loading
close
SON DAKİKALAR

'Emeğin karşısında hesap vereceksiniz'

'Emeğin karşısında hesap vereceksiniz'
Tarih: 12.02.2012 - 22:12
Kategori: Sendika

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası Konut İşçileri İstanbul Şubesine üye işçiler, hükümetin kıdem tazminatının fona devriyle ilgili değişiklik planını protesto etti.

Esenkent Toplu Yapı Yönetiminin de destek verdiği eylemde açıklama yapan Şube Başkanı Nebile Irmak Çetin kıdem tazminatında yapılması düşünülen yeni düzenlemenin patronları oldukça mutlu edeceğini vurguladı.

Narin'ler Gülüyor

Dönemin TİSK Genel Başkanı Halit Narin'in 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 'gülme sırası bizde' sözünü hatırlatan Nebile Irmak Çetin, "AKP hükümeti uygulamalarıyla Narin'leri daha da güldürmeye devam ediyor. İş Kanunu'nu kökten değiştirerek, mezarda emeklilikten tutun da, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışma biçimlerinin yasal hale getirilmesine kadar birçok uygulama AKP döneminde yaygınlaştı. Şimdi de kıdem tazminatlarına göz dikildi" diye konuştu.

Konut işçilerinin yüzde 30'unun sigortasız ve asgari ücret altında çalıştırıldığını ifade eden Çetin şöyle devam etti: "Konut işçilerinin İş Kanunu'ndan yararlanması ve kıdem tazminatıyla tanışmaları çok eski değil. Birçok konut işçisinin henüz ne olduğunu bilmediği bir hak, verilmeden alınmaya çalışıyor. Konut işçileri sosyalleşmenin eşiği olan apartmanların bodrum katlarında ve güneş görmeyen yer altı sığınaklarda ailece ayrımcılığa uğrayıp sosyal bir yaşam sürdürüyor.
İşverenleri olan apartman sakini yediden yetmişe, erişkinden çocuğa hepsine 'efendim' diyor ve onlardan talimat alıyor. Emeklerinin karşılığı, yaşadıkları yer olan mahzenlerle hep eş değer oldu. Konut işçisi, her an emir eri gibi çalışıp, gecesi gündüze, gündüzü geceye dönüştü. Çalışma biçimleri ve saatleri yasada belirlenen sürenin çok üstünde olmaya devam ediyor.

Emek Kutsaldır

Kıdem tazminatının belirsizliğe sürüklenmesine karşı olduklarını söyleyen Çetin, "Bugün, faydalandığı asgari haklar da elinden alınmaya çalışılıyor. Emek kutsaldır, emeği çalmak, gaspetmek, peşkeş çekmek günahtır. Bir gün emeğin karşısında diz çöküp hesap vereceksiniz" diye konuştu. Basın açıklaması sırasında emniyetin yoğun önlem alması dikkat çekti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları