loading
close
SON DAKİKALAR

'Emniyetin görüntü alınmasını yasaklayan genelgesi yok hükmündedir, ciddiye alınmamasını tavsiye ediyoruz'

'Emniyetin görüntü alınmasını yasaklayan genelgesi yok hükmündedir, ciddiye alınmamasını tavsiye ediyoruz'
Tarih: 02.05.2021 - 12:34
Kategori: Gündem

Çağdaş Hukukçular Derneği, Emniyet'in toplumsal olaylarda ses ve görüntü alınmasını engellemek için yayınladığı genelgenin yok hükmünde olduğunu duyurdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Mehmet Aktaş'ın imzasıyla kamusal olaylarda 'ses ve görüntü kaydı alınmasını engellemek için' genelge yayımlamış, genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtilmişti. Emniyet, "özel hayatın gizliliğinin ihlali"ni gerekçe göstermiş, ses ve görüntü kaydı alınmasının, kolluk personelinin görevini yapmasını engellediğini ileri sürmüştü.

Polis, 1 Mayıs eylemlerini takip eden ve müüdahaleleri çeken gazetecileri genelgeyi gerekçe göstererek engellemiş, basın meslek örgütleri 'Sokakta işkencenin önünü açmak için çıkartılmış bu genelgeyi tanımıyoruz. Emniyet'in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez" açıklamasında bulunmuşlardı.
Genelgeye tepkiler sürerken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da dün açıklama yaptı. Soylu, genelgenin anayasaya aykırı olmadığını söyledi.
 
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) genelgeye ilişkin açıklama yaptı.
ÇHD'den yapılan açıklamada, genelgenin yok hükmünde olduğu belirtilerek "ÇHD olarak; başta basın mensupları, eylemciler, hak ihlaline tanıklık edenler ve avukatlar olmak üzere herkese bu genelgenin ciddiye alınmamasını tavsiye ediyoruz" denildi.
ÇHD'nin açıklaması şöyle:
"EGM'nin eylemlerde ses ve görüntü alınmasını yasakladığı iddia edilen genelge hakkında;
İlgili genelge uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya ve yasalara açıkça aykırı olup, hukuki ve mantıksal bir dayanağı olmayan bir belgedir. 
İmza sahibi kişi ve kurumun böyle bir talimat verme yetkisinin bulunmadığı da dikkate alınarak; temel hak ve hürriyetleri kısıtlar nitelikte ve nihayetinde işkence başta olmak üzere her türlü hak ihlalinin belgelenmesini engelleme amacı taşıyan bu yazı, hukuken ciddiye alınmaması gereken "münasebetsiz evrak" niteliğinde olup yok hükmündedir. ÇHD olarak; başta basın mensupları, eylemciler, hak ihlaline tanıklık edenler ve avukatlar olmak üzere herkese bu genelgenin ciddiye alınmamasını tavsiye ediyoruz."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları