loading
close
SON DAKİKALAR

Ekrem İmamoğlu Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. bağımsızlık yıl dönümünde konuştu: Çağdaş dünyanın, iki çağdaş yüzü olmalıyız

Ekrem İmamoğlu Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. bağımsızlık yıl dönümünde konuştu: Çağdaş dünyanın, iki çağdaş yüzü olmalıyız
Tarih: 17.12.2019 - 09:06
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kazakistan Cumhuriyeti’nin 28. bağımsızlık yıl dönümü nedeniyle düzenlenen konser etkinliğine katıldı.

Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen etkinliğe,  Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ile birlikte yüzlerce Kazak vatandaş katıldı. 

Etkinlikte konuşan Başkan Ekrem İmamoğlu, “Bundan tam 28 yıl önce, 16 Aralık 1991'de Kazakistan bağımsızlığını ilan ettiğinde, ben, henüz İstanbul Üniversitesi İşletme bölümünde öğrenciydim. Son sınıfı okuyordum ve Kazakistan’ın bağımsız bir devlet olduğunu ilk duyduğumda ne kadar heyecanlandığımı ne kadar çok mutlu olduğumu iyi hatırlıyorum” dedi. 

İMAMOĞLU: “BİRBİRİMİZİ TERCİH ETMELİYİZ”

Kazakistan'ın bağımsızlığını dünyada tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten İmamoğlu, “Türkiye’nin uluslararası diplomasi alanında verdiği bu öncü karar hepimiz için bir gurur oldu. 28 yıl sonra bugün çok mutluyum çünkü, bağımsızlığından itibaren geçen bu kısa süre içinde kardeş Kazakistan çok ciddi bir kalkınma ve gelişme performansı gösterdi” diye konuştu. Türk iş dünyası ve devletinin Kazakistan’a önemli oranda yatırımlar yaptığını kaydeden İmamoğlu, “28 yıldan beri eğitim, sağlık, sosyal altyapı, müteahhitlik, taşımacılık, lojistik, kültür ve sanat gibi alanlar başta olmak üzere iki ülke arasında çok başarılı ekonomik iş birlikleri yaşanıyor. Bugün iki kardeş ülke arasındaki ticaret ve yatırım hacmi daha yeni 3 milyar doları aşmaya yaklaşıyor. Bize göre bu yetersiz bir rakam. İki ülkenin çok yakın çalışmasıyla bu rakamı kısa sürede 10 milyar dolara çıkarmak için her iki tarafın yöneticileri, diplomatları ve iş insanları elinden geleni yapmalı. Birbirimizin gücüne güç katmanın yollarını bulmalıyız ve bunu hep birlikte desteklemeliyiz. Herhangi bir ihtiyacın karşılanmasında, benzeri alternatifler arasında birbirimizi tercih etmeliyiz” dedi. 

İMAMOĞLU: “ÇAĞDAŞ DÜNYANIN, ÇAĞDAŞ 2 YÜZÜ OLMALIYIZ”

“Yeni İBB yönetimi olarak, Kazak Türk kardeşliğini ve dayanışmasını daha ileri noktalara taşımak için ortak masalar kurmaya hazırız” diyen İmamoğlu, “İstanbul’a daha fazla Kazak yatırımı ve yatırımcısı çekmek için, daha fazla Kazak gencinin İstanbul’daki üniversitelerde öğrenim görmesi için, İstanbul ile Kazakistan’ın önemli kentleri arasında daha fazla kültür sanat iş birlikleri geliştirmek için, daha fazla Türk şirketlerinin ve Türk iş insanlarının Kazakistan’da sanayi, ticaret ve iş dünyasında yatırım yapmasını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmaya hazırız. Kazak kardeşlerimizin İstanbul’a daha fazla seyahat etmesi ve İstanbul’un güzelliklerinden yararlanması için de çalışmaya hazırız. Çünkü her ne kadar bugün iki ayrı devlet olsak da bizler, binlerce yıllık bağlarla birbirine kalpten bağlı olan, tarih boyunca tek bir milletin torunlarıyız. Bu yakın ilişkiyi çok güçlü bir şekilde yönetebilmeliyiz. Çağdaş dünyanın, iki çağdaş yüzü olmalıyız diye düşünüyorum. Bu iki ülkenin, çağdaş dünyanın çağdaş iki yüzü olması hem Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’sine hem de Nazarbayev’in Kazakistan’ına yakışır diye düşünüyorum. Bu vesileyle Kazakistanlı hemşehrilerimize 16 milyon İstanbullunun en kalbi duygularını, en sıcak duygularını iletmeyi bir borç biliyorum. Sizlerin bağımsızlığının 28’nci yıldönümünü yürekten kutluyorum. Nice yıllar, nice yüz yıllar bu kutlamaların en sıcak şekliyle devam etmesini diliyorum” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, en kısa zamanda Kazakistan’ı ve İstanbul ile kardeş şehir olan Alma-Ata’yı (Almatı) ziyaret etmek istediğini kaydetti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları