loading
close
SON DAKİKALAR

"Elde kalan kurbanlıkları devlet alsın"

"Elde kalan kurbanlıkları devlet alsın"
Tarih: 11.02.2012 - 23:55
Kategori: Ekonomi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "EBK, elde akaln hayvanları karkas olarak en az kilosu 16-18 liradan almalıdır" dedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramının hayvan üreticilerinin yeterli satış yapılamadığını ve fiyatların beklentilerinin çok altında gerçekleştiğini bildirdi.

TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kurbanlık satışlarını değerlendirirken, "üreticilerin bayram öncesi umutlarının, satışların ve fiyatların düşüklüğü nedeniyle bayram sonrası büyük bir hayal kırıklığına dönüştüğünü" ifade etti.

Satışların beklentileri karşılamadığını ifade eden Bayraktar, fiyatların da üreticilerin beklediklerinin çok altında gerçekleştiğini kaydetti.

Özellikle İstanbul’a satış yapmaya giden üreticilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarına işaret eden Bayraktar, ithal hayvanların, kurbanlık fiyatlarını düşürdüğünü, yerli üreticilerin hayvanlarının ellerinde kaldığını savundu. TZOB Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti:

"İstanbul’un Avrupa yakasında büyükbaş ithal hayvanlar canlı olarak kilosu 8,50-9,00 liradan satılmıştır. Yem, nakliye, pazar yeri kirası gibi girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle hayvanını canlı olarak ancak kilosu 11-12 liradan sattığı takdirde zarar etmeyecek olan üreticilerimiz, ithal hayvanların düşük fiyatlarıyla rekabet edememiş, bu sebeple kurbanlıkları ellerinde kalmıştır. Küçükbaşta da yerli hayvanlar ithallerle rekabet edememiştir. İthal küçükbaş hayvanlar canlı kilosu 10 liradan satışa sunulmuş, canlı kilosu 13-14 lira olan yerli hayvanlar ise üreticinin elinde kalmıştır.

Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde üreticilerimiz, ithalatın yapıldığı yerlerdeki pazarlarda geçen yıldan daha fazla hayvan olduğunu belirtmişler, bunu da fazla canlı kurbanlık ithalatına bağlamışlardır. Üreticilerimiz, zaten yeterli olmayan talep nedeniyle inen fiyatların hayvan fazlalığından dolayı daha da düştüğünü, bunlara bir de ithal hayvanların düşük fiyatla satılması eklendiğinde kurbanlıklarının ellerinde kaldığını belirtmişlerdir."

"İki tedbir bir an önce hayata geçirilmeli"

Bayraktar, ithalatın yanı sıra üreticilerin hayvanlarını satamamalarının en önemli sebeplerinden biri olarak da talepte yaşanan aşırı düşüşü gösterdi. TZOB Başkanı, "Üreticilerimiz şu an itibarıyla hem hayvanlarını nasıl satacaklarını hem de borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünmektedir. Üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi açısından şu iki tedbir bir an önce hayata geçirilmelidir; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan ve umutlarını yapacakları satışa bağlayan üreticilerimizin istenilen satışı yapamamaları nedeniyle düştükleri bu zor durumdan kurtulmaları ve mağduriyetlerinin giderilmesi açısından kredi borçları ertelenmelidir. Et ve Balık Kurumu da kurbanlıkları ellerinde kalan üreticilerin zarar etmemesi için hayvanlarını karkas olarak en az kilosu 16-18 liradan almalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları