loading
close
SON DAKİKALAR

Erkek Erkeğe İlerleme Olmaz

Erkek Erkeğe İlerleme Olmaz
Tarih: 08.03.2012 - 13:52
Kategori: Kadın

Zeynep Göğüş 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yazdı..

Erkek erkeğe ilerleme olmaz

Çarlık Rusyası’nın son döneminde kadın hareketinin öncüsü Gaspıralı İsmail’di. Türkiye Cumhuriyeti’nin ideologlarını etkileyen Kırımlı Gaspıralı İsmail’in ünlü bir sözü vardı:

“Tek kanatlı kuş uçamaz”...

TÜSİAD’ın, Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı sanayici Nur Ger’in ele almasıyla 8 Mart için hazırladığı filmin “motto”sunun bu söz olması dikkatimi çekti.

Gaspıralı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Rusya topraklarından gelen kurucu beyinlerinin ruhları şad olsun. Cumhuriyet devrimlerinin kadın lehine kararlarında Rusya Türklerinin etkisi büyük. Mustafa Kemal yalnız değildi...

Türkiye yaralı bir kuşa benziyor...

Kadının istihdamında geriyiz. Türkiye İstatistik Kurumu TUİK’in 2011 verilerine göre Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, erkeklerde yüzde 71.7, kadınlarda ise yüzde 28.8.

Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ve 19 Avrupa Birliği ülkesinde ise bu oran yüzde 62 ve yüzde 64.

Daha alınacak çok yolumuz var.

Siyasete gelince, kadın oranı arttı ama istenilen düzeyde değil.

TBMM’deki koltukların ancak yüzde 14.2’sinde kadınlar oturuyor. CHP’nin yüzde 33 kotasına herkes çok sevindi, ama CHP Meclis’e sokacağı milletvekillerinin yüzde 33’ünün kadın olacağını söylemedi ki... Aday gösterilecek kadınların oranı bu. Kadınlar seçilecek yerden aday gösterilmedikçe yüzde 33’ün bir anlamı yok.

Hükümetteki 26 bakandan 1’i, 2 bin 924 belediye başkanından 26’sı, 34 bin 210 muhtardan 65’i, 81 validen 1’i kadın...

26 müsteşar arasında hiç kadın yok! BDDK, Yargıtay, Sayıştay başkanlıklarında hiç kadın yok! DİSK, Türk-İş, HAK-İŞ, KAMU-SEN, MEMUR-SEN, TOBB, MÜSİAD, TZOB, TESK yönetiminde hiç kadın yok!

Son 4+4+4 yasasının kız çocuklarının okullaşmasında ne sonuç vereceği de belirsiz.

Karar vericilerimiz geri dönüp, Batı’nın ilerlemesinde kadının rolünün ve eğitimin birinci derecede etkili olduğuna inanan İsmail Gaspıralı’yı incelesinler. Rus İmparatorluğu’nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim ve modernleşmeye ihtiyacı olduğunu fark eden bu ilk Müslüman entelektüel önünde saygıyla eğiliyorum.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları