loading
close
SON DAKİKALAR

Ekrem İmamoğlu 'İstanbul'da Hayatı Kolaylaştıracak Çözümler'i açıkladı

Ekrem İmamoğlu 'İstanbul'da Hayatı Kolaylaştıracak Çözümler'i açıkladı
Tarih: 11.06.2019 - 11:02
Kategori: Gündem

Ekrem İmamoğlu 23 Haziran seçimlerine sayılı günler kala, "İstanbul'da Hayatı Kolaylaştıracak Çözümler Toplantısı"nda konuştu. İmamoğlu, 23 Haziran'dan sonra hayata geçirilecek destek paketlerini açıkladı.

İmamoğlu'nun konuşması şöyle:
"Kıt kanaat geçinen, İstanbul'un sorunları altında ezilen çok kıymetli ailelerimiz var. Ekonomik koşullar ağırlaşırken çocuklarının geleceği için tutunmaya çalışan ailelerimiz var. Hepimizin dişinden tırnağındn artırdığı büyüttüğü bu memleketin İstanbul'un nimetlerinin üzerine konan, rant kapısı haline getiren bir avuç grup var. İsraf düzeni var. Bu düzen bunca ailenin ekemğini sofrasından alıyor, çocukların geleceğini çalıyor, okulları bırakmak zorunda kalıyor bu ailelerin kıymetli çocukları. Bu şehrin kaynakları ne yazık ki bu bir avuç insana peşkeş çekiliyor. Bu şehrin haklarını savunmaya geliyoruz. Gençlerimizin Ekrem abisi olmaya geliyorum. İstanbul'un kıymetli ailelerine nasıl hizmet edeceğime anlatıyorum. Kimin parasını kime dağıtıyorsun diyenler tekrar duysun ki 16 milyon İstanbullunun parasını eşit şekilde paylaştıracağım. En çok da bu şehrin mazlumlarının, ezilenlerinin, yok sayılanlarının yanında olacağım. Çok zaman kaybettik. İsraf düzeni 4 ay sonra bizi yeniden aynı şeyleri konuşmak zorunda bırakıyor. Demokrasiyi, haysiyeti yok sayan bir avuç insan yüzünden 16 milyon hizmetten mahrum bırakılıyor. Bu israf düzeni 2 hafta son bulacak. İBB'de kayımacılık, verimsizlik bitecek. Adili, akılcı, halkçı bir yönetim anlayışıyla bütüncül seferberlikleri başlatacağız. 
Sizlere İstanbul'da geçim olanaklarını artıracak çözüm önerilerini sunacağım. Bizim önerilerimize 'bu belediyenin işi değil' diyenler bizi kopyaladı. 25 yıl sonra geldikleri yer kopyala yapıştırcılık. Bu yolla halkın ihtiyaçlarını kibirli gözlere gösterebildiğimiz için seviniyoruz. Ama İstanbul için yapılan gayri ahlaki manevraları İstanbullu görüyor. 
Öğrenci ulaşımı ve su indirimiyle ilk adımları attık. Diğer talimatlarımızı yerine getirmediler. İstanbullulara kaybettirdiler. Merak etmesinler az kaldı. Kaybettirdikleri zamanı da telafi edecek kadar çok çalışacağız.
12 yaş altı tüm çocuklara ulaşımı ücretsiz yapacağız. 0-4 yaş arası çocukların anneleri ücretsiz ulaşım sağlayacak. İlk yarım saat içindeki aktarmalar ücretsiz olacak. 25 yaş altı ulaşımdan yüzde 40 indirimli faydalanacak. Gıdada, eğitimde, ulaşımda yapacağımız destekler sayesinde İstanbullu aileleri 2500 TL'lik masraftan kurtarmış olacağız. 
İBB'yi borç sarmalına sokanlardan kimseye fayda yok. İstanbul'a ihanet edenlere artık bu kent emanet edilemez. 
Mayıs ayında enflasyon ciddi artış gösterdi. Vatandaşımızı en çok etkileyen gıda kalemi ilk sırada. Türkiye ekonomisi son 4 çeyrektir küçülüyor. Hayat pahalılığı son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ne oldu da kimse tanzim satış noktalarını ağzına almıyor. Kış aylarında insanları kuyruklara dizerek, adına varlık kuyruğu dediğiniz neyi çözdü de apar topar kaldırdınız. 
İGDAŞ indiriminden bahsediyorlar. Bu günlerin tam da yazın ortası olduğunu, kimsenin evinde doğalgaz yakılmadığını hatırlatırım. Bugün yapılan indirimin aldatmaca olduğunu hatırlatıyorum. Değdi mi insanları terörist ilan ettiğinize. 
Üretimden sofraya kadar bir organizasyon kuracağız. 16 milyon insanın gıdaya erişimi ciddiyet ister. Gıda krizi aslen üretim krizidir. İstanbul daha büyük kriz içindedir. Yakın çevresinde hiç noktasında beslenemiyor. İstanbul çevresindeki üretimi artıracağız. Tarım bölgelerini koruyacağız. İçinde üreticinin, kooperatiflerin, belediyenin yer aldığı sağlıklı bir gıda zinciri oluşturacağız. 150 adet kırsal nitelikli mahallemizi analiz ettik. Mutlak organik tarımı teşvik edeceğiz. Doğayı koruyacak, turizmin o bölgelerde gelişmesini sağlayacağız. Kent tarımını destekleyecek, kentsel açık alanlarda bostan teşvik edeceğiz. İstanbullu toprakla buluşacak. 
Güncel istatistikler açıklanmıyor ama İstanbul'daki ölümlerin çoğunun sebebi kanser. Bunların da nedeni yediğimiz, içtiğimiz. Gıda Konseyi'ni kracağız. İBB bu gıdaların denetlenmesinden sorumlu olacak. Afet durumlarında da gıda stoklarının oluşmasını sağlayacak, israfı öneleycek. 2 adet tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulacak. istanbulluların ucuz et ve gıdaya ulaşımı sağlanacak. Halk Sütü biz kurmuş olacağız. İstanbullu ucuz sütü kolaylıkla temin edecek. Yoksul kesimlere ve ilkokul çağındaki çocuklara süt dağıtacağız. Öğrencilerimize temiz, ucuz hizmet sağlayacak mahalle mutfakları kuracağız. Ev kadınlarını evlerinde ya da mahallerinde oluşturulacak alanlarda ekonomik sisteme dahil etmiş olacağız. Belediyenin hizmet verdiği, kreş, mahalle evinde ev yapımı ürün tedarik edeceğiz. Sabit ve online satış imkanlarını oluşturacağız. Ev kadınlarını saatlik ve vardiyalı çalışır hale getireceğiz. Kadınlar düzenli gelire ulaşmış olacak. Kadınlara söz ve yetki vererek eşit, adil bir İstanbul'u kadınlarla kurmuş olacağız. Geçim sıkıntısı çeken pek çok ev kadını aile bütçesine kakı sağlamaya çalışıyor. O kadınlara belediye kapıları da, imkanları da ardına kadar açılacak. İBB ev kadınlarının ürünlerini ulusal ve uluslararası pazarlara açmasını katkı verecek. 
25 yıldır bu kenti yönetenlerin akıllarına 31 Mart sonrasında bu vaatleri düşürmüşüz. Oysa yola çıktığımız ilk gün ne söylediysek aynı şeyleri söylüyoruz. İstanbul'a yönelik en büyük hedefimiz işsizlikle, yoksullukla mücadele etmek, pahalı yaşamı ucuzlatmak.
Çocuk kenti olan İstanbul'da anneler 0-4 yaş çocuklarıyla beraber İBB tesislerinden yüzde 40 indirimli faydalanacak. Bu kenti çocuklara geri vereceğiz. İBB'nin bu topluma hizmet eden 1 kreşi bile yok. Şimdi herkes kreşlerden bahsediyor. Ne mutlu bize. Çocukların akranlarıyla oyun oynayabildiği, kadınların kendilerine zaman kaldığı bir İstanbul mümkün. 100 çocuk kapasiteli 150 kreşi hizmete açacağız. İstanbul'da kreşsiz mahalle bırakmayacağız. 
İstanbul imar yönetmeliğine getireceğimiz düzenlemeyle 10 bin m2'lik alanlarda 100 çocuklu kreş yapmayı zorunlu hale getireceğiz. Çocuklarımıza yatırım yaparsak milletçe mutlu bir geleceği kurabiliriz. Kadıköy'deki çocukla Bağcılar'daki çocuk eşit olanaklara kavuşuncaya kadar bu yolda mücadeleyedevam edeceğiz. İstanbul'da çocuk oyun merkezleri açacağız. Doğa, bilim, sanat, oyun merkezleri açacağız. Eğlenceyle eğitimi bir araya getireceğiz. Çocukların her türlü kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayacağız. İstanbul'un çocukları yok sayan tüm yönlerini düzelteceğiz. 
İstanbul Çocuk Fonu kuracağız. İBB bünyesinde Çocuk Politikaları Daire Başkanlığı kuracağız. İstanbullunun parası belirli bir takım vakıflar için değil çocuklr için kullanılacak. Çocuklar sokakta kalmayacak sadece oyun oynamak için sokağa çıkacaklar. MEB, Ailer Bakanlığı ve alanda çalışan STK'larla aktif işbirliği yaratacağız. Uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla çok ciddi mücadele edeceğiz. Girişimlerimizi göreve gelnce başlatmıştık. 4 adet tedavi merkezi kuracağız. İzleme ve destek sürecini sağlayacağız. Çocuklarımıza yönelik suçların önüne geçeceğiz. İl eylem planı hazırlayıp takibini bizzat yapacağız. Ekrem abileri İstanbul'un çocuklarını asla yalnız bırakmayacak. 
15-25 yaş arası 2 milyon 278 bin gencimiz yaşıyor. İstanbul'u gençler için yaşanması zor bir şehir olmaktan çıkaracağız. İş olanağı sağlayacağız. Bugün İBB'nin bulunduğu yerde dünyanın sayılı kütüphanelerinden biri oalcak Saraçhane Gençlik Kütüphanesini hızlıca hayata geçireceğiz. Önce 10 pilot ilçede dünya dilleri merkezi açacağız. Kurslara düzenli devam edenlerin girecekleri ilk sınav ücretini biz karşılayacağız. İBB'nin spor ve sosyal tesislerinden yüzde 40 indirimşlşi faydalanabilecek. 
Üniversite okuyan gençlerimizin ailelerin yükünü hafifletmek içn burs ve yurt imkanı sağlayacağız. 75 bin öğrenciye öğretim süresi kadar aylık karşılıksız 400 TL burs vereceğiz. Ailesi İstanbul'da yaşayıp şehir dışında okuyan öğrencilerimiz de faydalanabilecek. 10 bin kişilk yurtları hayata geçireceğiz. İstanbul gençlerin içinde yaşamaktan gurur duyacakları, festivalleri, aktiviteleriyle buluşacakları ortamlar yaratacağız. 
İstanbul Küresel Kent Akademisi'ni kuracağız. İstanbul'un bin yıllara dayanan tarihsel bilgisini gelecek bilgisiyle buluşturacağız. 
15-24 yaş aralığında her 5 gencin 1'i işsiz. Hedefimiz açık ve net, İstanbul'da yüzde 15'lere varan işsizlik oranını düşürecek politikalarımızı hayata geçireceğiz. Biz sürece gerçekçi bakan bir yönetimiz. 25 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacağız. Kreşler, sağlık merkezleri, çözüm merkezleri hayatı kolaylaştırırken insanımıza iş imkanı sağlamış olacak. Bölgesel istihdam ofisleri kuracağız. Bunu 5 yıl boyunca Beylikdüzü'nde başardık. İşsizliği yaratan eğitim sorununa odaklanacağız. Nitelikli meslek eğitimini her yerde yaygınlaştıracağız. İSMEK'lerin kapatılacağı yalanını yayıyorlar. Biz daha yaygın hale getireceğiz. 
İstanbul'u Kent Enstitüleriyle tanıştıracağız. Sertifikalı eğitimler düzenleyeceğiz. Girişimciliği destekleyeceğiz. 
İstanbul Tantım ve Yatırım Ajansı'nı kuracağız. İstanbul'u güvenli şekilde yatırım yapılır hale getireceğiz. Üretim ekonomisini yeniden canlandıracağız. 
Türkiye'de sanayi üretiminde sadece 6 ayda 342 bin kişi işini kaybetti. İstanbul ve çevresi en çok etkilenen bölge. Bir avuç insanın kendi ikballeriiçin ülkeyi yeniden seçime götürmesinin faturasını gariban insanlar hissediyor. Umutsuzluğa kapılmıyoruz. 
Yeni açıklayacağım, henüz kopyalanmamış destek paketimizi açıklamak istiyorum. İşsizlik destek paketini gelir gelmez hayata geçireceğiz. Yoksulluk sınırı altında yaşayanların sağlık katılım payını biz ödeyeceğiz. 475 bin hanenin geliri ne yazık ki yoksulluk sınırının altında. 2.8 milyon kişi... İstatistiklere sığmayan bir geçim sıkıntısıyla karşı karşıyayız. yoksulluklamucadele.org sitesinden destek paketlerimizle ilgili bilgi edinebilirsiniz. 
Sofra destek paketiyle kimse yatağa aç girmeyecek. Açlık sınırını altındaki aileler ekmek, süt ve suya para ödemeyecek. Yardımlar tanıdığı olana değil ihtiyacı olana verilecek. Alan el veren eli görmeden hassasiyetle yardım edeceğiz. Aile geçim desteği sğlayacağız. Bu yardımı kadınlara emanet edeceğiz. 
İlköğretim öğrencilerin kumanya desteğinde bulunacğaız. Hiçbir anne baba çocuğunu okula gönderirken aç mı diye dert etmeyecek. 500 bin üniversitelinin kırtasiye ihtiyacı İBB'den karşılanacak. Geliri yoksulluk sınırı altındaki çiftlere 2 bin TL hediye vereceğiz. Taşınma masraflarını da karşılayacağız. İBB tesislerini haftanın 2 günü çiftlerin düğünlerini yapmaları için açacağız.
Projelerimizi kendi seçim vaatleri gibi sıralıyorlar. Topluma bir şey vaat etmek ciddiyet ister. Ne yalan söyledim ne tutamayacağım sözler verdim. Tüm projelerin bütçelerini detaylıca çalıştık. Nasıl kaynak yaratacağımızı belirledik. 
Sağlıkta da kamusal yatırım seferberliği başlatacağız. Aile Sağlığı Merkezlerini yer bulma sorunu çözülecek. Psikolojik danışma merkezi 2 katına çıkarılacka. 40 adet semt doğumhane merkezi, 10 adet çocuk sağlığı merkezi, 5 adet işçi sağlığı ve mesleki hastalıklar merkezi açılacak.
Down sendromlu, otizmli bireylere ve ailelerine yaşam merkezleri kuracağız. Lösemili Çocuklar Okulu projemizi hayata geçireceğiz. Benim yönetimimde yol arkadşalarımızla birlikte bunları gerçekleştireceğiz. 
Mülteci konusu çok önemli  bir sorun. Yerel, ulusal ve ulsulararası düzlemlerle ele allınmalı. İstanbul'da 1 milyon civarında mülteci yaşıyor. 547 bin kayıtlı Suriyeli mülteci var. Esenler, Esenyurt, Bağcılar gibi ilçelerde çatışmalar yaşanıyor. Vatandaşlarımızla göçmenler arasında gerginlik artıyor. Mahallenin yaşanma biçimi, huzurun sağlanması gerek. İBB'nin bu konuda hiç bir çözümü olmadı. Mülteciler Birimini kuracağız. Uluslararası kamuoyunu bu acil sorunu çözüme ortak etme konusunda çaba göstereceğiz. Göçmenlerin kendi memleketlerine dönemlerinin sağlanması için azami gayret sarfedeceğiz. Siyasetin somut sorunlara somut çözümler bulma işi olduğunu unutturmaya çalışıyorlar. İnsanları ayrıştırmayı söylem edindiler. 31 Mart seçimleriyle birlikte çok önemli bir değişilklik yaşanıyor. Bizler çocuklarımızın geleceğini ısrarla konuşacağız. Bunları konuşmaktan korkanlar başarısızlıklarının görünmemesini istiyorlar. Bu sefer başaramayacaklar. 31 Mart öncesi beka dediler. İşlerine yaramadığı için unuttular. Şimdi de yeni numaralar peşindeler. Tüm çabaları israfın devam etmesini sağlamak. 23 Haziran İstanbulluların yeni, sahici bir siyaseti sitesiğini tarihi olacak. Daha ne istiyorsunuz diye elinin tersiyle istenlere İstanbullular ders verecek. 23 Haziran'da hak yerini bulacak, her şey çok güzel oalcak."
 

 
Soru&Cevap
-Kürtçe toplumsal yaşamın parçası. Kürtçe konusunda talep olduğu kadarıyla hizmet vereceğiz. 
-Bir zam yapılıyor, zamdan sonra niye indirimi gündeme getiriyorsunuz, karşı çıkması. Benim yorumum buna karşı çıkabilirsiniz o gün mecliste olsaydınız oyum evet olurdu, demiştim. 
-İBB'nin şu anda yardım bütçesini 5 katına çıkartmaktan bahsediyoruz. Bu da bütçenin yüzde 7'si. Bütçeyi tasarruflu kullandığınızda büyük bir rakamdan bahsetmiyoruz. İBB'nin bütçesinin büyük ksımını kapsamıyor. İsraf ve tasarruf kalemleri üzerinden net olarak belirtmek isterim belediyedeki israfların önlenmesi, ihale yanlışlarının giderilmesiyle yılda 5,5-6 milyar civarında konsolide bütçe üzerinden kaynak yaratacağız. 
-Bu projeleri hazırladığımızda 4 ay öncesinden daha kötü bir duruma geldik. İhtiyaçlar attı. Tüm ihaleler incelenecek. Vahim veriler var, gereksiz ihaleler var. Davet usulü ile aynı firmalara servis edilen ihaleler var. Bir avuç insan kavramını toplum hafızasında tutmalı. 6 Mayıs itibariyle mazbatanın alınmasıyla 23 Haziran arasında ne yapıldığıyla ilgili raporu vatandaşımızla paylaşacağız. 
-(Erdoğan'ın kaybetmemeye niyetli olduğu İstanbul'u alacağınıza inandıran şey nedir) Ben başkalarının hatalarıyla zaman kaybedecek zaman fakiri değilim. Yerel yönetimlerle ilgili eksikleri anlattım. Konumuz cumhurbaşkanı değil İBB seçimi. Rakibimizin hataları, eksiklikleri neler diye soru beklerdim. Yabancı bir ülkenin basın mensubu olarak bunu sormasını anlıyorum. O kadar çok konuşan var ki biz de rakibimizin kim olduğunu karşıtırmıyor değiliz. Kazanmamızın anahtarı başkalarının hataları değil bizim doğrularımızdır. 31 Mart'takinden farklı bir sonuç beklemiyorum. 
-Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomi. Son 6 aydaki rakamlar çarpıcı. Makro ekonomi düzeninde özellikle hükümetin yapacağı şeyler var. Her yerel yöneticinin istihdama katacağı pratik katkılar vardır. Açıkladıklarım İBB'nin kendi bütçesiyle ortaya koyacağız şeyler. Biz rakibimiz gibi işsizlik belediyelerin işi değil, demedik. Onlar da kopyaladılar. Bu İBB seçimidir. Rakimiz bellidir. Rakibimizin olduğu alanda şahsıma dönük propaganda süreci yapılıyor. 
-(Kaftancıoğlu'nun geri planda tutulduğu iddiası) İBB adayı benim, önde olması gereken benim. Yönetecek olan benim. 
-(Süleyman Soylu'nun açıklamaları) Sayın baklanın veya onun gibilerin hukuksuz uygulamlaırnı izliyoruz. Beylikdüzü Belediyesi'nde işlem yapılmakta. İşin başındaki kişi AKP'den aday olmuş birisi. Belli ki Ekrem İmamoğlu'nun röntgenini çekmeye çalışıyorlar. hakkımda açılmış tek dava yok. Şu an yapılan işlem siyasidir. Oraya gönderilen kişi de siyasi tabanlıdır. Acele bitirme çabasındaymış, acele etmesin 5 yılı incelesin.
Terör örgütlerini tutumda kendimi en tutarlı, vatansever olarak görüyorum. Beni terör örgütleriyle ilişkilendirilerek kurulacak her cümle hadsizliktir, kınanacak sözlerdir. 
-Bu şehrin işnsanların hepsini kardeş kabul etmiş kişiyim. Kürt hemşerimin çocuğu için ne düşünüyorsam Türk kardeşimin çocuğu için de aynı şeyi düşünüyoruö. Görüyoruz ki rakibimiz dün öyleydi bugün de böyle. Benim Kürt hemşerilerimin de adaletle karar vereceğini biliyorum. Biz neysek oyuz. Bu memleketin doğusunu batısı kadar seviyorum. Her insanını da eşit seviyorum. Ben erdemli ve ahlaklıbir yöneticiyim."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları