loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan Erden'den '1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü' paylaşımı

Erdoğan Erden'den '1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü' paylaşımı
Tarih: 01.03.2024 - 08:03
Kategori: Gündem

Eski Yugoslavya’nın bölünmesiyle 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek bugün bağımsızlık gününü kutluyor.

Bosna Hersek'in bağımsızlığını kazanmasının 32. yıl dönümü.

Eski Yugoslavya’nın bölünmesiyle 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek bugün bağımsızlık gününü kutluyor.

Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erden, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Erden'in paylaşımı şöyle:

"1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü kutlu olsun / Sretan 1.mart Dan nezavisnosti domovine #bosnia"

1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü kutlu olsun / Sretan 1.mart Dan nezavisnosti domovine #bosnia pic.twitter.com/my91ECBJeF

— Erdoğan Erden (@Erden2Erdoan) March 1, 2024

1 Mart Bosna Hersek Bağımsızlık Günü

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin kurucu federal devleti olan Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşları, 29 Şubat ile 1 Mart 1992 tarihleri arasında yapılan bağımsızlık referandumunda oy kullandılar. Referandumda sorulan soru şuydu: ''Egemen ve bağımsız bir Bosna-Hersek'ten; Müslümanlar, Sırplar, Hırvatlar ve içinde yaşayan diğer ulusların ve vatandaşlarının eşit olduğu bir devletten yana mısınız?" Bağımsızlık, Boşnaklar ve Bosnalı Hırvat seçmenler tarafından şiddetle desteklenirken, Bosnalı Sırpların çoğunluğu bunu boykot etti. Seçmen katılımı %63,6 oldu ve %99,7'si bağımsızlık için oy kullandı.

Referandum sonuçları 6 Mart'ta Bosna-Hersek Parlamentosu tarafından kabul edildi. 7 Nisan 1992'de Avrupa Topluluğu Bosna-Hersek'i bağımsız bir devlet olarak tanıdı. Bosna-Hersek Federasyonu Parlamentosu (Bosna-Hırvat Federasyonu parlamentosu) 28 Şubat 1995'te 1 Mart'ın Bosna-Hersek'in Bağımsızlık Günü ve ulusal bayramı olmasına karar verdi. Bağımsızlık Günü, ilk kez 1 Mart 1995'te kutlandı.

Bosna Hersek Bağımsızlık Günü sadece Bosna-Hersek Federasyonu'nda kutlanırken, Sırp Cumhuriyeti bu bayramı boykot ediyor ve 9 Ocak'ta kendi bağımsızlık gününü kutluyor. Sırp Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanı ve şimdiki Bosna Cumhurbaşkanlığı üyesi Milorad Dodik, Bağımsızlık Günü'nün: "Boşnak halkının bayramı olduğunu ve buna itiraz etmediklerini, ancak Sırp Cumhuriyeti'nde (SC) kutlanan bir bayram olmadığını'' iddia etti.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları