loading
close
SON DAKİKALAR

Elmas ve kıymetli taş yatırım aracı oldu

Elmas ve kıymetli taş yatırım aracı oldu
Tarih: 12.02.2012 - 20:28
Kategori: Ekonomi

İAB Başkan Vekili Osman Saraç,Borsa bünyesindeki piyasaların çeşitlenmesi ile birlikte yeni Borsa üyeliği başvurularının artacağının düşünüldüğünü söyledi.

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklik sonucu Borsa bünyesindeki piyasaların çeşitlenmesi ile birlikte yeni Borsa üyeliği başvurularının artacağının düşünüldüğünü, piyasa üyeliğinde artış ile birlikte Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası işlemlerinde artış yaşanacağının değerlendirildiğini bildirdi. 

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazine Müsteşarlığı tarafından 15 Mart 2011 tarih ve 27875 sayılı Resmi Gazete'de ''İstanbul Altın Borsası Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası Yönetmeliği''nin yayımlandığını, yönetmeliğin 5. maddesine göre kıymetli maden aracı kuruluşlarından kendi mevzuatlarında sınırlama bulunmayan Borsa üyelerinin piyasaya üye olabileceklerinin düzenlendiğini hatırlattı. 

Borsa üyesi olan kıymetli madenler aracı kuruluşlarının faaliyet konularının düzenlendiği ''Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik''te kıymetli madenlerde olduğu gibi, kıymetli madenler aracı kuruluşlarının kıymetli taşlarda da işlem yapabilmelerine ilişkin düzenleme yapılması ihtiyacının doğduğunu ifade eden Saraç, bu çerçevede Hazine Müsteşarlığı tarafından ''Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik''in önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı. 

Yayımlanan yönetmelik değişikliği ile İAB Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası Yönetmeliği'nde yeterince açık olmayan kıymetli madenler aracı kuruluşların piyasaya üyelik konusunun tereddüte yer vermeyecek şekilde düzenlendiğini ve yönetmelikler arasında bir bütünlük sağlandığını ifade eden Saraç, şunları kaydetti: 

''Böylece İAB üyesi olan bankalar, yetkili müesseseler, kıymetli madenler aracı kurumları, kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal eden anonim şirketler ve yurt dışında yerleşik şirketlerin Türkiye'deki şubelerin, Borsa bünyesinde faaliyete geçen Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası bünyesinde elmas ve kıymetli taşların alım satımını yapabilmelerine imkan sağlanmış olup halen Borsa üyesi olan 88 aracı kuruluşun büyük bir kısmının Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'na üye olması beklenmektedir. Ayrıca Borsa bünyesindeki piyasaların çeşitlenmesi ile birlikte yeni Borsa üyeliği başvurularının da artacağı düşünülmektedir. Piyasa üyeliğinde artış ile birlikte Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası işlemlerinde artış yaşanacağı değerlendirilmektedir.''

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları