loading
close
SON DAKİKALAR

Eski TÜSİAD Başkanı Boyner: İş dünyasının konuşmaktan korktuğu bir gerçek

Eski TÜSİAD Başkanı Boyner: İş dünyasının konuşmaktan korktuğu bir gerçek
Tarih: 11.05.2021 - 17:50
Kategori: Gündem

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan TÜSİAD’ın 14. Başkanı Ümit Boyner’den dikkat çeken açıklamalar geldi.

TÜSİAD’ın 14. Başkanı olan ve hala TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkan Yardımcılığı’nı sürdüren Ümit Boyner gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.  T24 ekranında Murat Sabuncu’nun hazırladığı ‘Türkiye’de hayat nasıl bayram olur?’ programına katılan Boyner, Sabuncu’nun sorularını yanıtladı.

Boyner, iş dünyasının genel anlamda toplumsal ve siyasal konularla ilgili konuşmakta çekimser kaldığını belki de korktuğunun bir gerçek olduğunu dile getirdi ve “Ancak şu da var; konuşmanın ekonomiye ve topluma bir faydası olacağına dair inanç azaldı” dedi.

“Yaşadıklarımız sadece bize özgü değil” 

Toplumsal kutuplaşma ve ayrışma hakkında değerlendirmelerde bulunan Boyner, “İnançlar, adetler, farklı yaşam tarzları, kısacası kimlikler üzerinden siyaset yapıldığında ve bu siyaset ancak farklı gördüğü kimlikleri bir tehdit olarak gördüğünde siyasi başarı üretebiliyorsa, hayatta her şeyin, bayramın da tadı kaçabiliyor. Bu durum sadece Türkiye’ye özgü de değil. Trump gitti ama oylarını inanılmaz boyutta artırdı.

Hindistan’a, Polonya’ya, Macaristan’a, Brezilya’ya, Filipinler’e kadar iktidarların siyaset üretme biçimi hep otoriter sağ siyasetlerin toplumu kutuplaştırarak yönetmeye çalışmasıyla ilgili. Bizim gibi bu ülkelerde de sadece bilimsel doğrular ve demokratik kurumlar, popülist politikalara kurban edilmiyor aslında, toplumu bir arada tutan geleneksel değerler, adetler, insani refleksler, bilim, kapsayıcı kurumlarla birlikte tüm bunlar tehdit altında. Bizim yaşadıklarımız da sadece bize özgü değil” dedi.

“Empati yapmaktan uzaklaştık”

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin hayatta yarattığı değişimi de yorumlayan Boyner, “Sosyal medya şirketleri de bizi farkında olmadan yankı odalarına kilitlediler. Onun için farklı olana hepimizin toleransının çok azaldığını ve bunun da bir mutsuzluk ve gerginlik kaynağı olduğunu da düşünüyorum. Ben bunu kendimde de fark ediyorum. Hep aynı kızgınlıklara, hep aynı eksikliklere yoğunlaşıyoruz ve farklı olanı düşünmek, değerlendirmek, hani madalyonun öbür tarafına bakmak ve empati yapmaktan da biraz uzaklaştık diye düşünüyorum” dedi.

“Diyalog kanalları ne kadar açıksa etki o kadar fazla olur” 

Sabuncu’nun “İş insanları konuşmaktan korkuyorlar mı?” sorusunu yanıtlayan Boyner, TÜSİAD’ın sadece ekonomik gelişme değil aynı zamanda demokratik ve toplumsal gelişme, kalkınma misyonuyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, amaçlarının pozitif katkı ve etki olduğunu vurguladı. Boyner, “Hükümetlerle diyalog kanalları ne kadar açık olursa, eleştirinin katkısı, konuşmanın etkisi, diyaloğun etkisi de o kadar fazla olur” diye konuştu.

“İş dünyasının korktuğu bir gerçek” 

Son genel kurulda TÜSİAD Başkan Simone Kaslowski ve YİK Başkanı Tuncay Özilhan’ın Türkiye’nin geldiği noktayla ilgili verdiği mesaj ve eleştirileri hatırlatan Boyner, şöyle devam etti:

“İş dünyasının genel anlamda toplumsal ve siyasal konularla ilgili konuşmakta çekimser kaldığı, belki de korktuğu bir gerçek. Bunu da açıkça söylemek lazım. Ancak şu da var; konuşmanın ekonomiye ve topluma bir faydası olacağına dair inanç azaldı. Bu inanç azalması da sadece iş insanlarıyla sınırlı bir refleks kaybı olarak görülmemeli. Sivil toplum, özgür basın, demokratik kapsayıcı kurumlarda son beş  yılda ciddi bir erozyon yaşandı. Bunu da hesaba katmalıyız.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları