loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Biden ile Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor

Erdoğan: Biden ile Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor
Tarih: 13.06.2021 - 14:42
Kategori: Siyaset

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz. NATO farklılaşan tehditler karşısında kendisini güncellerken yeni şartlara da uyum sağlıyor.

Dün Afrin’deki şifa hastanesi yapılan terör saldırısı PKK-YPG’nin nasıl kalleş  ve vahşi bir örgüt olduğunu göstermiştir. 14 sivil saldırıda şehit olmuş, 32 kişi de yaralanmıştır. Ülkemizde masumları, Suriye’de sivilleri, Irak’ta Kürt kardeşlerimizi katleden bu alçaklardan hesabını soracağız. Zirvede müttefiklerimize ülkemize yönelik tehditler karşısında dayanışma beklediğimizi ifade edeceğiz.

Türkiye olarak yoğun bir düzensiz göç baskısına da maruz kalıyoruz. Ülkemizin sınırları NATO’nun da sınırlarını da oluşturuyor. Kendi sınırlarımızı korurken NATO’nun sınırlarını da koruyoruz.

Türkiye-Azerbaycan kardeşliği, bölgemizin barış, refah ve istikrarının teminatıdır."

Biden ile bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak ve birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Biden ile bizim göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak ve birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor.Birçok dedikodular vs. İçeride dışarıda oldu, bunları geride bırakıp nerede neler yapacağız konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş. 24 Nisan bizler için çok çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşım beklemezdik. Bizleri ciddi mânâda üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmeyi doğru bulmamız mümkün değil. Türkiye rastgele bir ülke değil.

ABD’nin 24 Nisan yaklaşımı bizi rahatsız etmiştir, üzmüştür. Bunu hatırlatmadan geçmek mümkün değildir. Savunma sanayisine yönelik masa üstünde kalan birçok konu var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye ahdini yerine getirmesine rağmen sözleşmeye uymayan bir ABD var. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var. Bunun yanında ciddi mânâda parça alma işlemini Türkiye’den yapmalarına rağmen bütün bunlarla beraber çok ciddi ödemeye yapmış Türkiye var. 5 tane F-35 verilmiştir, daha sonra da bu F-35’lere el koymak suretiyle bunlar gönderilmemiştir. Patriotlar konusunda da ABD sözünde durmadı. 

Bütün derdimiz, beklentimiz NATO’nun dayanışmasına güç katacak amasız bir yaklaşımı ABD’den görmektir. Bir diğer adım da tabii biz NATO’dan ve ittifak üyelerinden ülkemizin güvenlik hassasiyetlerini dikkate alınmasını, söylem ve eylemde müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesini bekliyoruz. ABD malum Afganistan’ı terk etmenin hazırlığı içinde. Burayı terk ettiği andan itibaren de süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke Türkiye. Arkadaşlarımız da muhataplarına gereken cevapları verdi."

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları