz 7-8 enflasyondan bahsedemezsiniz. Yüksek enflasyonda bile ticaret iyiyse çok hissedilmez. Ama bugünün dünyasında enflasyonun 8’e indiği konuşuluyorsa, borçlanma konusunda dünyada kötü bir durumdaysanız. Ben İstanbul’u reklam etmek için bütün Avrupa’yı gezmeye hazırım. Esnafı mutlu edecek tek şey bu aslında

(100 günde ne değişti) İnsanlar mutlu. Şunu yapma beklet diyenler, zorla imzala diyen yok. Vatandaşın işini yapmayan benden değildir, hesabını verir. Psikolojik bir rahatlama var

-Bazı konular var ki paylaştıkça, hata yapmanızın riski azalır. Taksim Meydanı’nı hazırlıyoruz, davet usulü bir şekilde halkın önüne çıkacağız. Bunu da halka soracağız. Ben Üsküdar’dan Harem’e geleceğim, dünyanın en güzel manzarasını dünyanın en güzel dizaynıyla buluşturacağız. Ben orayı aynı zamanda Haydarpaşa ile buluşturacağım. Oraya gidememek beni üzüyor. Neden x şirketi yönetecekmiş kardeşim, İBB yönetecek. Devletin malı, geleceğe bırakacağız biz orayı

-Ben insanlara adalet sözü verdim, partizanlığı söküp atacağım, dedim. Ben karma insan yapısı gördüğümde ailemi görüyorum. Ben kabul edemem İSPARK'ın 2200 çalışanı var, kadın çalışan sayısı sıfır. 

-Vatandaşın işini yapmayan, geciktiren benden değildir. Vatandaşın yapılamayacak işi mi var, söyleyecek, o iş olmaz, diyecek.

-(Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in mezarlarını ziyaret) Hayatı etkilemiş iki insan için niye dua ettin diyenler var. Benim inancım böyle dua etmeyi söylüyor.

-(AFAD toplantısı) Toplantıya çağrılmadım. Bugün İBB başkanı olarak beni en çok İstanbul'da tek bir insanın burnunun kanamayacağı binalarla kenti teslim almak mutlu ederdi. Hazır değiliz. On binlerce toplanma alanımız var, dendi. AKOM, AFAD benim, sizin. İstanbul'un şu an uygun 859 toplanma alanı var. 

AFAD'ın toplanma alanı dediği alanlardan 205'i 500 metrekarenin altında. 2002'de 477 alan tanımlanmış, 77'si kalmış. Ali Sami Yen Stadı'nın olduğu yer, ABD başkanın adını taşıyan yer toplanma alanlarıydı. İlk talimatlarımdan biri depremle ilgilidir. 

Deprem olduğunda ilk yarım saatte, 1 saatte ne yapacağız, bununla ilgili talimat verdim. 

Bir şehrin sahiline binaları dizeceksiniz buna da kentsel dönüşüm diyeceksiniz, bu ihanet. 

Binaların çoğu ömrünü tamamlamış. Eski yapı stoğu Beşiktaş'ta, Üsküdar'da bile kendini tamamlamış. 

Yeşil alana ağırlık veriyoruz. 5,5 milyon metrekarelik Alibeyköy Barajı'nın yanındaki Kent Ormanını halka açıyoruz. 

-Kapatılan 29 okuldan 19'u 1999 depreminden sonra yapıldı, bunun hesabını kim verecek? 

Kandilli ile Boğaziçi Üniversitesi ile irtibat halindeyiz. Hepsiyle bir masamız var. Kasımın ortasında büyük bir deprem çalıştayı yapacağız. Bütün öngörüler konuşulacak. Japonya'dan, Almanya'dan davetlilerimiz var. 

Depremi her hafta hatırlatmamız lazım. Umut ederim ki depremi geç yaşarız, ama 5 yılda deprem korkusunu bu kentte yenmiş olacağız. Kasım sonuna kadar 300 bin insana eğitim vermiş olacağız. 

-Hedefimiz bu şehri hakettiği yere taşımak."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

hursıt kahraman

mirim adalet sozu vermıs. yanlıs yere mı secıldı acaba?

07.10.2019, 10:14
Yorum Yap

Facebook Yorumları