loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ile görüştü; Ortak ticaret hedefimiz 10 milyar dolar!

Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ile görüştü; Ortak ticaret hedefimiz 10 milyar dolar!
Tarih: 09.12.2022 - 16:11
Kategori: Gündem

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile Vahdettin Köşkü’nde bir araya geldi.

“Bulgaristan ile iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Hem Balkanların hem de küresel sistemin büyük meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev Vahdettin Köşkü’ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ile son olarak ekim ayında Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi sırasında bir araya geldiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü görüşmelerimizde, iki komşu ülke olarak gelişen ve derinleşen ilişkilerimizi gözden geçirdik. Hem Balkanların hem de küresel sistemin büyük meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Dolayısıyla iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle, ikili, bölgesel ve küresel ölçekte ilişkilerimizi daha ileri taşıma noktasında müşterek iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit ettik” dedi.

“ORTAK TİCARET HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLAR”

Görüşmelerinde, düzensiz göçün idaresinde etkin iş birliği ile ekonomik ve ticari ilişkilerin de ayrıntılı şekilde ele alındığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti: “Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise, bugünkü görüşmelerden sonra, bunu 10 milyar dolar seviyesini kısa sürede çıkarmak.”

Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda denetimi altyapısının güçlendirilmesiyle iş birliğinin daha da gelişeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bulgaristan’daki yatırımları 2,5 milyar avroyu aşan iş adamlarımıza verdikleri destek dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı’na bir kez de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Gündemimizde enerji güvenliği konusuna yönelik iş birliği imkânlarını aramızda müzakere ettik” şeklinde konuştu.

Bulgaristan Türklerinin, iki ülke arasında güçlü bir gönül köprüsü oluşturduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Hepinizin bildiği gibi, ortak kültürel mirasımıza beraberce sahip çıkmaya bilhassa özen gösteriyoruz. Bu anlayışla restorasyonunu üstlendiğimiz Balat’taki Demir Kilise’yi 2018’de ihya ederek yeniden açılışını gerçekleştirmiştik. Razgrad’daki Makbul İbrahim Paşa Camii’nin de restore edilerek kısa sürede ibadete açılması samimi temennimizdir.”

Karşılıklı ziyaretlerin komşuluk hukukunun derinleşmesine katkı sağlayacağına inandığını da dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasını şu cümlelerle tamamladı: “Dost ve müttefik Bulgaristan halkına, şahsım ve milletim adına en kalbi selamlarımı iletiyorum. Sayın Radev’in ziyaretinin, ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları