loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan; Hiçbir ayrım yapmadan deprem bölgesini yeniden hızla ayağa kaldırmaya çalıştık

Erdoğan; Hiçbir ayrım yapmadan deprem bölgesini yeniden hızla ayağa kaldırmaya çalıştık
Tarih: 07.02.2024 - 15:59
Kategori: Gündem

AKP Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak cumartesi günü Hatay’da 550 ve 200 yatak kapasiteli iki önemli sağlık tesisini hizmete açtıklarını ve 7 bin 725 deprem konutunun kura törenini gerçekleştirdiklerini anımsattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa Deprem Konutları Kura ve Teslim Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Hiçbir ayrım yapmadan deprem bölgesini yeniden hızla ayağa kaldırmaya çalıştık. Siyasi görüşüne, meşrebine, kökenine bakmaksızın depremzedelerimizin yaralarının sarılmasına odaklandık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’da AK Parti İlçe Belediye Başkan Adayları Tanıtım Toplantısı’nın ardından Harran Üniversitesi Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Teslim Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan duanın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile butona basarak kura çekimini başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yaptığı konuşmada, 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde deprem bölgesini yeniden ziyaret ederek depremzedelerle dayanışmalarını güçlendirdiklerini, bu vesileyle inşası tamamlanan afet konutlarının kuralarını çektiklerini, hak sahipliği kesinleşenlere evlerini teslim ettiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak cumartesi günü Hatay’da 550 ve 200 yatak kapasiteli iki önemli sağlık tesisini hizmete açtıklarını ve 7 bin 725 deprem konutunun kura törenini gerçekleştirdiklerini anımsattı.

Pazar günü Gaziantep’in misafiri olduklarını, bin 875 yatak kapasitesiyle bölgenin en büyük sağlık tesisi olan Gaziantep Şehir Hastanesi’nin resmî açılışını yaptıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra 10 bin 698 afet konutunun kura törenini icra ettiklerini belirtti.

Aynı gün Şahinbey Belediyesinin yaptırdığı Şahinbey Millet Camisi’nin açılışını yaptıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Leyle-i Miraç’ta, izleme fırsatınız olduysa oradan naklen yayın yapıldı. Muhteşem bir eseri Şahinbey Belediyemiz meydana getirdi. Belediye başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum. Böyle muazzam bir eseri kısa zamanda Şahinbey’e kazandırmış olması bizim iftihar vesilemiz” diye konuştu.

“ASRIN FELAKETİNİN ÜSTESİNDEN ASRIN BİRLİKTELİĞİ İLE GELİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asrın felaketi olarak kayıtlara geçen büyük afetin birinci yıl dönümünde Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Kahramanmaraş’ta olduklarını dile getirdi.

Kahramanmaraş’ta da hem depremzedelerle kucaklaştıklarını, dertleştiklerini hem de yapımı tamamlanan 9 bin 289 konutun kurasını çekerek hak sahiplerine teslim ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Şanlıurfalılar ile kura sevincini yaşadıklarını, yarın da Adıyaman’da olacaklarını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yaparsak yapalım gözlerimizi deprem bölgesinden bir an olsun ayırmıyoruz. Bölgede yürütülen çalışmalarla ilgili hemen her kabine toplantımızda bakanlarımızdan düzenli bilgiler alıyoruz. Bakanlarımıza gerekli talimatları vererek şehirlerimizin yeniden inşa ve ihya çalışmalarının sorunsuz bir şekilde yürütülmesini temin ediyoruz. 6 Şubat tarihinde yaşadığımız felaket gerçekten çok büyük olsa da şimdiye kadar süreci alnımızın akıyla bugünlere getirmeyi başardık. Zaman zaman ortaya çıkan sorunlar karşısında gereken tedbirleri alıyor, kördüğüm hâline gelmeden sıkıntıların çözülmesini sağlıyoruz. Devlet, millet el ele vermek suretiyle, 53 binden fazla canımızı yitirdiğimiz asrın felaketinin üstesinden asrın birlikteliği ile geliyoruz.”

Bugünkü kura ve anahtar teslim töreninin devletin depremin yol açtığı yaraları sarma iradesinin en somut tezahürü olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü törenimizle Şanlıurfa’da bin 208’i il ve ilçe merkezlerinde, 106’sı kırsalda olmak üzere toplam bin 314 afet konutumuzun kurasını çekiyoruz. Deprem konutlarının hak sahibi kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Şanlıurfa’da yaklaşık 4 bin konutumuzun yapımı hızla devam ediyor. Bunları en kısa sürede tamamlayıp hak sahibi kardeşlerime peyderpey teslim edeceğiz” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİYLE SAĞLIKSIZ YAPILARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ADIMINI ATTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa ile birlikte deprem bölgesindeki vatandaşların hiçbirine mahcup olmamak için canla başla çalışmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Yaklaşık 22 yılı iktidarda olmak üzere 40 yıldır vatandaşların huzurunda olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bugüne kadar, depremden sel felaketine, yangınlardan su baskınlarına, terör eylemlerinden sokak olaylarına, salgından bölgesel çatışmalara kadar çok farklı sınamalarla karşılaştık. Tüm bu imtihanları 85 milyon tam bir dayanışma içinde hareket ederek vermeyi başardık. Bir başka ülkenin veya milletin başına gelse o ülkeyi yerle yeksan edecek nice hadise, kriz Allah’a hamdolsun bizi yolumuzdan döndüremedi. Elbette bedel ödedik, yaralar aldık, sarsıldık ama ne kadar büyük olursa olsun hiçbir badirenin hedeflerimizle aramıza girmesine müsaade etmedik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide, sağlıkta, demokraside, terörle mücadelede tarihî nitelikli adımlar atarken vatandaşlara meydanlarda verdikleri sözleri de tek tek hayata geçirmeye gayret ettiklerini belirtti.

Özellikle afet yönetimi ve yaralarının sarılmasında ülkeyi çok farklı bir seviyeye taşıdıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şehirlerin altyapı ve üstyapı eksiklerinin giderilmesinden, kentsel dönüşüm projeleriyle sağlıksız yapıların dönüştürülmesine pek çok adım attık. TOKİ vasıtasıyla vatandaşlarımızı güvenli konutlara kavuştururken, yatay mimari örneklerinin yaygınlaştırılmasına dikkat ettik. AFAD Başkanlığının kurulmasıyla afetlerle mücadelede kurumsal kapasitenin güçlendirilmesinden, hukuki düzenlemelere kadar çok geniş bir yelpazede, çok önemli reform, icraat ve programlara öncelik yaptık” diye konuştu.

“DEVLETİNE UMUT BAĞLAYAN KARDEŞLERİMİZE MAHCUP OLMADIK”

Son 21 yılda yaşanan tabii afetlerden sonra yaraları sarma noktasında ortaya koyulan gayretin en yakın şahidinin vatandaşlar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremlerini yaşayan kardeşlerimize ne Kastamonu, Bartın, Giresun sellerini yaşayan insanlarımıza ne Antalya, Muğla yangınlarını yaşayan vatandaşlarımıza hasılı en zor anında devletine umut bağlayan kardeşlerimizin hiçbirisine bugüne kadar mahcup olmadık. Milletçe yüreğimizin yandığı tüm bu afetlerde birileri sadece şov peşinde, sadece siyasi istismar peşinde koşarken biz bir an önce dertlere derman olabilmek için gecemizi gündüzümüze kattık” ifadelerini kullandı.

Toplamda 14 milyon insanı ve 11 şehirdeki 7 bin mahalle ve köyü etkileyen 6 Şubat depremlerinin şüphesiz son bir asırda maruz kalınan en büyük felaket olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybı olarak 53 binden fazla insanın toprağa verildiğini, Şanlıurfa’da da 200 vatandaşının depremlerde hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Şanlıurfa’da depremde 719 bina yıkıldı, acil yıkılacak ve yıkık 1437 bina enkazının tamamı temizlendi. Ağır hasarlı 8 bin 217 binadan 7 bin 321’inin enkazı kaldırıldı. Şanlıurfa’da 9 bin 799 konut, 651 iş yeri, 441 ahır olmak üzere toplam 10 bin 891 hak sahibi kardeşimiz bulunuyor. Depremden etkilenen ailelere şimdiye kadar geçici barınma kapsamında toplam 288 milyon lira tutarında kira yardımı yaptık. Şanlıurfa’da kurulan ve dağıtılan çadır sayısı yaklaşık 9 bindir. İlimizde 578 konteynerin olduğu 2 konteyner kent faaliyet gösteriyor. Kırsalda ise 20 bin 595 kişinin kaldığı 3 bin 470 konteyner mevcuttur. Yani Şanlıurfalı depremzedelerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için ne yapılması gerekiyorsa bugüne kadar onu yapmaktan çekinmedik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde son 1 yılda yapılan çalışmaların anlatıldığı videonun da izletildiği törende, “Biz temeli atarken ne söz verdiysek onu yaptık” dedi.

“TÜM DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Seçime, bölgede yaşanan krizlere rağmen bir yıl gibi kısa sürede tüm bu çalışmalara imza attıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kimi zaman elimizde olmayan sebeplerle ortaya çıkan eksiklikleri de hızla telafi etmenin çabası içinde olduk. İnşallah bundan sonra da sizin için tüm depremzede kardeşlerimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Deprem gibi hepimizi derinden sarsan ve yaralayan bir meseleyi günlük tartışmaların mezesi hâline getirmek son derece yanlış bir tutumdur. İlk günden itibaren bizim deprem bölgesiyle ilgili tavrımız hep böyle oldu” ifadelerini kullandı.

Hiçbir ayrım yapmadan deprem bölgesini yeniden hızlı ayağa kaldırmaya çalıştıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Siyasi görüşüne, meşrebine, kökenine bakmaksızın depremzedelerimizin yaralarının sarılmasına odaklandık. Devletimizin imkânlarını harekete geçirerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermenin mücadelesini verdik. Sizler Şanlıurfa’da nasıl büyük bir fedakârlıkla ve samimiyetle çalıştığımızı çok iyi biliyorsunuz. Diğer illerimizde yaşayan kardeşlerimiz de gayretlerimizin şahididir. Çünkü biz meseleye, ‘nasıl siyasi kazanım elde ederim?’ zihniyetiyle değil ‘vatandaşımızın hayır duasını nasıl alırım?’ anlayışıyla yaklaşıyoruz.”

Fatih Sultan Mehmet’in “Hüner bir şehir bünyad etmektir; Reaya kalbin abad etmektir” sözünü anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Marifet ne koltuk, ne makam, ne mal ve mülktür. Atamız Sultan Fatih’in de buyurduğu üzere asıl marifet şehirleri, ülkeyi imar ve inşa etmek, halkın kalbini kazanmak, onları mutlu etmektir. Başkaları siyasi ikbal hesabı yapıyor olabilir ama biz Şanlıurfalı kardeşlerimizin şöyle içten söylediği, ‘Allah ondan razı olsun’ niyazını hiçbir dünyalığa değişmeyiz” dedi.

Millete, 22 yılı iktidarda olmak üzere 40 yıl boyunca siyaset yoluyla hizmet etme imkânı bulduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Allah’a hamdolsun 81 vilayetimizin her bir ilçesinde, her bir mahallesinde ayak izimiz, eserimiz, dikili bir taşımız var. Afrika’dan Asya’ya, Filistin’den Türkistan’a gönül coğrafyamızdaki tüm mazlumların imdadına koştuk. Şimdi soruyorum sizlere bir siyasetçi için bundan daha büyük bir lütuf olur mu? Bir devlet adamı için bundan daha büyük bir paye, daha büyük bir şeref olur mu? Tabii ki olmaz. Dolayısıyla biz eskisi ve yenisiyle CHP genel başkanları gibi polemik yapma, laf üstüne laf koyma hevesinde değiliz. Bilakis biz iş yapmanın, hizmet etmenin, eser kazandırmanın Şanlıurfalı kardeşlerimizin sorunlarına çare bulmanın peşindeyiz. ‘Eşek ölür, kalır semeri. İnsan ölür, kalır eseri.’ Biz insanımızın yürek yangınını bir an önce söndürmenin derdindeyiz. Sırf oy vermediler diye depremzedelerimize hakaret edenleri, gecenin bir yarısında kaldıkları misafirhanelerden kapı dışarı atanları, ufukta seçim sandığını görünce deprem bölgesini hatırlayanları yani deprem meselesinde bile yük almak yerine millete yük olmayı tercih edenleri tarihe ve maşeri vicdana havale ediyoruz. Vaktimizi ve enerjimizi bu kifayetsiz muhterislerle asla harcamayacağız. Bunların siyasi sahtekârlıklarla, bizim üzerimizden kendi koltuk kavgalarını, beceriksizliklerini ve iş bilmezliklerini örtmelerine alet olmayacağız. Biz işimize bakacağız, hedeflerimize kilitleneceğiz. Tüm gücümüzle deprem şehirlerimizi bir an önce ihya ve imar etmeye çalışacağız. Bugün burada olduğu gibi depremzedelerimizi en kısa sürede yeni, güvenli, huzurlu ve mutlu yuvalarına kavuşturmak için koşturacağız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kura çekimiyle yeni evlerine kavuşan vatandaşları bir kez daha tebrik ederek, “Önümüzdeki 31 Mart seçimlerinin tüm ilçeleriyle birlikte Şanlıurfa için de hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurayla belirlenen hak sahiplerine deprem konutlarının anahtarlarını teslim etti.

Törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD Başkanı Okay Memiş, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile milletvekilleri de katıldı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları