loading
close
SON DAKİKALAR

Eskişehir rehberi...

Eskişehir rehberi...
Tarih: 11.02.2012 - 23:22
Kategori: Seyahat

Çiğbörek ve lületaşı denilince ilk akla gelen kent Eskişehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra Anadolu'nun modern şehirciliğine örnek olmasıyla da yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.

Kent merkezinde bulunan ve halen tadilat çalışmaları süren Arkeoloji Müzesi, Mihalıççık ilçesine bağlı Yunusemre beldesinde Yunus Emre'nin mezarı ile külliyesinin olduğu Yunus Emre Müzesi, 50'nin üzerinde sanatçıya ait eserlerin sergilendiği Valilik Lületaşı Müzesi, kent merkezine 80 kilometre mesafedeki Yazılıkaya Frig Vadisi ile buradaki Frig Kralı Midas'a dayandırılarak ''Midas Anıtı'' adı verilen anıt, görülecek yerlerin başında geliyor.

Bahşeyiş Anıtı, Anıtsal Frig Kaya Mezarı, Gerdekkaya Mezar Anıtı, Hamamkaya Anıtı, Aslanlı Mabet, Büyükyayla Nekropolü, Frig Kaleleri, Han Yeraltı Antik Kenti, Santabaris Antik Kenti, kentin 30 kilometre doğusunda yer alan Midaion-Karahöyük de Eskişehir'de ziyaret edilmesi gereken önemli tarihi mekanlar.

Kent merkezinde bulunan Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Üniversitesi Yunusemre Yerleşkesindeki Çağdaş Sanatlar Müzesi, Odunpazarı semtindeki tarihi konakta Büyükşehir Belediyesince açılan aynı adı taşıyan müze, Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi de tarihi eserleri bünyesinde barındırıyor.

Eskişehir'e gelen turistlere, ''Yazılıkaya'yı gezmeden, Porsuk'ta tekne gezisi yapmadan, termal tesislere gitmeden, çiğböreğin tadına bakmadan, Odunpazarı evlerini görmeden ve lületaşı süs eşyası almadan gitme'' tavsiyesinde bulunuluyor.

Kentte geleneksel hamurişi yemeği çiğböreğin yanında, toğga, miyane, düğün köftesi, tutmaç, bamya çorbaları, harşıl, kelem dolması, katlama böreği, çerkes sofrası (abısta), yufkalı büryan, arabaşı, mercimekli bulgur pilavı, düğün pilavı, haşhaşlı gözleme, mercimekli mantı, ağzı açık, met helvası, göbete, acı-gıcı, bıt-bıtı çorbası, pasa, haside ve nuga helvası da yerel yemek çeşitleri arasında yer alıyor.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları