loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Hedefimiz Nükleer Silahsızlanma

Erdoğan: Hedefimiz Nükleer Silahsızlanma
Tarih: 27.03.2012 - 13:44
Kategori: Gündem

Başbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin öğle çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, nükleer güvenlik konusuna dikkat çekti...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hepimizin ortak çabası, ülkelerimizde sağlam bir nükleer güvenlik ve emniyet kültürü yaratılması hedefine yönelik olmalıdır. Liderler olarak bizlerin nükleer güç üretme programlarına kamuoyunun güveninin ve itimadının sağlanmasında öncelikli sorumluluğu bulunmaktadır. Bu hedefi yerine getirmek nükleer enerjinin bütün boyutlarında şeffaf ve açık bir yaklaşım gerektirmektedir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Seul'e gelen 53 liderin katıldığı öğle çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, nükleer güvenlik konusuna dikkat çekti.

''Çernobil ve Three Miles Island kazalarının ardından Fukushima'da yaşananlar bize bir kez daha nükleer güvenliğin hayati önemini ve nükleer enerjinin karşı karşıya bulunduğu sınamaları hatırlatmıştır'' diyen Erdoğan, halen 30 civarında ülkede nükleer güç reaktörü bulunduğuna dikkati çekti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) göre 60 kadar ülkenin nükleer güç programlarına ilgi duymakta, bunu değerlendirmekte veya aktif olarak planlamakta olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, UAEA dünya üzerindeki nükleer güç reaktörlerinin yüzde 80'nin 20 yaşın üzerinde olduğunu ve bir kısmının yaşam ömrünü tamamlamış bulunduğunu da rapor etmektedir. Bu tesislerin bakımlarının optimal düzeyde sağlanması özel önem arz etmektedir'' diye konuştu.

''En yüksek nükleer güvenlik seviyelerinin sağlanması''

Geçmişte yaşandığı gibi potansiyel nükleer ve radyolojik olaylar ve acil durumların sınır aşan sonuçlarının olabildiğini vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu yüzden halkın tesislerin ve çevrenin korunması amacıyla en yüksek nükleer güvenlik seviyelerinin sağlanması uluslararası tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Hepimizin ortak çabası ülkelerimizde sağlam bir nükleer güvenlik ve emniyet kültürü yaratılması hedefine yönelik olmalıdır. Liderler olarak bizlerin nükleer güç üretme programlarına kamuoyunun güveninin ve itimadının sağlanmasında öncelikli sorumluluğu bulunmaktadır. Bu hedefi yerine getirmek nükleer enerjinin bütün boyutlarında şeffaf ve açık bir yaklaşım gerektirmektedir.''

Türk hükümeti olarak, ''ulusal nükleer enerji programının uygulanmasında en yüksek nükleer güvenlik ve emniyet standartlarının sağlanmasına yönelik çabalarını tamamlayan ve destekleyen'' sanayi ortaklarıyla birlikte çalıştıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Önümüzdeki dönemde nükleer güvenlik ve emniyet standartlarımızın ve uygulanacak önlemlerin birbirleriyle tutarlı olmasına gayret etmeliyiz. Gerek nükleer emniyet gerek güvenlik alanında edindiğimiz deneyimler bütün uluslararası toplumun yararına olacak şekilde paylaşılmalıdır'' dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları