loading
close
SON DAKİKALAR

Ergenekon'da Cezalar yetmemiş!

Ergenekon'da Cezalar yetmemiş!
Tarih: 07.08.2013 - 10:31
Kategori: Siyaset

Siyasi hesaplarla ve kanıtsız ceza yağdıran özel yetkili mahkeme iddianamedeki suçlamaları yetersiz buldu...

Siyasi hesaplarla ve kanıtsız ceza yağdıran özel yetkili mahkeme iddianamedeki suçlamaları yetersiz buldu. 

Mahkeme Eruygur, Şahin, Özkan, Özoğlu ve Aydın hakkında “Ergenekon örgütünün eylemlerinden de cezalandırılması için” suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

 Özel yetkili savcılık da bazı sanıklar için cezaları yetersiz bularak itiraz etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün açıkladığı Ergenekon davası kararında, eski Jandarma Genel Komutanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Mehmet Şener Eruygur, eski Özel Harekât Şube Müdürü İbrahim Şahin, gazeteci Tuncay Özkan, yayıncı Durmuş Ali Özoğlu ve eski Kızılay müfettişi Kemal Aydın hakkında iddianamedeki suçlamaları yetersiz buldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Şener Eruygur’u, Danıştay baskını ve Cumhuriyet gazetesine bomba atmaktan beraatine karar verirken, TCK 312/1. maddesi gereğinde müebbet hapse çarptırdı. Gazeteci Tuncay Özkan ve yayıncı Durmuş Ali Özoğlu’na 312-1’den ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, Kemal Aydın’ı TCK 314-1 maddesinden 18 yıl, kişisel verileri verme veya ele geçirmeden 2 yıl 8 ay olmak üzere toplam 20 yıl 8 ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme önceki gün açıkladığı 503 sayfalık kararında şu hükme yer verdi:

“Ergenekon silahlı terör örgütü yöneticisi olduklarının sabit olduğu ancak TCK 314-3 ve 220-5 maddeleri yollaması ile yöneticisi olduğu örgüt üyelerinin eylemlerinden dolayı da cezalandırılmaları kanuni zorunluluk ise de iddianamede sevk maddesinin olmadığı ve bu hukuki olgu nedeni ile cezalandırılmalarına ilişkin iddianamede anlatımda bulunmadığı görüldüğünden iddianame tanziminin zorunlu olduğu değerlendirilmekle, sanıklar Mehmet Şener Eruygur, İbrahim Şahin, Ahmet Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın hakkında yöneticisi oldukları ve kendi hâkimiyet alanındaki sair örgüt üyelerinin eylemlerinden de cezalandırılmalarının temine yönelik gereğinin takdir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına...”

Sanıkların tanıklarına suç duyurusu

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ağustos 2013 tarihli Ergenekon kararında dava konusu olaylarda adları geçtiği gerekçesiyle aralarında davada tanık olarak ifade verenlerin de olduğu bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Mahkeme ayrıca “Cumhuriyet Çalışma Grubu” içinde yer alan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun savunma tanığı olarak ifade veren eski 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı da mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu kişiler arasında yer alıyor. Prof. Dr. Emin Alıcı duruşmada kendisine 19 Eylül 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı sosyal tesislerinde rütbeli askerlerin rektörlere verdiği yemeğe katıldığına ilişkin listede adı olduğunun anımsatılması üzerine, “Bu bilgi gerçeği yansıtmıyor” demişti.

Ahmet İhtiyaroğlu hakkında suç duyurusu

Mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu emniyet amiri Ahmet İhtiyaroğlu, davada 14 yıl 5 ay hapse çarptırılan eski Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’ın savunma tanığı olarak ifade vermişti. İhtiyaroğlu, Ergenekon soruşturmasının ilk döneminde ifadeleri çok tartışılan Tuncay Güney’in 2001 yılında sorgu ses kayıtlarındaki işkence yapıldığı izlenimi uyandıran inleme ve çığlıklar sorulduğunda “Bir polis arkadaşımızın tiki var” diye açıklama getirmişti.

Arslan’ın arkadaşları

Mahkeme, davada Alparslan Arslan’ın ülkücü çevresinden olan ve davada tanıklık yapan Nejat Uysal, avukat Teoman Ekşioğlu, Arslan’ın ev arkadaşı Orhan Kadı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda Balyoz davasında tutuklamalara yol açan çok sayıda evrakın zemini altına gizlendiği Donanma Komutanlığı İstihbarata Karşı Koyma Şubesi Kısım Amiri Binbaşı Kemalettin Yakar hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Mahkeme İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın taslağı olduğu iddia edilen ve Gölcük’te bulunan “kitleşim belgesi”nde “üretim ve dağıtım kanallarında” yer alan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkemenin kararı şöyle:

“Dava konusu olaylarda adı geçen Mustafa Alpay, Kemal Canay, Emin Alıcı, Nejat Uysal, Teoman Ekşioğlu, Orhan Kadı, Ünal Atabay, Şahin Kırmızı, Erdal Şahin, Hüseyin Mümtaz, Halit Bozkurt, Serdar Çabuk, Candan Eren, Turgut Zileli, Ünal Atabay, Yaşar Hacısalihoğlu, Kemalettin Yakar, ‘kitleşim belgesi’ndeki üretim ve dağıtım kanallarında yer alan kişiler, Cumhuriyet Çalışma Grubu içinde yer alan kişiler hakkında gereğinin takdir ve ifası için TMK 10. maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına...”

Mahkeme ayrıca Doğu Perinçek, Teğmen Melih Yüksel, gazeteci Ünal İnanç, Aydınlık gazetesi hukuk danışmanı Emcet Olcaytu’ya ilişkin aramalarda ele geçirilen ancak iddianameye konu edilmeyen belgeler nedeniyle de suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları