loading
close
SON DAKİKALAR

'Erdoğan diktatörlüğü' sloganına beraatin gerekçesi açıklandı

'Erdoğan diktatörlüğü' sloganına beraatin gerekçesi açıklandı
Tarih: 05.05.2021 - 11:40
Kategori: Gündem

Avukatlık Yasası’nda değişiklik öngören düzenlemeyi protesto ederken “Kahrolsun Recep Tayyip Erdoğan diktatörlüğü” şeklinde atan Avukat İsmet Hancı’nın Cumhurbaşkanına hakaret suçundan yargılandığı davada beraat etmesinin gerekçesi açıklandı.

Antalya’da Avukatlık Yasası’nda yapılmak istenen değişikliği protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemde “Kahrolsun Recep Tayyip Erdoğan diktatörlüğü” şeklinde slogan atan Avukat İsmet Hancı’nın yargılandığı davada geçen ay karar çıkmıştı. Mahkeme, “Cumhurbaşkanının sahip olduğu yetkiler Osmanlı padişahları dahil günümüzde hiçbir devlet yöneticisinde bulunmamaktadır” diye savunma yapan sanığın attığı sloganın Cumhurbaşkanına hakaret suçunu oluşturmadığını belirterek, beraat kararını vermişti.

İfade özgürlüğü vurgusu
ankaragazetecisi.com'dan Alican Uludağ'ın haberine göre;
Antalya 14. Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını tamamladı. Kararda, bu slogana neden beraat verildiği, şöyle özetlendi:

“İfade özgürlüğünün sınırlandırılmasına ilişkin düzenlemeler dar yorumlanması gerekmektedir. Sınırlandırma için önemli bir toplumsal ihtiyaç veya zorunluluğun bulunması, bu sınırlandırmanın meşru bir amacı gerçekleştirmek için yapılması, sınırlandırmada aşırıya gidilmemesi ve her halükarda gelişini zedelemeyecek ölçüde yapılması görüşü genel bir kabul görmüştür.

Özel olarak sınırlama veya müdahale için; yasal bir düzenleme, sınırlamanın meşru bir amacı ve nedenlerinin bulunması, sınırlamanın meşru amaçla orantılı ve önemli demokratik toplum bakımından zorunlu olması gerekmektedir.”

“Siyasiler ağır eleştirilere katlanmalı”
Bir eylemin hukuk düzeni tarafından cezalandırılması ancak onu hukuka uygun kılan diğer bir anlatımla hukuka aykırılığı ortadan kaldıran bir nedenin bulunmamasına bağlı olduğu vurgulanan kararda, şu değerlendirme yapıldı:

“İfade hürriyeti, basın özgürlüğü gibi bir hakkın kullanılmasına ilişkin hukuka uygunluk nedenleri mevcut ise, hukuk düzeni tarafından kişi cezalandırılmayacaktır. Ancak, eleştiri hak ve görevi kötüye kullanılmamalı, yazıda küçük düşürücü, incitici, abartılı sözlerden kaçınılmalıdır.

Sayılan öğelerden birinin olması halinde haber verme ve eleştiri hakkından söz edilmeyecek, eylem hukuka aykırı olacaktır. Siyasiler, üst düzey bürokratlar ile kamuya mal olmuş kişiler, diğer insanlara nazaran ağır eleştirilere daha fazla katlanmak zorunda oldukları demokratik toplumlarda geniş bir kabul görmüştür.”

O sözler ağır eleştiri
Dava konusu sözlerin Avukatlık Yasası’nda değişiklik öngören düzenlemenin protesto edilmesi sırasında söylendiğine dikkat çekilen kararda,

“Grup içerisinde bulunan sanık yüksek sesle ‘Kahrolsun AKP hükümeti diktatörlüğü, kahrolsun Recep Tayyip Erdoğan diktatörlüğü, kahrolsun AKP hükümranlığı’ şeklinde sözler sarf etmiştir. Sarf edilen sözlerin içeriği, nerede hangi koşullarda söylendiği ve başkaca söylenen sözlerin olup olmadığı, içeriğinin hakaret kapsamında kalıp kalmadığının dair önem arz etmektedir.

Yapılan incelemede avukat olan sanığın Avukatlık Yasası ile ilgili yapılan değişikliği protesto amaçlı düzenlenen etkinlikte bu sözleri sarf etmiştir.

Her ne kadar serbest seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanı hakkında diktatör sözünün kullanıldığı görülmüş ise de sözlerin yapılan düzenleme nedeniyle ağır eleştiri mahiyetinde görüldüğü, neticeden sanığın söylediği sözlerin içeriği, sözlerin söylendiği yer, zaman, BAM uygulamaları, AİHM kararları dikkate alınarak sanığın üzerine atılı suçun unsurları oluşmadığından beraatine dair hüküm kurulmuştur.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları