loading
close
SON DAKİKALAR

'Emekliler Çöpten Ekmek Toplamasın'

'Emekliler Çöpten Ekmek Toplamasın'
Tarih: 14.07.2015 - 17:59
Kategori: Siyaset

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan ve emekliler tarafından büyük ilgi gören 'emekliye iki maaş ikramiye' konusunda kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan ve emekliler tarafından büyük ilgi gören “emekliye iki maaş ikramiye” konusunda kanun teklifi verdi. 

14 Temmuz 2015 tarihli Kanun Teklifinde Emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında olmak üzere yılda iki maaş ikramiye verilmesini öneren Mehmet Tüm, emeklilerin sosyal devlet ilkesi gereği yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekliliğini vurguladı.

Emekliler Çöpten Ekmek Toplamasın

Mehmet Tüm, Emekliye İki maaş ikramiye konusundaki kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi;
“ Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, ülkenin kalkınmasına katkı sunan, vergi veren, prim ödeyen ve bu emeğin karşılığını hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır. Fakat ülkemizde emekliler düşük maaşlar sebebiyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir.

Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin uygulamaya konulması, anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.

Sosyal devlet ilkesi gereği emeklilik, yıllarca çalışmış insanlar için seyahat etme, sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunma, sağlık haklarından en iyi şekilde yararlanma dönemi olmalıdır. 

Oysa ülkemizde emekliler, çöpten ekmek toplayacak kadar zor koşullarda, açlık sınırının altında yaşamını idame ettirmektedir.Emeklilerimiz artık çöpten ekmek toplamasın.Emeklilerin sosyal hayatını sürdürmesi için gerekli sosyal tesisler bulunmamaktadır. Emekli maaşlarından sağlıkta katkı payı ve sosyal güvenlik destek primi adı altında kesintiler yapılmaktadır. Bu gidişata dur demek başlıca görevimiz olmalıdır. ” 

Emekliler Açlık Sınırı Altında Yaşıyor

Kanun teklifinde, 10 Milyonu aşkın emeklinin açlık ve yoksulluk sınırı altında, gıda, giyim, barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, elektrik, su gibi temel yaşamsal ihtiyaçları karşılayamayacak durumda olduğuna dikkati çeken Mehmet Tüm, emeklilerin büyük bölümünün geçimini sağlamak için çalışmaya devam ettiğini, kültürel ve sosyal hiçbir imkândan yaralanamadıklarını ve uzun yıllar çalışmanın etkileriyle sağlık sorunları yaşadıklarını, emekli hanelerinin neredeyse yarısının yoksul olduğunu dile getirdi. 

Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerekliliğini hatırlatan Tüm; “Vermiş olduğumuz kanun teklifinde bu iyileştirme sürecinin bir parçası olarak aylık almakta olan emeklilere ve bunların hak sahiplerine, yılda iki defa, ramazan ve kurban bayramlarında olmak üzere, almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenmesi önerilmektedir.“ ifadelerini kullandı.

Vişne Haber Ajansı - Sevcan Yörük

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları