loading
close
SON DAKİKALAR

Emekçiler toplusözleşme için ayakta

Emekçiler toplusözleşme için ayakta
Tarih: 13.02.2012 - 07:23
Kategori: Sendika

KESK üyeleri, grev ve toplu sözleşme hakkı için dün Diyarbakır, Hakkari, Van, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana'da sokağa çıktı

AKP’nin emek ve demokrasi güçlerine yönelik saldırılarının protesto edildiği eylemlerde, yapılan bütün girişimlere rağmen hükümetin temel konularda hakları genişleten bir adım atmadığına vurgu yapıldı.

İSTANBUL

İstanbul'da Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen KESK İstanbul Şubeler Platformu üyesi kamu emekçileri, "Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz" pankartı arkasında Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde yaktıkları meşalelerle, "Özgür birey örgütlü toplum demokratik Türkiye" ve "Toplu sözleşmesiz sendika olmaz" yazılı dövizlerle Taksim Meydanı'na yürüyen kamu emekçileri, yürüyüş sırasında sık sık "Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız" ve "Emekçiler savaş istemiyor" sloganları attı. Meydana varılmasıyla birlikte yürüyüş tamamlanırken, burada basın açıklamasında bulunan Platformun dönem sözcüsü Ersoy Adıgüzel, AKP Hükümeti’nin 2001 yılında çıkartılan kamu emekçilerinin var olan haklarını da gasp eden 4688 sayılı yasanın arkasına sığınmaya devam ettiğini söyledi. AKP Hükümeti’nin 12 Eylül Anayasa referandumunda yapılan anayasa tartışmalarında kamu emekçilerine toplu sözleşme düzeni getireceğinin propagandasını yaparak, oy toplamaya çalıştığını kaydeden Adıgüzel, referandumun üzerinden tam bir yıl geçmesine rağmen kamu emekçilerinin beklentisinin karşılanmadığını söyledi. Adıgüzel, "Geçen bir yıllık süre göstermiştir ki AKP'nin kamu emekçilerini oyalamaktan başka bir düşüncesi yoktur" dedi. Açıklamanın ardından kamu emekçileri oturma eylemi yaptı.

ANKARA

KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri de grev ve toplu sözleşme hakkı için Kolej Kavşağı’ndan Sakarya Caddesi'ne meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. "Grevsiz toplu sözleşme,toplu sözleşmesiz sendika olmaz" pankartının açıldığı yürüyüşte, "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. Yürüyüşe DİSK, TMMOB, Alevi Bektaşi Federasyonu ve çok sayıda sendika ile siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Sakarya Meydanı'nda toplanan kitleye seslenen KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Üçlü Danışma Kurulu toplantıları görüşmelerinde 4688 sayılı yasanın değişikliği konusunda hükümete görüş bildirdiklerini, "Bu yasa bizi daha da geriye götürüyor" dediklerini, ancak hükümetin kendilerine çok fazla kulak asmadığını dile getirdi. Tombul, "Sonuna kadar grev ve toplu sözleşme hakkımızı arayacağız" dedi. Tombul, hükümetin “24 maddede anlaştık, geriye sadece 3-4 madde kaldı” açıklaması yaptığını, ancak işin can damarının bu 3-4 madde olduğunu belirterek, "Anlaştık dediğiniz 24 madde sizin olsun bizim istediğimiz 3 maddeyi kabul edin yeter" diye belirtti. Tombul'un ardından konuşan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise, birçok ilde eş zamanlı eylem yapanlara selam göndererek, 8 Ekim'de emekçilerin Ankara'da AKP'nin karanlığına karşı tek ses olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

İZMİR

KESK üyeleri İzmir’de de protesto için Konak YKM önünde toplandı. "Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz" pankartı arkasında davul zurna eşliğinde meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyen emekçiler, AKP aleyhine sloganlar attı. Belediye önündeki alana gelen emekçiler, 4 saat sürecek oturma eylemine geçerken, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kıyasettin Yasa, yaptığı açıklamada, "Grev ve Toplu Sözleşme Hakkımızın yasal teminat altına almayan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğiz" dedi. Açıklamanın ardından davul ve zurna eşliğinde halay çeken emekçiler, hep birlikte ezgiler söyledi. Daha sonra sahne alan Yenikapı Tiyatro Grubu’nun sergilediği oyun büyük ilgi gördü. Oturma eylemi Grup Yeldeğirmeni'nin söylediği ezgilerle devam etti.

MERSİN

Mersin’de KESK Şubeler Platformu, grev ve toplu sözleşme hakkı için meşaleli yürüyüş düzenledi. Mersin Eğitim Sen Şube binası önünde bir araya gelen onlarca KESK üyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne kadar meşalelerle yürüyüş yaptı. Sık sık, "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, "Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz" pankartı taşındı. Mersin KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan BES Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya, AKP'nin her söyleminde demokrasiden, insan haklarından, temel hak ve özgürlüklerinden bahsettiğini, ancak söz konusu kendi ülkesi olduğunda söylemlerini unuttuğunu ifade etti.

ADANA

KESK Adana Şubeler Platformu üyeleri de Beşocak Meydanı’nda bir araya gelerek, meşalelerle İnönü Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe izin vermek istemeyen polis ile grup arasında kısa bir diyalogdan sonra yürüyüşe izin verildi. Yürüyüşte, “Sendikasızlaştırma saldırılarına, örgütlü mücadelemizle karşı duralım” ve “Yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe ve geleceksizliğe karşı örgütlü mücadeleye” dövizleri taşınarak, sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” sloganları atıldı. KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, toplu sözleşmenin kapsamı daraltılmamalı, toplu sözleşeme masasında kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal, demokratik, siyasi, özlük ve mesleki tüm hak ve çıkarlarının belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapılırken, KESK’lilere destek veren siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de konuşma yaptı.

DİYARBAKIR

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Diyarbakır Tabip Odası, TMMOB Diyarbakır ve DİSK Genel İş Sendikası, Grev ve Toplu Sözleşme ile ilgili AZC Plaza önünden Sanat Sokağı'na doğru meşaleli yürüyüş düzenledi. Polis tarafından AZC Plaza'nın dört tarafını zırhlı araçlar ile çevrilmesi dikkat çekerken, emekçiler "Baskılar bizi yıldıramaz" , "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları ile polis ablukasına tepki gösterdi. "Yaşasın grevli toplu sözleşmeli mücadelemiz" pankartı eşliğinde meşalelerle Sanat Sokağı'na doğru yürüyüşe geçen yüzlerce emekçi, "Tecride son, tutsaklara özgürlük" sloganları attı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Seyfettin Polat, emekçilerin Sokağın Meclisi’ni kurduğunu söyledi. Polat, "AKP Hükümeti’nin işçilerin kıdem tazminatını gasp etme niyeti devam ediyor" diyerek, özel istihdam büroları ve bölgesel asgari ücret uygulamaları ile emekçilerin köleleştirilmeye çalışıldığını söyledi. Açıklamanın ardından oturma eylemine geçen emekçiler, daha sonra eylemlerine son verdi.

HAKKARİ

KESK Hakkari Demokrasi Platformu üyeleri Grev ve Toplu İş Sözleşmesiyle ilgili olarak meşaleli yürüyüş düzenledi. Bulanık Mahallesi'nde bulunan Sendika binasında bir araya gelen KESK'liler Belediye önüne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe KESK'lilerin yanı sıra BDP Hakkari İl Başkan Vekili Orhan Koparan, Merkez İlçe Başkanı Ali Aydın, Belediye Meclis üyeleri, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adbi Arslan, Esnaf Odası Başkanı İsmail Akboğa, İHD Şube Sekreteri Sait Çağlayan da destek verdi. "Grevsiz toplu sözleşme, toplu sözleşmesiz sendika olmaz" Pankartının açıldığı yürüyüşte meşaleler yakan kitle, yürüyüş boyunca, "Grevsiz sözleşme istemiyoruz" , "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "susma sustukça sıra sana gelecek", "Savaşa değil emeğe bütçe" sloganları attı. Yürüyüşten sonra grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Metin Demirer, AKP'nin emekçiden değil zenginden yana tavır aldığını ve ülkeyi felakete sürüklendiği söyledi. Demirer, "12 Eylül 2010 referandumuna sunulan anayasa değişikliği ile kamu emekçilerine "toplu sözleşme" düzeni getireceğini ve çalışma yaşamının demokratikleştireceğini söyleyerek oy toplamaya çalışan AKP, geçen bir yıllık süreçte hiçbir adım atmamıştır " dedi. Yapılan açıklamaların ardından emekçiler, sloganlar atarak eylemlerini sonlandırdı.

VAN

Van'da Mavi Plaza önünde bir araya gelen KESK’liler, meşaleli yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis, KESK’lilerin önüne keserek yürüyüşe izin vermedi. Yapılan görüşmelere rağmen izin verilmemesi üzerine grup Sanat Sokağı’na kadar sessizce yürüdü. Yürüyüşten sonra Sanat Sokağı’nda meşaleleri yakan kitle polis engellini 5 dakika oturma eylemi yaparak, protesto etti. Oturma eylemi sırasında açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Nizamattin Bağlan, bütün girişimlere rağmen hükümetin temel konularda hakları genişleten bir tavır almadığını kaydetti. AKP Hükümeti’nin uyarıları dikkate almaması, taleplere yanıt vermemesi durumunda, grev haklarını kullanacakları uyarısında bulunan Bağlan, hükümetten çözüm üretmesini istedi. Açıklamadan sonra kitle, "Direne direne kazanacağız" sloganıyla, eylemi sonlandırdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları