loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız

Erdoğan: Müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız
Tarih: 05.06.2021 - 16:58
Kategori: Siyaset

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde gerçekleştirdiği millet bahçelerinin açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ayazma, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Aydın Nazilli, Kars Örnek, Kars Cumhuriyet, Trabzon Vakfıkebir, İstanbul Pendik, Mersin millet bahçeleriyle, Malatya mevcut stat yerinde ve Muş stat yerinde millet bahçelerinin açılışını gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın toplu açılış töreninde yaptığı konuşma şöyle:
"Dün Zonguldak'ta Uzun Mehmet Cami'sinin millet bahçesini hizmete açtık. Şimdi İstanbul, Aydın, Kars, Malatya, Muş, Trabzon, Mersin Adıyaman'daki millet bahçemizi hizmete açıyoruz. Ayrıca Van, Niğde ve Batman'daki atık su artıma ile Artvin'deki içme suyu tesislerimizi açıyoruz. Toplamda 814 milyon lirayı bulan tesisleri halkımızın hizmetine sunmuş oluyoruz.

Muğla'da 37 mavi bayraklı halk plajı, Köyceğiz ve Dalyan'da 38 korunan alan, Muğla Gökova, Konya Beyşehir, Samsun Kızılırmak'ta 120 koruma izleme alanımız ile Kastamonu'da Doğu Çınarı ve Mersin'de zeytin olarak 84 anıt ağacın çalışmalarında resmi açılışını yapıyoruz. Emeği geçen herkese şükranlarımız sunuyorum.

20 yıl öncesine kadar pek çok şehrimizin yakasına yapışan hava kirliliği sorununun ülke genelinde önemli ölçüde azaltılmasında doğalgazın yanında açtığımız park ve bahçelerin katkısı olmuştur. Toplam 56 milyon metrekarelik bir alan 324 millet bahçesi yapmak için kolları sıvadık. Bugüne kadar 61 millet bahçesini tamamlayarak hizmete sunduk. 46 ilde 80 millet bahçesi şu anda yapım aşamasında.

Ülke genelinde 183 millet bahçesiyle ilgili çalışmalar proje ve ihale safhasında. İnşa ettiğimiz her millet bahçesiyle şehirlerimizi bulunduğu bölgeye sosyal, kültürel ve ekonomik değer katan değer katan cazibe alanları oluşturuyoruz. Buralar afetlerde toplanma alanı olarak ta hizmet verecektir. Uzun Mehmet Cami'siyle birlikte Karadeniz sahilini adeta bir kordon boyu olarak bitirecek yeni bir projeyi Zonguldak'ta hayata geçireceğiz.

İBB Başkanlığını devraldığımda ağaç mağaç yoktu. Görevi devraldık bütün yollara fidan değil ağaç diktik. 81 ilin tamamında şehirlerimizi çok daha fazla yeşil alanla buluşturduk. Çevre ve yeşil bizim işimiz. Bununla kalmayacağız ve ağaçlandırmadaki faaliyetlerimizi hızlandıracağız. Bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Tıpkı Konya gibi. Giderek yaygınlaştırdığımız bisiklet yolları sayesinde bu aracı tercih eden insanlarımıza kesintisiz ulaşım imkanı sağlıyoruz. Türkiye bisiklet yolu master planını tamamladığımızda Avrupa bisiklet yolu ile ülkemizi birleştirmiş olacağız. Proje tamamlandığında Edirne'den bisiklete binen bir vatandaş Hakkari'ye kadar güvenli bir şekilde gidecek.

Katı atık tesislerini ülke genelinde yaygınlaştırıyoruz. Küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden metan gazı ve emisyonlarını inşa ettiğimiz katı atık toplama tesisleriyle kontrol altına almayı başardık. Yaptığımız yatırımlarla sayısını 15'ten 90'a yükselttiğimiz katı atık toplama tesislerimiz nüfusun 70 milyonuna hizmet veriyor.

Bir diğer yatırımımız atık su artıma tesissi. Atık su arıtma tesislerinin sayısını 145'ten 1170'e çıkarttık. Gelişen teknoloji sayesinde artık atık suyun pek çok alanda kullanılma imkanı doğdu.

Son dönemde Marmara'da karşımıza çıkan müsilaj gibi sorunların kaynağı arıtılmadan denizlere bırakılan atık sulardır. Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanıma talimatı verdim Hiç gecikmeden bakanlık olarak bu işi koordinasyonunuza alacaksınız, üniversitelerle beraber bu müsilaj belasından denizlerimizi kurtaracağız

Haliç'i nasıl temizlediysek bu beladan da denizlerimiz kurtaracağız. Benim korkum Karadeniz'e yayılır, Karadeniz'den Marmara'ya girdisi olursa bela büyür. Hiç gecikmeden bu adımı atmamız lazım. Bakanlığımız 300 kişilik bir ekiple Marmara'nın 91 noktasında karada da denetimlerini sürdürüyor. Müsilaj istilası belediyelerden üniversitelere tüm kurumlarımızın ortak gayretiyle çözülecek bir sorundur. Tüm kurumların desteğini alarak bu meselenin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Güzel şehirleri güzel yürekli insanlar inşa eder."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları