loading
close
SON DAKİKALAR

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları HSK'ya başvurdu

Ekrem İmamoğlu'nun avukatları HSK'ya başvurdu
Tarih: 13.01.2023 - 15:12
Kategori: Gündem

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi danışmanı Avukat Gökhan Günaydın ve İmamoğlu'nun avukatları HSK önünde basın açıklaması yaptı.

Avukatı Gökhan Günaydın HSYK önünde yaptığı basın açıklamasında;

"HSK önünde basın açıklamamız;

1- Duruşma hakimi, dava sürerken neden, hangi amaçla ve hangi gerekçeyle nakledilmiştir, açıklayınız.

2- Hakime baskı yaptığı, istinafı ayarladığı iddia edilenler hakkındaki ihbarlar doğrultusunda soruşturma yapınız.

 
Günaydın arkadaşlar bildiğiniz gibi 14 Aralık 2022 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'na yargılanmakta olduğu Anadolu 7 Asliye Ceza mahkemesinde 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi.
Ancak bu duruşmalar sırasında hem doğal hakim ilkesine hem de adil yargılanma ilkesine aykırı iş ve işlemler yapıldı. 5. celseden sonra duruşma hakimi Hüseyin Zengin, daha İstanbul'a yeni gelmişken ve nakil yönetmeliği uyarınca 8 yıl boyunca İstanbul'da çalışma hakkı varken Samsun'a tayin edilmiştir.

Şimdi hakimler savcılar kurulunun kamuoyunun bu alandaki ciddi kaygılarını giderecek bir açıklama yapması gerekmektedir. Hüseyin Zengin hangi amaçla ve neden duruşma sırasında duruşmadan alınarak başka bir yere tayin edilmiştir. Bildiğiniz gibi hakimler savcılar kurulunun 1. dairesi bu konuya bakmakla görevli.  Ancak 1. daireye ucu açık bir keyfi takdir yetkisi atanmış verilmiş değildir. Hakim ve savcılar yönelik nakil yönetmeliği bunların koşullarını belirlemiştir.

Şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum; Örneğin resen atanamazlar,  Süreleri dolmadan gönderilemezler, Bir atama talebinin olup olmadığına bakılır (Hüseyin Zengin'in bir atama talebi olmadığını biliyoruz), Başarısızlığı ve görev gereklerine uyumsuzluğu belgelerle tespit edilmiş midir? Bulunduğu yerde kendi kusuru olmaksızın mesleğin nüfus ve itibarını sarsacağına yönelik bir tespit var mıdır? İşlerin çokluğuna ve çeşidine göre gereken sürat ve başarıyı gösteremediğine yönelik bir soruşturma ya da belgeleme var mıdır? Hakkında bir yer değiştirme cezası var mıdır? Atamaya gerekçe gösterilecek bir mazeret sağlık durumu eş durumu öğrenim durumu var mıdır? Gerekçe gösterilecek bir mazeret sağlık durumu eş durumu öğrenim durumu var mıdır? Bir doğal afet söz konusu mudur veya kadrosunun ya da mahkemesinin kaldırılması gibi bir durum var mıdır? Biz bunlara ilişkin kamuoyundan öğrendiğimiz kadarıyla herhangi bir varit geçerli durumun olmadığını biliyoruz. O halde Hüseyin Zengin duruşmalar sürerken neden hangi amaçla ve hangi gerekçeyle Samsun'a nakledilmiştir? Bizim dilekçemizdeki birinci talebimiz budur.

İkinci talep ise şöyledir; Hüseyin zengin Samsun'a tayin edildikten sonra gerek çevresine, gerekse kendisini arayan basın mensuplarına beyanatlarda kendisine İstanbul Anadolu Adliyesi'nde baskı yapıldığını, bu duruşmada cezalandırma çıkması halinde ağır ceza hakimliğine terfi ettirileceğini, eğer ceza vermezse tam tersine naklinin çıkacağını. Bir başsavcının kendisine gelerek bölge adliye mahkemesinde ayarlandığını ifade etmektedir. Dolayısıyla karar vermesi durumunda bir sıkıntı doğmayacağını söylediğini ifade etmektedir.

Biz bunları nereden öğreniyoruz gazeteciler Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel bunları defalarca yazdılar. Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanununun ilgili maddesi uyarınca HSK ihbar ve şikayetler üzerine bir soruşturma ve inceleme açma durumundadır. Biz diyoruz ki bu soruşturma ve incelemeyi açınız. Eğer hakim Hüseyin Zengin’e baskı yapan başsavcı varsa eğer İstinaf Mahkemesi ayarlanmışsa burada baş harfleri verilen kişileri bulunuz ve bunları hakkında bir soruşturma yürüttünüz. Bu soruşturmayı yaparken de Hüseyin Zengin'in ifadesine başvurun Hüseyin Zengin neler söylüyor gazetecilere acaba bunları HSK soruşturmasında tekrar edecek mi?

Bu da yetmez; gazeteciler Barış Terkoğlu ve Murat Ağırel’inde ifadelerine lütfen başvurunuz.

Biz bugün HSK'yı göreve davet etmek için buradayız. HSK'nın Aslında kamuoyuna yansıyan bu iddiaları resen araştırma ve soruşturma yükümlülüğü vardı; ancak bu güne kadar yapmadı. Biz şimdi HSK'ya Ekrem İmamoğlu'nun avukatları olarak dilekçe vererek HSK'yı görevini yapmaya davet ediyoruz. Türk yargısının bağımsız olacağına Kanunlara ve vicdanı kanaatlerine göre hüküm vereceğine ilişkin inancımızı korumak istiyoruz. Bu nedenle bugünkü dilekçemizi HSK’ya sunacağız. Gerek siz basım mensuplarına gerekse polis arkadaşlarımıza gösterdiğiniz ilgi için de teşekkür ederiz sağ olun.

Soru üzerine; arkadaşlar biliyorsunuz Ordu davasında Ekrem İmamoğlu Ordu valisine hakaret ettiği gerekçesiyle bir hapis cezası almıştı. Bu hapis cezası istinafta Dava onandı ve şu anda Yargıtay’da arşivde üzerinde tam 22 ay geçti normali 1 yıl İstinaf ve bir yıl Temiz olmak üzere 2 yıl ortalamayla bu kararlar incelenir. Biz şimdi bu kararın hızla kesinleştirileceğine yönelik çeşitli duyumlar alıyoruz.

Nitekim YSK başkanı açıklamalar yapıyor; şu tarihte ceza alırsa aday olabilir aday olamaz şeklinde. Oysa yine biliyoruz ki hem doğal hakim ilkesinin çiğnenmesi hem de duruşmaların ya da dava süreçlerinin olağanüstü dava yollarının gerekenden fazla hızlandırılması adaleti aykırıdır. Biz ne bekliyoruz biz sadece Adalet bekliyoruz, Türk hakimlerine güvenmek istiyoruz.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarına cevaben; 3 kere söz edilen hakim hakkında reddi hakim talebinde bulundular diye bu doğru değildir. Hüseyin zengin hakkında 3 duruşmadan sonra Mart 2022'de bir reddi hâkim talebinde bulunulmuştur. Bunun da sebebi şudur Çünkü kamuoyuna yansımadan bu iddialar bize geldi. Hakime yönelik bir baskı yapıldığına yönelik.

Biz hakimi de korumak için reddi hakim talebinde bulunarak bu meselenin değerlendirilmesini istedik yoksa hakimin tutumuna yönelik bir önemli şikayetimiz o tarihi itibariyle söz konusu değildi; kaldı ki 4. ve 5. celse bitirdikten sonra da kendisi alındı. Ardından gelen Mehdi Komşul için de yine bu kez de Kasım 2022'de bir reddi hakim talebinde bulunduk. Her ikisi de adil yargılanma ilkelerinin çiğnendiğine yönelik taleplerdi.

Hüseyin Zengin'in bugünkü iddiaları varit iken “reddi hakim talebinde bulundular O halde neden konunun incelenmesini istiyorlar” diye bir söz Adalet bakanından gelmemeli. Çünkü biz de reddi hakim talebinde bulunmuş olsak bile bu hakim diyor ki bana baskı yaptılar biraz önce söylediğim iddiaları ortaya koyuyor. HSK'nın ihbar ve şikayeti üzerinden bunu mutlaka incelemesi lazım. Ben Adalet bakanına siyasete girmek yerine Hakimler Savcılar kurulunun başkanı olarak bu konularda Adil yargılamayı Garanti etmek üzere faaliyette bulunmasını tavsiye ederim. Çok teşekkür ederiz arkadaşlar.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları