loading
close
SON DAKİKALAR

Elektrik hangi saatte ucuz? Gece tarifesi kullanarak tasarruf edilir mi?

Elektrik hangi saatte ucuz? Gece tarifesi kullanarak tasarruf edilir mi?
Tarih: 29.06.2022 - 19:19
Kategori: Ekonomi

Uzmanlar artan elektrik faturaları sonrası vatandaşlara elektrikte tasarruf etmek için saat 22.00 – 06.00 arasında elektrikli aletleri çalıştırın önerisinde bulunuyor.

Elektrik aboneliği sırasında, tek ve üç zamanlı olmak üzere iki tarife arasında seçim yapabilirsiniz. İki tarife sınıfı arasındaki fark, tüketimin fiyatlandırmasıdır. Tek zamanlı tarifede, elektrik faturanız tüm gün aynı birim fiyattan hesaplanır.

Üç zamanlı tarifedeyse, gün üç zaman dilimine bölünür ve fatura her dilimdeki tüketiminize göre, üç ayrı birim fiyattan hesaplanır. Tarifenin gündüz, puant ve gece zaman dilimleri için birim fiyatları farklıdır.

Gece tarifesi, üç zamanlı tarifedeki en ucuz fiyatlı zaman dilimidir.

ÜÇ ZAMANLI TARİFEYE NASIL GEÇİLİR?

Elektronik sayacınız varsa ücretsiz olarak tarifenizi değiştirebilirsiniz. Değişiklik işlemi için, elektrik satış şirketinize başvurmalısınız.

Başvuru, elektrik şirketinize bağlı olarak müşteri merkezinden ya da online yapılabilir. Mevcut aboneliğiniz iptal edilmeden tarifeniz değiştirilir.

GECE TARİFESİ SAAT KAÇTA BAŞLAR?

Üç zamanlı tarifede, gündüz, puant ve gece zaman dilimleri için üç farklı birim fiyat vardır. Tüm Türkiye'de gece tarifesi 22.00'den sabah 06.00'ya kadar sürer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüze göre %62 daha ucuzdur.

GECE ELEKTRİK NEDEN İNDİRİMLİ?

Üç zamanlı tarifenin birim fiyatları elektrik talebinin yoğunluğuna göre ayarlanır. 06.00-17.00 saatleri arasındaki gündüz tarifesinde birim fiyat, tek zamanlı tarifeye yakındır. 17.00-22.00 saatlerine denk gelen Puant zaman aralığında, birim fiyat en yüksektir; çünkü herkesin evde tüketim yaptığı zaman denk gelir. Saat 22.00'den sonra, enerji talebinin azalmasıyla beraber, gece tarifesinde elektrik birim fiyatı düşer.

GECE TARİFESİ KULLANARAK TASARRUF EDİLİR Mİ?

Tek ve üç zamanlı tarife seçenekleri için, biri diğerinden daha ucuzdur demek güçtür. Tarifelerin avantajı tamamen elektrik kullanım alışkanlıklarınıza bağlıdır.

Üç zamanlı tarifenin gece fiyatı ucuz da olsa, tüketiminizin büyük kısmını bu saat aralığında yapmazsanız tüm avantajını yitirir. Elektrik faturasında, tüketiminizin ne kadarını hangi zaman diliminde yaptığınızı görebilirsiniz.

Eğer puant aralığı tüketiminiz yüksekse üç zamanlı tarifeyi tercih etmeyin.

UCUZ ELEKTRİK SAATLERİ KİMİN İÇİN AVANTAJLI?

Elektrik tüketiminizi gece saatlerine kaydırarak üç zamanlı tarifede tasarruf edebilirsiniz.

Isınmak için elektrik kullanıyorsanız geceleri soğuk saatlerde ısıtmanız daha ucuza gelecektir. (Klima, elektrikli radyatör ve infrared ısıtıcı kullananlar)

Sıcak su için elektrikli termosifon kullanıyorsanız, termosifonu yalnızca gece dolurarak tasarruf edebilirsiniz.

Çamaşır ve bulaşık makinelerini gece yıkamaya programlayarak üç zamanlı tarifede tasarruf yapabilir.

ÜÇ ZAMANLI TARİFEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Üç zamanlı tarife kullanmayı düşünüyorsanız tüketim alışkanlıklarınızı bilmeniz ve tüketiminizin yoğunlaştığı saatleri takip etmeniz gerekir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları