loading
close
SON DAKİKALAR

Erciş il olmamalı

Erciş il olmamalı
Tarih: 12.02.2012 - 11:31
Kategori: Özel Haberler

AÇEYSAD Başkanı Dilek Baki, ülkeyi sarsan van depreminin ardından, Erciş'in il olması konusunda bazı yazılı açıklamalarda bulundu.

İlgili açıklama ise şu şekilde;

Erciş İl Olmamalı

Ülkemizde daha öncede deprem olan ilçelerde afet geçirmiş yöre insanların yaralarını sarma amacıyla yeni il’ler yapılmıştır. Zira İl ilan edilen ilçeye yapılması gereken kamu hizmet binaları ve il yönetim yapılanması şarttır. Tabii ki yeni illere bu şartları sağlamak için ek ve büyük bütçe tahsis edilir. İşte bu ek bütçe ile il’e yapılabilecekler öngörülerek deprem afeti yaşayan ilçelerin il yapılması isteği oluşuyor.

Ancak İl olmanın şartları yasal olarak düzenlenmiş olmasına, çok sayıda ilçenin bu şartlara sahip olmasına rağmen bunların hepsi il yapılmamaktadır. il olma koşullarına ve şekli büyüklüğe sahip ilçe, Coğrafi durumu, nüfusu, ekonomik ve sosyal yapısı, Tarihi, kültürel, doğal zenginlikleri, gelişmişlik seviyesi ile çevrenin çekim merkezi olması halinde kamu hizmeti gereklilikleri nedeniyle il yapılmaktadır. 

Deprem yaşayan ilçelerin il yapılması (Yalova, Düzce) afet geçirmiş insanların yaralarını sarma amacını tam olarak gerçekleştiremediği gibi ilerde açıklayacağımız gibi daha başka zararlara yol açacaktır. 

Öncelikle Erciş Jeolojik olarak (tektonik yapısı aktif olması) müsait olmayan bir bölgededir. Erciş’ te meydana gelen deprem MTA’nın diri fay haritasında belirtilmeyen bir faydadır.

Mekanizma çözümlerinden faylanmanın doğrultu atımlı bileşeni olduğundan ters fay olduğu anlaşılmıştır. Bu Fay düzleminde büyüklüğü 6,2ye ulaşan artçı depremler aktif haldedir. Bilimsel bir araştırmanın öncelikle ve acilen başlatılması olabilecek risklerin değerlendirilmesi çok önemlidir.

Henüz bölgede konuyla ilgili Uzmanların Kör Fay adı verilen fayın kaynağı ve riski tanımlanmamıştır.

Araştırma sonucu ortaya çıkacak risklerin bölgenin naklini gerektirebilecek durumda olup olmadığının tespiti gerekmektedir. 

Bu çalışmalar yapılmadan, az olan kamu kaynaklarının imarı mümkün olmayan veya şartlarından dolayı pahalıya mal olacak bölgeler üzerinde tüketilmesi doğru değildir.

Düzce il yapıldıktan sonra tüm meslek odaları, yerli ve yabancı stk ‘lar ve bilim insanlarının zemini nispeten sağlam Konuralp bölgesinin şehir merkezi yapılması tavsiyesi dikkate alınmayarak, yıkımın olduğu mevkilerde fay hattında yeni yapılaşmalar kamu hizmet binaları için dahi devam etmiştir.

Bu örnektende görüldüğü üzere , deprem afetinden zarar görenlerin korunması, yaralarının sarılması için ilçe il olma hali ve düzenlemeleri değil Afet Yönetim Sistemlerinin oluşturulması,geliştirmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Van’ın daha yeni depremden etkilenen bir il olmasına rağmen normal koşullarda binaların belkide sıvalarını çatlatacak büyüklükteki 5,6 depremden onlarca binanın yıkılıp yüzlerce insanımızın en kaz altında kalmasına İl olmasının hiçbir önleyici hali olmamıştır. Yine aynı şekilde mantıkta devam edilirse bu depremin merkez üstü olan Edremit ilçeside İl yapılarak Afetin yaraları sarılacakmıdır?

Değerli arkadaşlar, Afet özellikle Deprem Afeti yönetimi alel acele bilimsel araştırma yapılmadan sonuçları bir yönetim sistemine işlenmeden İl,ilçe düzenlemesi ile yapılamaz.

Bir kez daha anlaşılmaktadırki, ülkemizde deprem öncesi ve sonrasını düzenleyen Afet Yönetim Sistemleri oluşturulması  ile bu sorunlar  çözülür.  

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları