loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan'dan Avrupa'ya gizli mesaj

Erdoğan'dan Avrupa'ya gizli mesaj
Tarih: 12.02.2012 - 20:50
Kategori: Siyaset

Başbakan Erdoğan Mısır'a neden laik anayasa tavsiye etti? Bu tavsiyenin Çandar'a göre gizli bir hedefi var..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'daki temaslarına damga vuran 'laik anayasa' önerisi ortalığı karıştırdı. Mısır'da etkin bir güç olan Müslüman Kardeşler grubu ise Erdoğan'ın bu sözlerine sert tepki gösterdi.

Peki Erdoğan, böyle bir tepkiyi önceden hesaplayamadı mı yoksa bu öneriyi sunmasının ardından gizli bir mesaj mı var?

Radikal yazarı Cengiz Çandar'a göre bu sorunun yanıtı 'gizli mesaj.' Mesajın hedef ise Batı...

ASIL MESAJ BAŞKA...

Ortadoğu uzmanı Cengiz Çandar, Habertürk'te Didem Yılmaz'ın sorularını yanıtladı ve çok farklı bir mesajı öne çıkarttı.


Çandar'a göre "Erdoğan Mısır'da laik bir anayasa olmayacağının" farkında.

Çandar şöyle izah etti bu tezini:

"Erdoğan, Mısır'a laiklik önermektense batı dünyasına "Ben dünya, kamp değiştirmiyorum", sizden kopuyor değilim mesajını iletti. Bu öneri Mısır'da uygulanmasındansa Batı ülkelerine Türkiye'nin oynayacağı rol konusunda kafalarının karışmaması için söylenmiş sözler."

MISIR LAİKLİĞİ ANTİ-İSLAMİ GÖRÜYOR

Cengiz Çandar "laikliğin" İslami ülkelerdeki algılanma şeklini ve laik Türkiye profilinin bu ülkeler gözündeki yerini de aktardı.

Çandar'a göre İslam ülkeleri Türkiye'nin "laik" yönüne sempati ile bakmıyor. Tam aksi görüşteler:

"Mısır, Libya, Tunus gibi ülkelerdeki İslami cereyanlar laiklik uygulamasına sempatiyle bakmıyorlar. Türkiye'yi ve Türkiye'deki laik yapıyı anti-islami karaktere sahip gibi algılıyorlar. Mısırda bu vurgunun yapılması orada İslami çevrelerde karşılığı olan bir tavsiye değil."

APAR TOPAR KOŞTULAR

Erdoğan'ın Mısır'da kahraman gibi karşılanması batıyı sadece lider ülke imajı nedeniyle endişelendirmedi. Bunun yanında ekonomik bir endişe de söz konusu. Çandar'a göre Sarkozy ile Cameron'un apar-topar Libya'ya gitmeleri bunu gösteriyor. Verilen mesajı da şöyle özetliyor Çandar:

"Türkiye'nin eksen kayması yaşıyor, neo-osmancılık politikası güdüyor, iyice palamarı çözdü başka sulara açılıyor kaygısının önünü almak için Sarkozy-Cameron Libya'ya gidiverdi.

Apar-topar gidişler Türkiye'ye biz de varız bu bölgede tekbaşına değilsin mesajını içeriyor. Mesajları ve sembolizmi bol bir dönemden geçiyoruz. Laiklik vurgusu da bir sembolizm vurgusu taşıyor, Sarkozy-Cameron'un Libya'ya gitmesi de mesajlar taşıyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları