loading
close
SON DAKİKALAR

En iyi şarap için 12 milyon dolar yatırdı

En iyi şarap için 12 milyon dolar yatırdı
Tarih: 11.02.2012 - 22:56
Kategori: Ekonomi

Microsoft'ta yöneticilikten ayrıldıktan sonra Gelibolu Yarımadası'na 12 milyon dolarlık yatırım yapan Selim Zafer Ellialtı, en iyi kalitede şarap ve zeytinyağını elde etmek için çalışıyor

Gelibolu Yarımadası’nda 12 milyon dolarlık yatırım yapan Microsoft’un eski Ortadoğu ve Afrika bölgesinden sorumlu genel müdürü Selim Zafer Ellialtı (50), en iyi şarap, zeytinyağı ve domates salçasını üretmeyi hedefliyor.

Ellialtı, "Yarımadada son 9 yıldır bağlar ve zeytinlikler kurduk. Fabrika yatırımına odaklanıp üretime geçtik. Çanakkale kara savaşlarının önemli noktalarından Kilye Koyu’ndan esinlenip, Kilye markası ile zeytin ürünleri, Suvla koyundan esinlenip, ’Suvla’ markası ile de şarap üretimi yapacağız" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi alan Selim Zafer Ellialtı, Microsoft’ta 2004 yılında pazarlama direktörü olarak işe başladı, daha sonra 2008- 2011 yılları arasında Ortadoğu ve Afrika bölgesinden sorumlu genel müdür olarak görev yapan Ellialtı, Eylül ayında işten ayrıldıktan sonra, zamanını kurduğu ’Suvla Wines’ şarap şirketine ayırdı.

Microsoft’ta üst düzey yöneticilikten şarap ve zeytin mamulleri üreticiliğine uzanan yolu anlatan Ellialtı, Çanakkale’nin, Türkiye ve dünyada bilinirliğinin artmasını hedefleyerek bu işe giriştiklerini söyledi. Türkiye’nin en iyi şato şarabını yapmak için dokuz yıl önce yer arayışa başladıklarını kaydeden Ellialtı, şöyle dedi: "Bu işin uzmanlarına danıştık, güvendiğimiz dostlarımızdan destek aldık, tarih ve geçmişimizi araştırdık. 

Karşımıza hep aynı adres çıktı. Mitolojide ’Şarabın doğduğu yer’ olarak geçen, nefis şaraplar için gerekli üzümlerin gizlice yetiştirildiği; Eceabat. Yöreye karar verdikten sonra sıra arazi seçimine geldi. Yarımadayı karış karış gezdik. Parsel parsel inceledik. Bölge bölge toprak analizleri yaptırdık. Rüzgar açısı, aldığı yağış miktarı, eğimi, gece gündüz ısı farkları, birbirlerine ve şarap tesisine yakınlıkları gibi faktörleri göz önüne alarak satın alacağımız arazileri belirledik. Yaklaşık bir yıllık zorlu bir mücadele, takip ve pazarlıklar sonucu, çok değişik kişilere ait, çoğu hisseli veya ihtilaflı parselleri teker teker satın aldık. Bugün itibarı ile yöredeki arazilerimiz 730 dönüme ulaşmış oldu."

Bulgaristan’dan gelen ekiplerin, Fransa’dan getirilen Cabarnet, Merlot, Chiraz, Chardone cinsi fidanları bağlara diktilerini anlatan Ellialtı, bağa, oğlunun adı Bozok’tan esinlenerek ’Bozokbağı’ dediklerini söyledi. Elliatlı, "Daha kaliteli üzüm için özel budama yapıyoruz. Gelibolu yarımadasında yaptığımız bu girişim, spesifik olarak yapılan yatırım değil. Toplamda 730 dönüm araziye sahibiz. 440 dönümde bağ kurduk. Nitelikli bağların ürünlerini de burada değerlendirmeyi arzu ediyoruz. Yöresel marka olmayı ve şato kalitesinde şarap üretmeyi hedefliyoruz. Bu bölgenin dışından bir hammadde alımı gibi bir düşüncemiz yok" diye konuştu.

Eceabat İlçesi’nde 10 dönüm arazi içinde kurulu, 5 bin 200 metrekare kapalı alanı bulunan bir tekstil fabrikasını Alman sahiplerinden satın alarak, şarap üretimi, domates ve zeytin mamullerinin işleneceği duruma getirdiklerini kaydeden Ellialtı, tesiste kapasite sıkıntısı olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu: "658 ton ruhsatlı şarap yapabilme sertifikamız var. 2 milyon litreye çıkabilecek bir alt yapıya sahibiz. Gerekirse daha da büyüyebiliriz. Çok kaliteli ürün yapmak ideali ile yola çıktım. Kalite ön planda olacak. Bu niteliği sahip üretimi yapacağız. Zeytin ve domates bu bölgenin en önemli ürünleri. Yörenin zeytin ve domates gibi tarım ürünlerini işlemeyi planlıyoruz. Tüm yöre halkının ürünlerini işleyebilecek durumdayız. Yıllık 5 bin ton zeytin işlemeye müsait bir tesise sahibiz. Zeytin ve domateste ürün yelpazesini arttırmaya hedefliyoruz."

Hijyeni ön planda tutarak, en kaliteli zeytinyağını almaya çalıştıklarını anlatan Ellialtı, doğal yöntemlerle ancak modern biçimde, eski usul sıkma yöntemiyle zeytinden yağ elde ettiklerini vurgularken, "Taş baskı metodunda, en steril ortamda yağı oksitlenme riskine maruz bırakmadan elde ediyoruz" dedi. Herhangi bir güç ve ısı sistemi uygulanmadığı için elde edilen yağ miktarının düşük olduğunu anlatan Ellialtı, "Ekonomiye yönelik değil, kaliteye yönelik bir ürün elde etme stratejisindeyiz. Ucuz sistemle çok yağ elde etmekten yana değil, çok yüksek kalitede en doğal ürünü elde etmek. Evet bu iş pahalıya mal oluyor. Ama kalite için bu şart" dedi.

Şarap, zeytinyağı, zeytin ürünleri ve domates salçasını öncelikle iç piyasaya, ardından da yurtdışına pazarlamayı hedeflediklerini dile getiren Ellialtı, sözlerini şöyle tamamladı: "Yarımadada son 9 yıldır bağlar kurduk, zeytinlikler yetiştirdik. Fabrika yatırımına odaklanıp üretime geçtik. Çanakkale kara savaşlarının önemli noktalarından Kilye koyundan esinlenip Kilye markası ile zeytin ürünleri, Suvla koyundan esinlenip Suvla markası ile de şarap üretimi yapacağız. En kaliteli üretim hedefiyle, iç piyasada söz sahibi olacağız. Çünkü en kaliteli üretimi, vatandaşın satın alabileceği rakamlarla piyasada satışa sunacağız."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları