loading
close
SON DAKİKALAR

En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini de içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

En düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini de içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
Tarih: 31.03.2023 - 20:31
Kategori: Gündem

TBMM'de kabul edilerek yasalaşan kanun teklifine göre; En düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilecek, Emeklilere verilen bayram ikramiyesi tutarı 1100 liradan 2000 liraya çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan kanun teklifine göre; En düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilecek, Emeklilere verilen bayram ikramiyesi tutarı 1100 liradan 2000 liraya çıkarılacak, Muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek, Cumhurbaşkanı kararı ile deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıklarla mücadelede üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası, yabancılara Üstün Fedakarlık Nişanı verilecek.

Genel Kurul'da, çevreye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından, İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

Öte yandan Meclis Başkanvekili Haydar Akar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın İngiltere'de "Kıbrıs" konulu konferansa girişinin engellenmeye çalışılmasına ilişkin, "Başkanlık Divanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar'a yapılan saldırıyı kınadığımızı ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü defa aday olamayacağı itirazını reddettiğini anımsattı.

Usta, "Açıkça bu kararla Anayasa çiğnenmiştir. YSK hukuki değil siyasi karar vermiştir." diye konuştu.

Gaziler arasındaki maaş farklılığını 2015 yılından beri ifade ettiğini belirten Usta, 8 yılın sonunda, seçime bir ay kala bu düzenlemenin yapıldığını söyledi.

En düşük emekli maaşının yükseltilmesini de defalarca dile getirdiğini aktaran Usta, bu konuyla ilgili kanun teklifi verdiklerini ancak reddedildiğini kaydetti. Usta, "Yapılan bu düzenlemeler doğru olmakla birlikte iktidarın sandık korkusuyla, seçim korkusuyla yıllar sonra yapmak zorunda kaldığı düzenlemeler olarak tarihe geçecektir." dedi.

Usta, son birkaç ay içerisinde yapılan düzenlemelerin bütçeye maliyetinin 400 milyar lira olduğunu ifade etti.

Düzenleme ile Türk vatandaşları için Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası, yabancılar için Üstün Fedakarlık Nişanı verileceğini söyleyen Usta, madalyayı Cumhurbaşkanı'nın bizzat kendisinin vereceğini belirtti. Usta, "Kurul, komisyon, bir devlet aklı yok; Cumhurbaşkanı uygun gördüğü kişilere verecek. Bunun ilki de herhalde başarısından sonra Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a verilecek." ifadelerini kullandı.

Usta, bayram ikramiyelerinin 3 bin 600 liraya çıkarılması gerektiğini söyledi.

En düşük emekli maşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasının doğru ancak eksik bir karar olduğunu dile getiren Usta, artışın tüm emekli maaşları için geçerli olması gerektiğini vurguladı.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, kanun teklifiyle tüm gazilere asgari ücretin net tutarında şeref aylığının ödenmesinin sağlandığını kaydetti. MHP olarak muharip gazilerin gelir ve iş durumuna bakılmaksızın aynı tutarda şeref aylığı bağlanmasını sürekli dile getirdiklerini vurgulayan Kalaycı, bunun seçim beyannamelerinde de yer aldığını bildirdi.

Yapılan düzenlemelerin seçime yönelik olduğunun iddia edildiğini anımsatan Kalaycı, "Tüm toplum kesimlerine yönelik düzenlemelerin öteden beri yapıldığı gün gibi ortada. Cumhur İttifakı, milletine olan vaatlerini yerine getirmekte, bütçe disiplininden taviz verilmemektedir." dedi.

Kalaycı, kanun teklifinde yer alan düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye'de 5 yıl önceye göre daha az özgürlük ve daha az refah olduğunu ileri sürdü.

"Sayın Erdoğan 5 yıl önce 'yetkiyi bana verin Türkiye'yi uçuracağım' dedi. İçimizde Türkiye'nin uçtuğunu düşünen bir milletvekili var mı? Türkiye baş aşağı çakıldı." diyen Paylan, AK Parti'nin yandaşlarının uçtuğunu ancak işçi, memur ve emekliğinin perişan olduğunu savundu.

Paylan, uygulanan kötü ekonomik politikalar sonucunda herkesin asgari ücretli olduğunu öne sürerek, "Şimdi tüm emekçileri sefalette eşitlediğiniz bir dönemi yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca hep bir orta direk gerçekliği vardı, siz orta direği çökerttiniz, yerle bir ettiniz." dedi.

Paylan, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkartılırken diğer emeklilere zam yapılmamasının adil olmayacağını söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, eksikleri olan, yeni mağduriyetler yaratan bir teklif olsa da düzenlemeden yararlananlar yönünden teklife olumlu yaklaştıklarını ve bu kısmıyla desteklediklerini belirtti.

Bu konuda uyarılar yaptıklarını ancak dikkate alınmadığını iddia eden Arı, "İnşallah 1,5 ay sonra 'hak, hukuk, adalet' diyerek en doğru düzenlemeleri biz yapacağız." dedi.

Bu düzenlemelerin gerçekleşmesi için CHP'nin çok mücadele ettiğini savunan Arı, şöyle konuştu:

"Şimdi seçim gelmiş, son dakikada iktidar bu düzenlemeleri yapmaya kalkışır oldu. Yani şehit yakınları, emekliler, EYT'liler, doktorlar, hakim ve savcılar, hatta sözleşmeden kadroya geçen personel gibi son dönemde birtakım iyileştirmeler yapılan kesimler bilsinler ki eğer seçim olmasaydı sizi hatırlayan bir AKP iktidarı olmazdı. Eğer ki sizler bugünlerde hatırlanıyorsanız bilin ki bu, seçimin yüzü suyu hürmetine yoksa sizi hatırlayan bir AKP yoktu. Biliyorum ki siz de bunun farkındasınız. Yıllardır biz bu mücadeleyi verdik ancak AKP seçim gelince sizleri hatırladı. Ama bu konular iktidarın aklına yeni gelmiş olsa da ben şunu söyleyeyim: Biz bu işlerin sonuna kadar takipçisiyiz ve önümüzdeki süreçte, iktidara gelir gelmez bugüne kadar gerekli şekilde hakkını alamamış hangi kesim varsa onların mağduriyetlerini gidereceğiz."

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, AK Parti olarak dün olduğu gibi bugün de ayrım gözetmeksizin toplumun her kesiminin taleplerine kulak kabartıp bunları hayata geçirmek için büyük bir gayret gösterdiklerini ifade etti.

Yegin, AK Parti hükümetleri döneminde ekonomiden adalete, eğitimden ulaştırmaya, enerjiden savunmaya, teknolojiden spora tüm alanlarda büyük reformlar ve politikaları hayata geçirdikleri gibi çalışanın, emeklinin haklarını koruyup çoğaltacak düzenlemeleri de gerçekleştirdiklerini vurguladı.

AK Parti'nin güven ve istikrarla artan refahtan dar gelirli, emekli, memur, engelli, asgari ücretli ve benzeri gelir sıralamasındaki tüm kesimlere daha fazla pay aktaracak düzenlemeleri hayata geçirmenin mücadelesini verdiğini dile getiren Yegin, memleketin, milletin standardını yükseltmeye gayret gösterdiklerini belirtti.

Yegin, "Hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan gayret ediyoruz ve bu aziz milleti inşallah layık olduğu ve hak ettiği o yüksek standarda her alanda ulaştıracağız. Bunların da adımları inşallah önümüzdeki dönemlerde hep beraber atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

 En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılması ile geçici işçilere kadro düzenlemesini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek.

Milli Mücadele'ye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilen Türk vatandaşlarının yanı sıra 1950'de Kore'de fiilen savaşa katılmış ve 1974'te Barış Harekatı'nda Kıbrıs'ta fiilen görev almış olan Türk vatandaşlarına, hayatta bulundukları sürece, vatani hizmet tertibinden 30 günlük net asgari ücret tutarında aylık bağlanacak. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık dul eşe yüzde 75 oranında bağlanacak; ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilecek.

Yargıtay birinci başkan vekilleri, Danıştay başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlenecek.

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay birinci başkan vekilleri, Danıştay başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminat oranı Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri ile eşit duruma getirilecek.

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısının ek gösterge oranı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekilinin ek göstergesi de Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak.

Cumhurbaşkanı kararı ve tevcihi ile deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar veya sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası verilecek.

Deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar ya da sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakarlık, başarı ve yararlık gösteren yabancı kişilere cumhurbaşkanı kararı ve tevcihi ile Üstün Fedakarlık Nişanı verilecek.

Hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün başarı ve gayretle Türk vatanına hizmet etmiş Türk vatandaşlarından, vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıkların sosyal güvencelerinin olup olmadığına bakılmaksızın, tüm gazilere asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek.

Taşkömürü Havzası'ndaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, taş kömürü havzası dahilinde kalan taşınmazların, belirtilen durumlarda kalıp kalmadığına ilişkin değerlendirmenin kanunun yürürlüğe girdiği tarih yerine devir tarihi esas alınmak suretiyle belirlenmesi sağlanacak.

Ayrıca, hak sahiplerinin kanuni ipotek tesis etmek suretiyle taşınmazlarını adlarına tescil ettirmelerine ilişkin düzenlemeyle, uygulamada karşılaşılan sorunlar çözüme kavuşturulacak.

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle 31 Aralık 2012 ve öncesi döneme ilişkin işsizlik ödeneği başvurularına istinaden yapılan ödemelerden fazla ve yersiz ödeme olduğu tespit edilmiş olup bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecek. Fazla ve yersiz ödeme dava ve icra takibine konu edilmiş ise tüm ferileri ile birlikte terkin edilerek dava ve icra dosyalarının takip ve tahsil işlemlerine devam edilmeyecek. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilmeyecek.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, bayramın içinde bulunduğu ayda gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda ödenen 1100'er lira 2000 liraya çıkarılacak.

Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 5 bin 500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 7 bin 500 liraya yükseltilecek.

Kanunla, kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geçici işçi çalıştırma süresi de arttırılırdı.

Buna göre geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacak.

Sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçişi yapılamadığından geçici iş pozisyonlarında çalıştırılmaya devam edilen işçilerin, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanacakları tarihte iş sözleşmelerinin sona erdirilmesini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Bu şekilde iş sözleşmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararının sözleşmenin taraflarına bırakılması amaçlanıyor.

İdare, kurum ve kuruluşlar tarafından çalıştırılan geçici işçiler, çalıştırıldıkları iş yerlerinde geçirdiği hizmet süresi esas alınarak bu işyerlerinde boş olan sürekli işçi kadrolarına geçirilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personel arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılacak.

Güvenlik korucuları ve vefatları halinde hak sahiplerine bağlanan emekli aylığı, en düşük 7 bin 500 lira olacak.

Muharip gazi aylıkları ile vefatları halinde yakınlarına bağlanan aylıklar ve güvenlik korucularının emekli aylıklarına ilişkin düzenlemeler 1 Nisan 2023'ten geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi nisan ayı ödeme döneminden itibaren yayımı tarihinde uygulanacak.

Yüksek yargı mensuplarının özlük haklarına yönelik maddeleri, kanunun yayımını takip eden ay başından, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip kadro veya pozisyonlarında bulunan personele yönelik düzenleme ise kanunun yayımını takip eden ayın 1'inde, diğer düzenlemeler ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Genel Kurulda kanuna ihdas edilen yeni maddeye göre, EYT'li vatandaşların emeklilik işlemlerinin hızlandırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında 657 sayılı kanuna tabi personele, 1 Nisan 2023 - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında 3 ay süreyle, ayda 100 saati ve 2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 10 katını aşmamak kaydıyla, fazla çalışma ücreti verilecek.

Teklifin kabul edilmesinin ardından Finlandiya Cumhuriyeti'nin Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları