loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan, Putin ve Ruhani 3'lü zirve için Soçi'de

Erdoğan, Putin ve Ruhani 3'lü zirve için Soçi'de
Tarih: 14.02.2019 - 12:24
Kategori: Gündem

Rusya'nın Soçi kenti Suriye konusunda düzenlenecek 3’lü zirveye bugün ev sahipliği yapacak. Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran dördüncü kez bir araya geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3'lü zirve için Soçi'ye ulaştı.

Soçi'deki zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kritik görüşmede Suriye’deki çekilme sürecini, Astana mutabakatı’nın devamını, Fırat’ın doğusuna yönelik olası operasyonu, İdlib ve Münbiç meselesini, PKK, YPG-PYD ve DAEŞ terör örgütlerine karşı ortak mücadeleyi ele alacak.

Zirvede ABD’nin çekilme sürecinden sonra bölgede boşluk kalmaması için Türkiye-Rusya ve İran’ın ortaklaşa hayata geçireceği önlemler masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ve Ruhani kendi aralarında baş başa görüşmelerde de bulunacak. Liderler görüşmenin ardından üçlü zirvede alınan kararları ortak basın toplantısıyla duyuracak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SOÇİ'YE ULAŞTI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile saat 10.05'te Rusya'nın Soçi kentine hareket etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 11.20'de Soçi'ye ulaştı.

Soçi'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Soçi Uluslararası Havalimanı'nda Soçi Belediye Başkanı Anatoli Pokomov ve Devlet Protokol Müdürü Igor Bogdanov ile Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Novorosisk Başkonsolosu Yunus Emre Öziğci ve diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan'a Rusya ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir de eşlik ediyor.

Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla yapılacak Suriye konulu 4'üncü Üçlü Zirve Toplantısı'na katılacak.

Erdoğan ve Ruhani görüştü

Erdoğan, İran ve Rusya liderleriyle Suriye konulu Üçlü Zirve Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Soçi’de toplantı öncesi İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Sanatoryum Rus'ta bir araya geldi.

Erdoğan ve Putin bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'Suriye' konulu Üçlü Zirve öncesi bir araya gelerek görüştü.

Putin, Erdoğan ile ikili görüşmelerinde, bu görüşmeyi izleyecek olan üçlü Rusya-Türkiye-İran zirvesinin, Suriye'deki çözüm arayışları için yeni bir itici güç olacağına inandığını söyledi.

Erdoğan da "İdlib'deki çözüm için gayret gösteriyoruz" dedi ve "PYD/YPG Münbiç ve Fırat'ın doğusundan temizlenmeden Suriye'nin bütünlüğü sağlanamaz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Suriye'de güvenli bölge fikrini milli güvenlik kaygılarımızı gidermeye hizmet ettiği ölçüde biz de destekliyoruz. Bu fikre Rusya'nın da olumlu yaklaşmasından memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "İdlib'de hava sahasının kullanımı bağlamında sergilenen iş birliğinin Afrin ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde de sergilenmesi çok önemli" dedi.

Kaynak : NTV-Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları