loading
close
SON DAKİKALAR

Erciş'te soğuk can almaya başladı

Erciş'te soğuk can almaya başladı
Tarih: 11.02.2012 - 23:03
Kategori: Gündem

Depremin yıktığı Van'ın Erciş ilçesi Çelebibağ beldesinde, 7 yaşındaki bedensel engelli Deniz Olgun'un, derme çatma naylon barakada yakalandığı hastalıktan ötürü hayatını kaybettiği öne sürüldü

Erciş’e 7 kilometre uzaklıkta bulunan Çelebibağ Beldesi Cumhuriyet Mahallesi’nde oturan Enver Olgun, depremde evlerinin hasar gördüğünü belirterek, kriz merkezi ve kaymakamlıktan defalarca görüşmesine rağmen çadır alamayınca kendi çabalarıyla naylonlardan bir baraka yaptığını, 12 nüfuslu ailesi ile burada yaşamaya başladıklarını söyledi. 

Evin engelli çocuğu Deniz Olgun, rahatsızlanınca Bitlis Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Buradan Batman’a sevkedilen Deniz Olgun kurtarılamadı. 9 çocuğu ve eşiyle birlikte naylon barakada yaşamayı sürdüren Baba Enver Olgun, şöyle dedi:

"Yaptığım müracaatlara rağmen çadır alamadım. Kendi imkanlarımla kurduğum çadırda yaşarken kızım rahatsızlandı. Batman’a sevkedildikten sonra burada hayatını kaybetti. Evimizde yaşarken çocuğuma iyi bakıyordum. Ancak, naylon çadırda kızım enfeksiyon kaparak rahatsızlandı. Havale geçiriyordu. Götürdüğüm Batman’daki hastanede hayatını kaybetti. Havalar soğuk, çadır alamadığım için ailemle birlikte bu naylon çadırda yaşamayı sürdürüyoruz."

Çelebibağ Beldesi’ndeki evi depremde hasar gördüğü için içeri girmeye korktuklarını belirten Selahattin Çavuş, herhangi bir yardım alamadıklarını öne sürdü. Yaklaşık 1000 TL harcayarak bahçesine sac, izolasyon malzemesinden barınak oluşturan 7 çocuk babası Cevdet Pişirgen ise, "Çadır bekledik gelmeyince böyle bir çareye başvurduk. Bu karda başka bir çözüm bulamadık" dedi.

VAN’da meydana gelen 7,2’lik depremde hasar gören bazı binalar, çarşamba günü meydana gelen 5,6’lık depremde yıkıldı. Birçok evin kullanılamaz durumda olduğu Hacıbekir Mahallesi’nde depremden kurtulan vatandaşlar, şimdi de soğukla mücadele ediyor. "Depremde ölmedik, soğuklar bizi öldürücek" diye konuşan depremzedeler kışlık çadır istiyor.
Van’ı hayalet şehre çeviren depremlerin ardından, evleri büyük hasar gören vatandaşlar ya Kızılay’ın çadırlarında yada kendi imkanları ile yaptıkları derme çatma naylonların altında kalıyor. Kar ve soğuk havanın etkili olduğu deprem bölgesinde en çok çocuklar ve engelliler etkileniyor. Gece eksi 10 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları ile çadırda yaşam mücadelesi veren vatandaşlar, yıkılan evlerden çıktıklarına şükrederken, şimdi de soğuktan ölmekten korkuyor.


Hacıbekir Mahallesi Dere Sokak’ta yaşayan vatandaşlar, mahallelerinde yaklaşık 70 evin kullanılamaz halde olduğunu söyledi. Mahalle sakinlerinden Kemal Örgü, ilk depremde evlerinde bir hasar oluşmadığını fakat 4 gün önce meydana gelen 5,6’lık depremde evlerinin yıkıldığını söyledi. Yeterince çadır olmadığını ve bir çadırda birkaç ailenin barındığını belirten Örgü, "Yeterince çadırımız yok. Bir çadırda birkaç aile birlikte kalıyoruz. Ama bu soğuklarda çadır fayda etmiyor. Çocuklarımızın hepsi hasta oldu. Biz depremde yıkılan evlerde sağ olarak çıktık. Fakat soğuktan ölmekten korkuyoruz" dedi.

Soğuk havada çadırda yaşam en çok yaşlı, engelli ve çocukları etkiliyor. Hacıbekir Mahallesi Dere Sokak’ta branda ve naylondan kurdukları derme çatma barınakların altında yaşam mücadelesi veren ve kanser olduğunu söyleyen 52 yaşındaki Namet Yıldız, çok zor şartlar altında çadırda kaldığını söyledi. Yakınlarının yardımıyla yaşamını sürdürdüğünü belirten Yıldızhem tedavisinin yapılmasını, hem de daha iyi koşullarda yaşamak istediğini söyledi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları