loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan; 'Maraş'ta çadır sayısı 77 bine ulaştı; Maraş'ta 83 bin konut ve 18 bin 681 köy eviyle 'bismillah' diyoruz'

Erdoğan; 'Maraş'ta çadır sayısı 77 bine ulaştı; Maraş'ta 83 bin konut ve 18 bin 681 köy eviyle 'bismillah' diyoruz'
Tarih: 28.02.2023 - 15:28
Kategori: Gündem

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile incelemelerde bulunmak üzere geldiği, Elbistan'da depremzedeleri ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş Elbistan’da deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “İnşallah deprem bölgemizi tüm illeri, ilçeleri, köyleriyle ayağa kaldırırken, ülkemizin diğer bölgelerindeki aynı tehditle yaşayan yerlerimizi de süratle dönüştüreceğiz” dedi.

Elbistan Afet Koordinasyon Merkezi'ne geçerek yetkililerden son durum ve çalışmalara ilişkin bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Elbistanlılara geçmiş olsun temennisinde bulundu, depremlerde hayatını kaybedenler için Fatiha Suresi okudu.

Tarihe "en acı günlerden biri" olarak geçen depremlerden ikincisinin merkez üssünün Elbistan olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün içinde dokuz saat arayla yaşanan bu depremlerin ilçede çok ağır tahribata yol açtığını belirtti.

İlk depremi az veya ağır hasarla atlatan binaların neredeyse tamamının ikinci depremde enkaza döndüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları paylaştı: "Bilim insanları, maruz kaldığımız afeti, 'istisnai bir tabiat hadisesi' olarak tanımlıyor. Her biri neredeyse ayrı bir deprem yıkıcılığında olan artçı sıkıntılar hâlen devam ediyor. Geçen hafta Hatay'da yaşanan sarsıntıların ardından dün de Malatya'da benzer bir durumla karşılaştık. Ne yazık ki bu sarsıntılarda da yıkımlar yaşadık, can kayıplarımız ve yaralılarımız oldu. Hasarlı binalardan uzak durulması gerektiğinin altını tekrar çizmek istiyorum. Depremin vurduğu tüm il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızdan, bu konuda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz."

"DEPREMZEDELERİMİZİN YAŞADIĞI ACININ BÜYÜKLÜĞÜNÜN FARKINDAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta, arama kurtarmadan yardım çalışmalarına kadar her konuda, 41 binin üzerinde personel ve 5 bin 733 iş makinesinin görev yaptığını bildirdi.

Depremlerde sadece Elbistan'da 1000'in üzerinde, Kahramanmaraş genelinde 12 bin 683 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Depremzedelerimizin yaşadığı acının büyüklüğünün farkındayız. Rabbim tüm depremzedelerimize sabrı cemil ihsan eylesin diyoruz. Milletimizin sergilediği dirayet ve metanet karşısında da duygulanmamak elde değil. İl ve ilçe ziyaretlerimizde milletimizin bu imtihanı gerçekten vakur bir şekilde göğüslediğini görüyoruz. Bu asil duruş karşısında devlet olarak biz de depremzedelerimize olan sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. İlk günlerde deprem alanının genişliği, çetin kış şartları ve yıkımın büyüklüğü, yürütülen çalışmaları olumsuz etkilemiş olsa da kısa sürede tüm engellerin üstesinden gelmeyi başardık. Karşımıza çıkan zorlukları birer birer aşarak, ihtiyaç duydukları her alanda depremzedelerimizin yanında olduk. Sivil toplum kuruluşlarımızdan belediyelerimize, uluslararası yardım ekiplerinden gönüllülere kadar arama kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum."

 "MARAŞ'TA ÇADIR SAYISI 77 BİNE ULAŞTI"

Depremden etkilenenlerin yükünü hafifletmek, sıkıntılarına çözüm üretmek, dertlerine derman olmak için canla başla çalıştıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar Elbistan'dan köylerine veya yakın yerlerdeki akrabalarının yanına gidenler haricinde toplam 20 bin 300 depremzedenin tahliyesini gerçekleştirdiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çadır kent ve konteyner kent kurulumlarını sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti: "Hâlihazırda Maraş genelinde çadırda, kamu tesislerinde, yurtlarda, okullarda ve diğer alanlarda 461 bin vatandaşımızı barındırıyoruz. Sadece Maraş'ta kurduğumuz ve dağıttığımız çadır sayısı 77 bine ulaştı. Aynı şekilde ilçeleriyle birlikte şehrimizde 24 bin konteyner planlaması yaptık. Bunların bir kısmını kurduk. İaşe ihtiyaçları için 41 seyyar mutfağımızla vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Çiftçilerimizi de ihmal etmiyor, brandadan yem desteğine kadar her konuda yanlarında oluyoruz. Toplam 32 uzman personelimizle çocuklarımız başta olmak üzere depremden etkilenen tüm kardeşlerimize psikososyal destek veriyoruz. İlçemiz genelindeki 1123 trafonun ikisi haricinde hepsi faal hâldedir. Yani elektrik konusunda sıkıntı kalmamıştı. Doğal gaz hatlarındaki sorunların çoğunu giderdik. Böylece abonelerimizin yüzde 75'ine doğal gaz verilmesini sağladık. İçme suyu arzı konusunda da yüzde 98 oranına ulaştık. Kara yollarımızda deprem sebebiyle oluşan tahribatı tamamen giderdik. Haberleşme altyapımızı da güçlendirerek, mobil iletişim sorununu çözüme kavuşturduk."

"İLK ETAPTA MARAŞ'TA 83 BİN KONUT VE 18 BİN 681 KÖY EVİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enkaz kaldırma faaliyetlerinin bitmesiyle Elbistan'ın yeniden imar ve ihyasına başlayacaklarını dile getirdi.

Ekiplerin yaptığı incelemeler sonucu, Elbistan'da 3 bin 487 binadaki 4 bin 339 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ın tamamına bakıldığında bu rakamın 45 bin 575 binada, 119 binden fazla bağımsız bölüme ulaştığını, hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu sayıların kesinleşeceğini ifade etti.

Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken şehirleri yeniden inşa için gereken hazırlıklara da başladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleriyle birlikte 309 bin konutun inşasına başlıyoruz. Kahramanmaraş için, Elbistan için 'hemen şimdi' inancıyla ilk etapta, Maraş'ta 83 bin konut ve 18 bin 681 köy eviyle 'bismillah' diyoruz. Sizlerden bunun için bir yıl müsaade istiyorum. Bugüne kadar ülkemizin yaşadığı diğer tüm felaketlerde nasıl kimseyi mağdur etmeden herkesi yeni evine taşıdıysak deprem bölgesinin tamamında da aynısını yapacağız. Yeter ki biz birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Ölenleri geri getiremeyiz, ama onun dışındaki tüm yaraları saracak, tüm yıkımları telafi edecek azme, tecrübeye ve kudrete sahibiz."

“YEPYENİ HAYAT ALANLARI İNŞA EDİYORUZ, İNŞA EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOKİ'nin, deprem sınavını, yaptığı binaların ön hazırlıkları, inşa kalitesi, depreme dayanıklılığı başta olmak üzere her alanda alnının akıyla verdiğini belirtti.

Daha önce meydana gelen afetlerin ardından Van, Bingöl, Erzincan, Malatya ve İzmir'de yıkımın izlerinin hızla silindiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birçok ilimizde bunları gerçekleştirmek suretiyle yeni konutları da bu standartlarda inşa edeceğiz. Zemin artı üç veya dört kat şeklindeki binalarda, üç oda bir salon olarak inşa edilecek konutlarımız, şehirlerimizin kendi mimarileriyle uyumlu şekilde planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fay hattı ve zemin sıvılaşması olan yerlerde yapılaşmaya izin vermemekte kararlı olduklarını söyleyerek, "Bunun için yeni yerleşim yerlerini, ovalardan dağlara doğru kaydırıyoruz. Sadece konut değil altyapısı, okulu, camisi, sağlık merkezi, çarşısı, parkı, spor alanıyla yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz, inşa edeceğiz. Şimdilik çadır kentler, konteyner kentler, şehir içinde ve diğer yerlerde kira, kamu tesislerinde misafir etme gibi geçici barınma imkânı sağladığımız vatandaşlarımızı eskisinden daha güzel evlere kavuşturacağız" şeklinde konuştu.

"KİMSENİN MİLLETİMİZE YENİ BEDELLER ÖDETMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Teknik ve sosyal alanlarda çalışan tüm bilim insanları, mimarlar ve mühendislerle birlikte bunun gayreti içinde olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarını gerçekleştirmiş bir yönetim sıfatıyla deprem bölgemizi yeni baştan inşa etmek de inşallah bizlere nasip olacaktır. Deprem tehdidi altındaki şehirlerimizin tamamında da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırarak binalarımızın yıkıldığı, insanlarımızın altında kaldığı dönemi sona erdirmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Yaşadığımız bu büyük felaketin deprem gerçeğini herkese, hepimize tekrar hatırlattığına inanıyorum. Özellikle kentsel dönüşüm projelerimizin ülkemiz açısından ne kadar vazgeçilmez olduğunu hep beraber tecrübe ettik. Artık her kim zehirli diliyle veya insanlarımızı tahrik etmek suretiyle bu işleri engellemeye kalkarsa doğrudan milletimizi ve ülkemizi sırtından hançerlemiş olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin yeni acılara tahammülü olmadığının altını çizerek, "Biz de ideolojik veya keyfi sebeplerle kimsenin milletimize yeni bedeller ödetmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Deprem bölgesindeki tüm il, ilçe ve köyleri ayağa kaldırırken diğer bölgelerde aynı tehdit altındaki yerleri de süratle dönüştüreceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rabbim ülkemizi ve milletimizi daha büyük felaketlerden, belalardan, kazalardan korusun. Rabbim bizleri bir daha böyle musibetlerle imtihan etmesin"

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları