loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi
Tarih: 09.08.2016 - 14:35
Kategori: Gündem

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında yaşanan uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg’daki Konstantinovskiy Sarayı’nda bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında yaşanan uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg’daki Konstantinovskiy Sarayı’nda bir araya geldi. Gazetecilere kısa açıklamalar yapan iki liderin görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki görüşme, hem Putin ve Erdoğan’ın Kasım 2015’te Türk F16’larının Rus Su-24 uçağını düşürmesinden sonra gerçekleştirdiği ilk yüz yüze görüşme olması hem de Erdoğan’ın Türkiye’deki darbe girişimin ardından yaptığı ilk yurtdışı ziyaret olması bakımından önem taşıyor.
Öte yandan bugünkü tarihi görüşme, Türkiye’nin, AB ile imzalanan sığınmacı anlaşması çerçevesinde kendisine verilen sözlerin tutulmadığı yönündeki eleştirilerini ve darbe girişimi karşısında Batılı ülkelerden beklenen desteği alamamanın hayal kırıklığını dile getirdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Putin’in, darbe girişiminin ardından Erdoğan’ı arayan ve desteğini gösteren ilk yabancı liderlerden biri olmuş olması da dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.

ERDOĞAN ‘YENİ BİR SAYFA AÇACAĞIZ’ DEMİŞTİ

Nitekim Erdoğan da Rusya ziyareti öncesinde TASS haber ajansına verdiği röportajda, AB’yi eleştirip "AB bizi 53 yıldır oyalıyor. Biz düzenli olarak dürüstlüğümüzü kanıtlıyoruz ve AB’den de aynısını bekliyoruz. Brüksel, çifte standart politikasından vazgeçmeli" demişti.

Erdoğan aynı röportajda ‘dostum’ olarak bahsettiği Putin’le görüşmesinden sonra ‘ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağını’ da belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşme için St. Petersburg'a gitmek üzere Esenboğa Havalimanı'na geldi.

LİDERLERİN GÜNDEMİNDE NE VAR?

Putin’in danışmanı Yuriy Uşakov, St. Petersburg’daki toplantılarda, Rusya’nın ocak ayından bu yana Türkiye’ye uyguladığı gıda ambargosunun iptali, charter uçak seferlerinin yeniden başlatılması ve Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi ile Suriye krizini ve terörle mücadele ele alınacak.

Öte yandan düşürülen Rus uçağıyla ilgili tazminat konusunun da gündeme geleceği belirtilmişti.

Putin ve Erdoğan son olarak Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde bir araya gelmişti. Erdoğan ise Rusya’yı en son Eylül 2015’te ziyaret etmişti.

Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları