loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan Sarkozy'nin yüzüne söyledi

Erdoğan Sarkozy'nin yüzüne söyledi
Tarih: 11.02.2012 - 23:29
Kategori: Siyaset

Başbakan Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’de (BM) ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin katıldığı Üst Düzeyli Libya Toplantısı’nda konuştu.

Libya’nın dondurulmuş menkul kıymetlerinin ve nakitlerinin bir an önce Libya’ya teslim edilmesi gerektiğini belirterek, “Libya kaynakları olan bir ülke. Kesilen sakal çok daha gür biter. Kaynakları teslim edilmiş bir Libya ayağa kalkmalı” dedi. Erdoğan, Sarkozy’ye bakarak da “Emperyal mantığını bir yana koy” mesajı verdi. Erdoğan şunları söyledi:

Teşekkür ederim

“Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin devam ettiği Libya’da bir an önce neticenin alınmasının beklentisi içinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Libya’daki bu kutlu mücadelede emeği geçenleri ben de tebrik ediyorum. 4 gün önce ben de 6 bakanla Libya’daydım. Halkın demokrasi taleplerini bizzat yaşadık, şahit olduk özgürlük talebine. Onlarla yaşamak gerçekten farklıydı.


 Şöyle bir düşün

Ortada bir gerçek var. Dünya otokratik sistemlerden artık demokratik sistemlere bir dönüşümü yaşıyor. Bu dönüşüm sürecinde demokratik sistemlere taraftar olanlar özgürlükten yana olanlar emperyal mantıklarını bir yana koymak suretiyle halkın iradesini iktidar yapmak isteyenler burada şöyle başlarını iki ellerinin arasına alıp düşünmek durumundadırlar.

Libya kaynakları olan bir ülke ve kesilen sakal çok daha gür biter, buna inanıyorum. Şunu da hatırlatmak istiyorum. Dondurulmuş menkul kıymetlerinin, nakitlerinin bir an önce Libya’ya teslimi gerekir. Libya bu imkanlarıyla yeniden ayağa kalkmalı artık. Birleşmiş Milletler’de Ulusal Geçiş Konseyi’nin bayrağını görmek, Libya’nın bayrağını görmek inanıyorum ki Libya’ya ‘Artık sen ayaklarının üzerinde durabilirsin’ demektir.

İnsanlık destek olmalı

Eğer sen ayaklarının üzerinde durabiliyorsun diyorsak, o zaman kendi menkul kıymetlerini kendi dondurulmuş parasını Libya’ya teslim etmek, Libya’yı kendi öz güveniyle ayağa kalkmasının fırsatını vermeliyiz. Ortada çok ciddi imkanları olan Libya, ne talep ediyorsa desteklememiz lazım. Ben şuna inanıyorum. Libya, Libyalılarındır. Libya halkı bu 25 bin şehidiyle temelini inşa ettiği bu yeni değişim, dönüşüm döneminde yanında tüm dünyayı tüm insanlığı görmek suretiyle geleceğe çok farklı bakacaktır.”

Yoğun görüşme trafiği

 BAŞBAKAN Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi Üst Düzeyli Libya Toplantısı sonrasında  BM binasının karşısındaki Türk Kültür Merkezi’ne geçti. Erdoğan, burada ikili görüşmeler gerçekleştirdi. İlk olarak Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile görüşen Erdoğan, daha sonra Cibuti Cumhuriyeti heyetiyle bir araya geldi. Erdoğan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile de bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, Taliban ile görüşmeleri yürüten Afganistan eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani’nin öldürülmesi nedeniyle taziyede bulundu. Karzai de Erdoğan’a Ankara’daki saldırı nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları