loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan, 'Blokzincir İstanbul' programında konuştu

Erdoğan, 'Blokzincir İstanbul' programında konuştu
Tarih: 21.10.2022 - 21:41
Kategori: Gündem

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen “Blokzincir İstanbul" programına katılarak bir konuşma yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Blokzincir İstanbul” programında yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin asırlık yatırım eksikliklerini tamamlamak için çalışırken, zamanın ruhuna uygun şekilde, güçlü bir teknolojik altyapı kurmayı da ihmal etmedik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda düzenlenen “Blokzincir İstanbul" programına katılarak bir konuşma yaptı.

Böyle hassas bir dönemde düzenlenen Blokzincir İstanbul etkinliğinin ülke ve teknoloji sektörü için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her alanda olduğu gibi Türkiye'nin dijital dönüşümünün altında da AK Parti imzası olacağını belirterek, son 20 yılda ülkeye kazandırdıkları her eser ve hizmetin gerisinde dijital dönüşüm izlerinin görülebildiğini vurguladı.

“TEKNOLOJİ, SON BİR ASIRDA ÇOK HIZLI İLERLEYEN BİR ALAN”

Türkiye'nin asırlık yatırım eksikliklerini tamamlamak için çalışırken zamanın ruhuna uygun şekilde güçlü bir teknolojik altyapı kurmayı da ihmal etmediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tabii teknoloji son bir asırda çok hızlı ilerleyen, son dönemde bu hızın daha da arttığı bir alandır. Bizim de bu hıza uyum sağlamamız şarttır. Başka türlü ülkemizi 2053 vizyonumuzun hedefleriyle buluşturamayız. Diğer gelişmelerin yanı sıra artık kendi uydularını üreten, kendi uzay programını başlatan bir ülke hâline gelmemiz, internet altyapımızı geliştirmemiz, elektronik devlet uygulamalarımızı yaygınlaştırmamız bunların işaretidir. İnternette fiber altyapı konusunda biraz yavaş gidiyoruz. Onu da hızlandırmamız gerektiğinin farkındayız. İnşallah yakında bu konuda çok önemli adımları hızla hayata geçirmiş olacağız. Hiç şüphesiz teknolojide elde edilen kazanımların temelinde araştırma, genişleme faaliyetleri vardır. Rabbimiz insan için 'Ancak çalıştığı kadarı vardır' buyuruyor. Bu emrin hikmetini en çok da teknoloji alanında görmek mümkündür."

"ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME HARCAMALARINI 55 MİLYARA ÇIKARTTIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 20 yılda araştırma geliştirme alanında kat ettiği mesafe ve kullandığı kaynak tutarının bu konuda nereden nereye gelindiğinin görülmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Araştırma geliştirme harcamalarını 55 milyara çıkartarak millî gelirin yüzde 1'inin üzerine yükselttiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu harcamaların üçte ikisinin özel sektör tarafından yapılması, sağlıklı ve doğru bir istikamette yol aldığımızı gösteriyor. Yine teknoloji çalışmalarının nüveleri olan Teknoparklarda da benzer bir gelişmeye şahitlik ediyoruz. Hükûmete geldiğimizde iki olan Teknopark sayımız bugün 59 şehrimize yayılmış şekilde, 81'i aktif ve 13'ü kuruluş aşamasında olmak üzere 94'e ulaşmıştır. Savunma sanayi, teknolojinin her lokomotifi hem de en çok kullanıldığı alandır. Türkiye 62 savunma sanayi projesinden 750'nin üzerinde projeye ve 5,5 milyar dolar bütçeden, 75 milyar dolar bütçeye çıkmıştır. Bu gelişmenin en somut yansımasını ihracatımızda müşahede ediyoruz. Yıllık 250 milyon dolar olan savunma sanayi ürünleri ihracatımızı 3 milyar doların üzerine çıkarttık. Değeri 1 milyar doların üzerinde olan teknolojik şirketi sayımız altıyı buldu. Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümünde banttan indirme törenini yapacağımız TOGG otomobilimiz de ülkemizin teknolojide geldiği seviyenin sembollerinden biridir. Üreticilerinin deyimiyle otomobilin çok ötesindeki özellikleriyle bir akıllı cihaz olan TOGG'un inşallah pek çok sektörün de sürükleyicisi olarak ülkemize önemli katkıları olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, blokzincir teknolojisinin kamuoyunda popüler olmasını, kripto para alanındaki gelişmelerin sağladığını söyledi.

Son 10 yılda büyük gelişme gösteren bu teknolojinin sağladığı merkeziyetsiz kayıt ve güvence imkânlarının, mevcut ticari sistemi kökten değiştirebilme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanda yeni gelişen ve kulakların henüz alışkanlık kazanmadığı kavramların ifade ettiği alternatif iş yöntemlerinin hayata daha fazla girmeye başladığını belirtti.

“HEDEFİMİZ, TAKİP EDEN DEĞİL TAKİP EDİLEN KONUMA ULAŞMAKTIR”

Dijital içeriklerin, fikri mülkiyet değerlendirmelerinin blokzincir teknolojisi üzerinden güvenceye alınmasıyla süreçte yeni bir evreye geçildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Şayet bir benzetmeyle ifade edecek olursak, dijital varlıklar teknolojinin yakıtı, blokzincir ise teknolojinin vasıtasıdır, aracıdır. Bu teknolojinin gıda tedarik zincirlerinden bankalara, lojistik işlemlerinden sanat eserlerine kadar uzanan geniş faaliyet alanını cazip kılan asıl husus ve özelliği ise hızlı, verimli, güvenli ve düşük maliyetli işlem yeteneğidir. Türkiye Yüzyılı’nın hazırlıklarını yaparken böyle bir potansiyeli göz ardı edemeyeceğimiz açıktır. Dijital varlık deposuna yakıt koyan durumunda kalmaktan ziyade, bizatihi bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Başkalarının açtığı sanal evrenlerde yer almaya çalışmak yerine bizatihi kendi evrenimizi kurmak peşindeyiz. Hedefimiz bu alanda da tüketici değil, tasarlayıcı, üretici, yön verici, takip eden değil takip edilen konuma ulaşmaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin, teknolojinin diğer alanları yanında özellikle savunma sanayinde dünyaya örnek olacak başarılarıyla dikkatle takip edildiğini vurgulayarak, "İnsansız hava araçlarımız yazdıkları destanlarla adlarına şarkılar bestelenen efsaneler hâline gelmiştir. Akıncı gibi daha ileri teknolojiye ve güce sahip hava araçlarımız dünyadaki savaş stratejilerini kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Yine insansız hava araçlarının üzerine iniş kalkış yapabileceği, bünyesinde insansız su araçları da taşıyacak Anadolu Amfibi hücum gemimiz, denizlerde benzer bir rol oynamaya hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin hava savunma sistemleriyle füzelerle zırhlı araçlarla ve diğer pek çok teknolojik araçla bu alanda giderek güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarih boyunca, cesaret ve azmimiz yanında yenilikçiliğimizle, üretkenliğimizle, çalışkanlığımızla, dünyaya örnek olduğumuz gibi bugün de teknolojik atılımlarımızla benzer bir performans ortaya koyuyoruz" dedi.

“YENİLİKÇİ VE EKONOMİMİZE DEĞER KATACAK BU TEKNOLOJİYİ GENİŞ BİR ALANDA KULLANABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık bizim Tayfunumuz da var. Bunlar artık bir yerlere de işaret oluyor. Zevkle takip ediyorlar. Bunları çok daha ileri safhaya taşımanın gayretindeyiz. Yenilikçi ve ekonomimize değer katacak bu teknolojiyi küresel, insani yardımlarımızın etkinliğini sağlamaktan, iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar geniş bir alanda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Bu heyecanla çalışmalarımıza hız veriyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM kürsüsü başta olmak üzere pek çok platformda dile getirdikleri "Dünya beşten büyüktür" çağrısının sadece yönetim ve güvenlik alanını değil, teknolojideki adaleti de kapsayan bir itiraz olduğunu vurguladı.

"TEKNOFEST kuşağı" dediği gençler sayesinde, sadece eksikleri hızla tamamlamakla kalmadıklarını, dünya çapında pek çok yeniliğin de altına imza attıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AK Parti'nin vizyonu ile gençlerimizin dinamizmi ve kabiliyeti bir araya geldiğinde neler olacağını ülkemizin son 20 yılına, bugününe ve vizyonuna baktığımızda rahatça görebiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de teknolojiye dair ne varsa hepsi gündeminde olan ilk ve hatta tek siyasi oluşumun AK Parti olduğunu kaydederek, "Diğerlerinden teknoloji adına bir şey duydunuz mu? Veya teknoloji adına bir şey gördünüz mü? Böyle bir dertleri yok. Ya bakıyorsunuz terörle iç içeler veyahut da terör bölgelerinde neler yapılıyor, bunları takip ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Yeni yönetim sistemini kurarken Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Dijital Dönüşüm Ofisi adıyla özel bir ofise yer verdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünü değil yarını da değerlendirdiklerini, dijital dünyayı nasıl organize edeceklerine ilişkin adımları Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ni kurarken ortaya koyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı ve Genel Başkan sıfatıyla hem kurumların hem partisinin teknolojiyle ilgili programlarında yer almaya özellikle dikkat ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha birkaç gün önce e-İnsan Projesi Tanıtım Töreni'ne, mart ayında da Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nın düzenlediği METAVERSE etkinliğine katıldığını anımsattı.

Her TEKNOFEST Festivali'nde mutlaka yer aldığını, TÜRKSAT uydularının hizmete girene kadar her aşamasını yakından izlediğini, çeşitli şehirlerdeki teknoloji merkezlerinin açılışlarını bizzat yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK başta olmak üzere teknoloji alanındaki çalışmaları ödüllendiren kurumların törenlerinde mutlaka yer aldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye kazandırdıkları eserlerin çoğunun aynı zamanda birer teknoloji harikası olduğunu belirterek, "Bugünkü programımızı da aynı anlayışın bir tezahürü olarak bu muhteşem salonda ve İstanbul’umuzun en önemli üniversitesinden bu değerlendirmeyi, bu açıklamayı yapıyoruz. Uluslararası katılımcıları, kamu ve özel sektörümüzün önde gelen temsilcileriyle buluşturacak bu etkinlik, ülkemizin teknolojik yenilikleri yakın takibinin bir göstergesidir." diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ, DİĞER HUSUSLAR GİBİ, BU ALANDA DA ÇAĞIN ÖNÜNE GEÇİRECEK HAZIRLIKLARI YAPMAK GÖREVİMİZDİR"

Bugünleri öngörerek TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nü, blokzincir teknolojisi çalışmaları için de görevlendirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin bu alandaki ilk laboratuvarı da 2016 yılında orada kurulmuştu. Merkez Bankamız bünyesinde kripto parayla ilgili bir çalışma yürütülmektedir. Diğer bakanlıklarımız da kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak bu teknolojiyi yakından takip etmektedir. Özel sektörümüzün blokzincir teknolojisi alanındaki faaliyetlerini de yakından izliyoruz. Önümüzdeki dönemde kamu kuruluşlarımızla üniversitelerimizle özel sektörümüzle bu alanda ülkemize katkı sağlayacak yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Amacımız düzenlediğimiz bu etkinlikle blokzincir teknolojisinin idari, teknik, stratejik tüm yönlerinin iş sektörlerimize ışık tutacak şekilde tartışılmasını sağlamaktır. Elimizdeki imkânı her boyutuyla tanımadan fırsatları ve tehditleri değerlendiremez, dolayısıyla gereken altyapıyı oluşturma ve düzenlemeleri yapma yönünde sağlıklı adımlar atamayız. Siber dünya kavramı, siber uzaya doğru genişlerken Türkiye'yi, diğer hususlar gibi, bu alanda da çağın önüne geçirecek hazırlıkları yapmak görevimizdir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gençlerimize, hiçbir dayanağı olmayan kripto para kumarlarına yönelmek yerine blokzincir teknolojisi gibi yeniliklerin geliştirilmesinin içinde yer alarak daha büyük ve mümbit mecralara yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum" dedi.

Etkinliğin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Ömer İleri'yi, ekibini ve bu çalışmada emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi Blokzincir Kulübü öğrencileriyle sohbet etti, katılımcıların imzaladığı Türkiye haritası şeklinde tasarımı yapılmış panoya imza attı, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları